Tobak (SANT)
Från Skolbok
Innehåll
Rökning
Antalet rökare i Sverige minskar. År 2007 var det drygt 10% av killarna och 15% av tjejerna som var 16-24 år gamla som rökte. Enkelt räknat drygt två killar och tre tjejer i varje klass i högstadiet. De som röker mest är t.ex. ensamstående mammor (23.6%) och förtidspensionerade- eller långtidsarbetslösa män (37.9%). Sverige är ett av de länder i världen där minst antal människor röker.
Tobakens positiva effekter
På kort sikt ger tobaksanvändning bland annat ökad puls och ökat blodtryck, samt sammandragning av blodkärlen. Det i sin tur gör att personen blir piggare. Nikotin dämpar matlusten samtidigt som kroppen gör av med extra mycket kalorier för att förbränna nikotinet, vilket gör att rökare och snusare inte går upp i vikt så mycket.
Tobakens negativa effekter på livsmiljön
Tobaken innehåller ett ämne som heter ”nikotin” och som är vanebildande, dvs. den som är utan nikotin en tid mår dåligt och personen vill hela tiden ha mer. Man har gjort undersökningar som visar att 85% av alla vuxna rökare och 50% av alla vuxna snusare vill sluta med missbruket, men bara 2-3% klarar av det på egen hand varje år.
Tobakens negativa effekter på kroppen
- Ju yngre du är när du börjar röka desto mer skador får din kropp och desto tidigare drabbas du av sjukdomar.
- En rökare får ofta sjukdomar kopplade till lungorna, som t.ex. KOL eller emfysem som gör att man hela tiden är andfådd, eller astma som är en livslång försämring av lungorna.
- Eftersom blodkärlen drar ihop sig drabbas rökare ofta av sjukdomar som är kopplade till hjärtat och blodsystemet, som hjärtinfarkter och kärlkramp.
- En rökare kan inte motionera eller sporta lika bra som en ickerökare.
- Rökare får lätt cancer i lungor, urinblåsan och i tarmarna.
- En blivande mamma som röker förgiftar även barnet och det kan skada barnets koordination och fysiska kontroll resten av livet. Det drabbar pojkbebisar mycket mer än flickbebisar.
Passiv rökning
Det är inte bara rökaren som förgiftar sig själv. Genom att andra människor befinner sig i röken från rökaren drabbas de av samma gift utan att de röker. Detta kallas för ”passiv rökning”.
Snus
Snus är gjort av malda tobaksblad som blandats med vatten, salt, natriumkarbonat och smakämnen. Snus innehåller nikotin, precis som cigaretter gör. Snus är lika farligt som cigaretter men på litet annorlunda sätt. Lungorna drabbas inte lika mycket om man snusar, men istället förstörs munnen med blödande tandkött, lossnande tänder och i värsta fall får snusaren cancer i munnen som den dör av.
Tobaksbolagens nya marknader
Eftersom fler och fler människor i vår rika del av världen slutar röka börjar tobakbolagen att titta efter andra marknader att sälja cigaretter och snus till. Valet har blivit de fattiga länderna, främst Afrika och Östeuropa, där invånarna inte förstår hur farligt det är. Det är inte förbjudet med reklam som visar hur fantastiskt bra det är att röka i de länderna och många har inte gått i skolan så där kan tobaksbolagen sälja så mycket som möjligt.
Källor
PULS samhällskunskap NoK 2002 ISBN 91-27-75721-8
http://www.scb.se/statistik/LE/LE0101/2007A01/HA12_07.xls
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Tobaksberoende/
http://www.drugnews.nu/article.asp?id=1459
http://mobil.aftonbladet.se/kropphalsa/barnhalsa/article7830460.ab
Bildkällor
Samtliga bilder rån Wikimedia Commons.