Åtgärder

Tema – Kriget i Ukraina

Från Skolbok

(Omdirigerad från Tema Kriget i Ukraina)

Vladimir Putin-6.jpg

Putins pansarvagnar rullade in i Ukraina med stöd av märkliga påståenden:

  • Alla ukrainare är ryssar, eftersom det egentligen inte finns något land som heter Ukraina, bara en del av Ryssland.
  • Ukrainas ledning är nynazister
  • Det Ryssland gör är att hjälpa ukrainare som förföljs av regeringen i Ukraina. Detta är inte ett krig eller en invasion utan en hjälpaktion

Det här temaarbetet är utformat för att undersöka dessa påståenden och visa varför de inte stämmer. De är rysk propaganda som ursäktar invasionen. Samtidigt ska vi lista ut de egentliga orsakerna till varför Ryssland tog steget att starta det största kriget i Europa sedan andra världskriget slutade 1945.Kriget i Ukraina har flera orsaker där de olika SO-ämnena samverkar. Religionsämnet har en relativt liten betydelse, då både Ukraina och Ryssland är ortodoxt kristna och även om det finns andra religioner representerade, speciellt islam i Ryssland och judendom i Ukraina, spelar religion ingen större roll i kriget.

I texterna stavas Ukrainas huvudstad som Kiev, vilket är den ryska stavningen. Det är egentligen fel, på ukrainska heter staden Kyjiv, men eftersom Kiev är den stavning som finns överallt i olika texter blir det förvirrande med olika stavning på samma stad.

Texterna finns som en informationsstart, så att det finns något att börja läsa om varje enskild del i temat. Utifrån det ska eleverna själva söka mer information.


Geografi

(Följande två kapitel bör läsas tillsammans eftersom de bitvis hänger ihop)
Europeiska Rysslands geografi och naturtillgångar
Ukrainas geografi och naturtillgångar
A: Var finns de naturliga gränserna i Europeiska Ryssland. Var är det som kortast mellan hav och berg, och var skulle Ryssland kunna ändra gränserna genom invasion eller samarbete med andra länder?
B: Hur skyddar sig Ryssland där naturliga gränser saknas? Ge exempel på olika sätt som Ryssland gjort för att undkomma anfallare västerifrån
C: Var finns Rysslands hamnar? Varför är Krim så viktig för Ryssland att man till och med riskerade ett krig för att ta över halvön 2014?
D: Hur kan Ukraina ha så mycket odlingsbar mark och varför säger man att Ukraina är världens “kornbod” (bread basket på engelska).
E: Vad finns det för geografiska anledningar för Putin att invadera Ukraina? (Råvaror, platser, gränser osv.)
Rysslands olja, naturgas och Ukrainas roll
A: Var i Ryssland och Ukraina finns det olja och/eller naturgas?
B: Hur fraktas den ryska oljan/gasen från källorna till köparna?
C: Vad är Ukrainas roll vad det gäller kontrollen av rysk naturgas?
D: Vad är "Nord Stream 1" och "Nord Stream 2", och hur påverkar de Sverige?
E: Vad finns det för geografiska anledningar för Putin att invadera Ukraina? (Råvaror, platser, gränser)

Historia

Ukrainas och Rysslands historia - vikingarna och Ruriks familj
A: Hur tog sig vikingarna till nuvarande Istanbul? Varför tog de sig österut istället för söderut mot Danmark? Och vilka namn hade vikingarna på platserna: Novgorod, Ryssland och Konstantinopel?
B: Hur gick det till när svenska vikingar blev härskare över Kiev?
C: Anna av Kiev används i mycket av Rysslands propaganda. Varför var hon viktig och varför används hon i propagandasyfte?
D: Vad var det som gjorde att Moskva, och inte Kiev, blev huvudstad i Ryssland?
E: Varför blev just ortodox kristendom statsreligion i Ryssland?
Ukrainas och Rysslands historia - Tsarernas tid
A: Varför var Ukraina inte intressant för tsarerna före Peter den store?
B: Vad var speciellt för just Peter den store. Och vad var det som hände vid Poltava i Ukraina 1709?
C: Vad var speciellt för drottningtiden, under: Anna I, Elisbeth I och Katarina I den store? På vilket vis ändrade Katarina Rysslands syn på Svarta havet.
D: Varför misslyckades de reformer tsar Nikolja I införde i Ryssland och Ukraina, så livegenskapen försvann?
E: Vad hände med Ukraina under första världskriget och ryska revolutionen?
Ukrainas och Rysslands historia - När Sovjetunionen styrde
A: Hur gick det till när Ukraina blev fritt för att återigen bli en del av Ryssland 1917-1922?
B: Varför blev det en så fruktansvärd svält i Ukraina 1932-1933 (Holodomor) och hade den kunnat undvikas?
C: Vad hände i Ukraina när nazitysklands soldater invaderade? och vad hände med Ukrainas judar?
D: Vad hände med krimtatarerna och varför hände det?
E: Vad hände i Tjernobyl 1986, och varför hände det?

Samhällskunskap

NATO, CSTO och Ukrainas roll
A: Vad var NATO och Warszawapakten och varför bildades de?
B: Stalin sa uttryckligt att han ville ha en buffertzon mellan Ryssland och NATO. Vilka länder bestod den bufferten av? Varför ville Stalin ha en buffert?
C: Vilka länder tillhörde NATO när Warszawapakten upplöstes 1991?
D: NATO har vuxit sedan 1991. Vilka länder består NATO av nu? Vad är CSTO och vilka länder kontrolleras av CSTO? Vilka länder i NATO är inte medlemmar i EU, och vilka EU länder är inte med i NATO?
E: Vad kan hända med Rysslands situation om Ukraina blir medlem i EU eller i NATO? Varför är Ukraina en så viktig del i kampen mellan NATO och CSTO?
Ukrainas och Rysslands historia - Från 1991 till februari 2022
A: Vad innebar samverkansavtalet som Ukraina slöt med Ryssland i utbyte mot sina kärnvapen?
B: Varför fick inte ukrainarna det bättre trots att de var fria från förtryck från Ryssland?
C: Vad var den "Orangea revolutionen" 2004 och varför blev inte situationen i Ukraina bättre efter den?
D: Vad innebar "Maidan" 2013-14 för Ukrainas folk?
E: På vilket vis var Maidan grunden till att Ryssland annekterade Krim och områdena i östra Ukraina 2014; och senare invaderade Ukraina 2022?
Putin - mannen, myten, monstret
A: Vad gjorde Putin före 1999? vad hade han för sorts liv?
B: Hur gick det till när Putin blev president 1999?
C: Vad hade de ryska oligarkerna och Medvedev för roller när det gäller Putin som president? Och vad är “Duman”?
D: Hur förändrade Putin det ryska systemet för presidentskap efter 2012 års val i Ryssland och varför gjorde han det?
E: Vad har hänt med journalister som rapporterat om Putin och hans sätt att styra landet? Mest kända är: Anna Politkovskaya och Alexei Navalny , men det finns många, många fler. Varför är det så svårt att rapportera om Putins fel och brister i Ryssland? (Lista på mördade journalister i Ryssland, på engelska: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia )
Belarus roll i Rysslands krig mot Ukraina
A: Vad gjorde Alexander Lukashenko, Belarus president, före 1994 när han valdes till president första gången?
B: Hur är det att leva i Belarus? Landet kallas ibland för “Europas sista diktatur”.
C: Lukashenko har suttit sex perioder, fram till nu. Vad har Belarus för politiskt system som låter en president sitta sex olika perioder? Och hur har Lukashenko kunnat vinna varje gång?
D: Vad har Belarus president Alexander Lukashenko för koppling till Putin i Ryssland? Vad hände när Belarus tvingade ner ett passagerarplan maj 2021. Hur klarade Belarus den krisen?
E: Vad har Belarus haft för roll under inledningen av 2022 års invasion av Ukraina, och vad kan Lukashenko tänkas tjäna på detta?


Pågående, medan kriget fortsätter

Propagandan under Rysslands krig mot Ukraina
A: "Krigets första offer är sanningen", är ett ordspråk. Hur stämmer det med propagandan under kriget?
B: På vilka vis är sociala medier både en fördel och en nackdel när det gäller att få ut sanningen om kriget?
C: Varför tror du Rysslands propaganda är mycket mer omfattande än Ukrainas? Vad tjänar Ryssland på att sprida all denna propaganda?
D: Ryssland har spridit särskilt mycket propaganda om ABC-vapen (Atom-, Biologiska- och Chem/Kemiska). Sök på Internet, vad kan du hitta för exempel på den här sortens propaganda från Ryssland och varför tror du att Ryssland är så ivriga på att få ut propaganda om just den typen av vapen?
E: Vad finns det för propaganda kring hjältar i kriget och varför är både Ukraina och Ryssland så måna om att visa upp sitt eget lands hjältar och försöka förminska motståndarens hjältesagor?
Rysslands attack på Ukraina
A: Hur började kriget? Varför väntade Ryssland så länge innan de anföll? Varför gjorde ingen något trots att det var uppenbart vad som väntade?
B: Den första anfallsvågen hade mat för bara tre dagars strider och knappt någon bensin till pansarvagnarna, varför var allt så snålt tilltaget?
C: Framryckningen tog väldigt lång tid. En sex mil kolonn stod en hel vecka innan den slutligen upplöste sig, varför tror du?
D: Varför verkar det vara viktigare för Ryssland att erövra områdena längs Svarta havets kust, än områdena i norr där Kiev ligger?
E: Varför bombar de ryska styrkorna civila mål, som barnsjukhuset i Mariupol, kärnkraftverket Tjernobyl och de humanitära korridorerna som civila borde ha en chans att ta sig ut ur städerna genom?

Tågordning för grupparbetena

Ett sätt att bearbeta all information är att skapa olika grupparbeten genom cirkelmodellen. Grupparbetena ska sedan leda till individuella arbeten där eleverna själva får resonera sig fram till varför Putin tog det drastiska steget att anfalla en oskyldig europeisk demokrati, eller varför det inte är något annat land som ställer sig på Ukrainas sida mot Putin.

Steg 1: Börja med att ta reda på vad eleverna redan vet om kriget och vad de vill lära sig mer om. Utgå från det material som finns härovanför vid frågeställningen. Vill de inte lära sig om NATO och Ukraina hoppar du över det.

Steg 2: Visa filmer som täcker den senare delen av Ukrainas historia. Speciellt den åtskilligt prisbelönta dokumentärfilmen "Winter of Fire" från 2015, som visar Ukrainarnas kamp med att avsätta en korrupt president, är bra för att eleverna ska förstå vilken kampvilja det finns i Ukraina. Den har dock 16 år som rekommenderad åldersgräns. Annars får du söka olika nyhetsklipp och sammanställa en kronologi över de viktigaste händelserna på TV4:s eller SVT:s webbplats.

Steg 3: Dela upp klassen i grupper med 4-5 elever i varje grupp. Ge varje grupp ett tomt bildspel med fem sidor de minst ska fylla. Ge varje grupp fem frågor till sitt tema som de ska besvara. Den grundläggande informationen får de från sidorna här ovanför. Övrig information till bildspelet får de söka efter själva. Bildspelen redovisas inför klass, ordningen här ovanför är ett förslag. Du kan naturligtvis lägga till fler teman, och andra frågor till varje tema, om eleverna har andra önskemål.

Steg 4: Den sista delen är individuell. Låt varje elev göra ett individuellt arbete kopplat till tiden från år 2014 till nu. Efter steg 3 ska ju alla elever ha en hyfsad bakgrundskunskap till kriget. En bra frågeställning kan vara: "Varför anföll Ryssland Ukraina?" En annan "Varför hjälper inget annat land Ukraina militärt med trupper?"Vem har rätt? En variant av grupparbete

En annan variant är att dela upp eleverna i en rysk del och en ukrainsk del och sedan låta eleverna fördjupa sig i de olika kapitlen kring kriget. Samma uppsättning frågor kan användas men de kan sitta två och två och läsa ett kapitel för att sedan söka svaren på frågorna.

När eleverna känner att de läst texten kan de förbereda muntliga argument under 1-2 lektioner:

1: De "ryska eleverna" ska argumentera för varför de har rätt att invadera Ukraina.

2: De "ukrainska eleverna" ska argumentera för varför invasionen är ett beslut baserat på felaktiga grunder och försöka få fram de egentliga orsakerna till varför Ryssland invaderat Ukraina.