Åtgärder

Vilka noveller skall man läsa, och varför?

Från Skolbok

Ett-halvt-ark-papper-5.png

Ett halvt ark papper


Om du tittar på mängden av noveller som finns i olika novellsamlingar är det lätt att bli snurrig och undra över vad som är viktigt, och vad som är mindre viktigt, att läsa. Om man har hur mycket tid som helst är naturligtvis alla noveller som någonsin skrivits viktiga, men om man arbetar med noveller i skolan är tiden en viktig faktor och om man är tvungen att göra ett urval har du några förslag här.

De tre klassikerna

Först har vi de tre riktiga klassikerna i svensk novellskrivning. Du kommer garanterat att ha läst alla tre innan du slutar gymnasiet:

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Ett_halvt_ark_papper

Ett halvt ark papper ska man läsa eftersom det är en riktig klassiker. Strindberg har skrivit en novell som inte bara blir läst i Sverige utan som används i undervisning om novellanalys i hela världen. På extremt litet utrymme har han skapat en hel berättelse som lika gärna kunnat fylla ut en roman. Novellen är en av 1900-talets litterära mästerverk.

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/P%C3%A4lsen

Söderberg har skapat ett drama i miniformat med novellen Pälsen där just pälsen är den del som håller ihop berättelsen, från början till slut. Det är ett klassiskt triangeldrama mellan två män som älskar samma kvinna. Temat är tidlöst, berättelsen ett riktigt skolexempel på hur man bygger upp handlingen i en novell.

Att döda ett barn

Dagerman när han är som bäst i novellen Att döda ett barn. Novellen är unik genom att vara en av de första, om inte den allra första, svenska novellerna där ett händelseförlopp kan ses som parallellhandlingar genom två olika deltagares ögon.


Andra berättelser som gjort avtryck på novellernas- och berättarkonstens utveckling:

Giovanni Boccaccio anses av de flesta som den moderna novellens fader. Det är genom hans novellsamling Decamerone som just den skriva novellen som uttrycksform började spridas till allmänheten. Här finns två av novellerna på svenska, Sjätte dagens fjärde berättelse och Nionde dagens sjätte berättelse:
http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Sj%C3%A4tte_dagens_fj%C3%A4rde_novell

och 

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Nionde_dagens_sj%C3%A4tte_ber%C3%A4ttelse


Bierce novell från amerikanska inbördeskriget om En händelse på Owl Creek Bridge är den allra första novellen där man följer med i ett händelseförlopp som i slutändan visar sig vara något helt annat. Bierce förstod nog inte själv att just den här novellen skulle bli ett skolexempel på just den här sortens berättarteknik.

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/En_h%C3%A4ndelse_p%C3%A5_Owl_Creek_Bridge


London är mest känd för romanen Varghunden men han skrev också en mängd noveller. Just Att göra upp eld är ett klassiskt exempel på temat: människan mot naturen, som var så populärt i början av 1900-talet.

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Att_g%C3%B6ra_upp_eld


Bland ungdomar och i skolan

Fiskafänget

Fritiof Nilsson Piratens berättelse om hur Bombi Bitt och gänget tömmer ån på jakt efter fisk är en svensk ungdomsklassiker som filmatiserats vid ett flertal tillfällen.

Handkraft

Lindgrens berättelse om en pojke som tappar sin hand i en olycka, och hur det sedan formar pojkens liv.

Duell i sal 17

Novellen utspelar sig på en skola där en ny vikarie uppenbarar sig. Just eftersom miljön är en skola har den blivit en klassiker i skolundervisningen.

Jag ringer mina bröder

Khemiri beskriver i en kort novell hur det kan kännas för en ung invandrare i Sverige idag. Läs även gärna Jag ringer mina systrar av Alexandra Andersson, som är en parafras på Khemiris novell.


Nobelpristagarnas bästa

Berg som vita elefanter

Hemingway är en av litteraturhistoriens giganter när det gäller novellskrivning. Han har skrivit många väldigt bra noveller, vilket bl.a. gav honom nobelpriset i litteratur. Just den här novellen är spännande eftersom det egentligen inte står någonstans i texten vad den handlar om. Man måste läsa mellan raderna från början till slut.

Grus

Munro är mästerlig på att skriva noveller. Just den här är en av hennes bästa.


Samhällets utsatta

Brokeback Mountain

Samkönad kärlek beskrivs sällan i litteraturen. Proulx beskriver kärleken mellan två män som om hon själv hade varit man. Novellen finns som film.

Candy-Man Beechum

Caldwell beskriver på ett rappt och personligt sätt hur det kunde vara för en svart person i 1940-talets sydstater i USA. Något man inte gärna skrev om på den tiden.

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Fettp%C3%A4rlan

Fettpärlan , berättelsen om flickan som drevs till prostitution av medpassagerarna för att sedan hånas för det hon gjorde, är en klassiker av Guy de Maupassant.

"'En bra karl är svårt att finna"'

Flannery O'Connors mästerverk om en familj som kör fel har vid flera olika tillfällen utsetts till den bästa amerikanska novellen genom tiderna.


Skräck, science fiction och övernaturligt

Det finns några skräcknoveller man alltid återvänder till eftersom de har ett tidlöst tema. Några finns här på vår site. Dessutom finns några klassiker bland science fiction novellerna och även en nyare varulvsnovell.

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/%C3%96verkojen

I novellen Överkojen har Crawford skapat ett skolexempel på hur man långsamt bygger upp spänningen till ett crescendo på slutet. Inget annat han skrev blir läst i nutid, men just den här novellen har överlevt tidens tand, just för att den är så bra uppbyggd. Dessutom är den något så ovanligt som en novell med en ramberättelse.

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Aphanden

Aphanden är en gammal novell men en av de tidlösa klassikerna som tar upp temat "önska dig ingenting för tänk om önskningen slår in?". Riktigt otäck trots att den är så gammal.


Källa

Texten är baserad på en liknande text på Wikia:

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Vilka_noveller_skall_man_l%C3%A4sa,_och_varf%C3%B6r%3F?action=edit