Rysslands attack på Ukraina
Från Skolbok
OBS - denna text skrevs våren 2022 och har inte uppdaterats fteråt.
Hyreshus med civila i Mariupol, förstört i samband med Rysslands invasion. Mars 2022
Under flera års tid har Putin sagt att han inte går med på att Ukraina blir en del av NATO, och helst inte heller en del av EU. Bäst är om Ukraina är lojalt mot Ryssland och i värsta fall kan Ukraina få förbli neutralt. Längre än så kan inte Putin sträcka sig.
Upptakten till kriget varade i flera veckor. Vid gränsen till Ukraina hade Ryssland flera olika "militärövningar" som slutade med att soldaterna som varit med i övningarna blev kvar vid gränsen mot Ukraina. Detta oroade militära specialister i andra länder som gång på gång påpekade att den enda logiska förklaringen till detta är en förberedelse för ett krig. Ukraina är inget militärt hot mot Ryssland så motsatsen, att Ukraina var på väg att anfalla Ryssland och att de ryska soldaterna stod där för att försvara sig, var otänkbart.
Kriget bröt ut 24/2 2022 klockan två på natten Ukrainatid. Tre dagar tidigare hade Duman, den ryska riksdagen, godkänt att de två utbrytarrepublikerna i Donbass skulle anses som egna stater. På det viset fick Putin fria händer att rulla in pansarvagnar och trupper för att få slut på konflikten där, som pågått sedan 2014. Flera i Duman har senare sagt att de inte förstod att de, genom sin röstning, gjorde att Putin kunde anfalla hela Ukraina.
För oss i resen av världen är detta en invasion, men för många ukrainare var det väntat . En förlängning på kriget i Donbass och Krim som rått sedan 2014 och som skördat mer än 14 000 människoliv sedan dess.
Protester
Kriget har lett till protester i hela västvärlden. I bland annat Berlin i Tyskland demonstrerade en halv miljon människor mot kriget. I de större ryska städerna förekom också protestmarscher, trots att det är straffbart för ryska medborgare att protestera mot kriget.
Sanktionerna
För att göra livet svårare för ryssarna har en mängd sanktioner, straffåtgärder som oftast är ekonomiska, införts mot Ryssland från resten av världens länder. Det har bland annat inneburit: Förbud för ryska flygplan att flyga över EU-länder. Stopp på inköp av rysk olja och naturgas till EU-länderna. Stopp för ryska lag i internationella tävlingar i olika sporter. Många siter på Internet har spärrat IP-nummer från Ryssland så att ryssar inte kommer åt dem. Det gäller vanliga sociala medier som Tiktok, Facebook, Twitter och Instagram, men även mer ovanliga. Så har tex samtliga större porrsiter på internet stoppat allt tittande i Ryssland.
Bistånd
Sverige har lovat att skänka krigsmaterial till Ukraina, trots att det bryter mot Sveriges lagar som förbjuder försäljning av krigsmaterial till länder som är i krig. Sverige har bland annat skänkt 5000 pansarskott till Ukrainas armé.
Grannländerna, främst Polen, har lovat att ta emot flyktingar från Ukraina. UNHCR beräknar att minst 4 000 000 ukrainare kommer att vara på flykt undan kriget. Resten av EU:s länder har kommit överens om att tillåta ukrainare att komma in utan giltigt visum.
Olika hjälporganisationer samlar ihop mat, läkemedel och förnödenheter som skickas till Ukraina. Ukraina har dessutom satt upp en internationell brigad där soldater från hela världen kan anmäla sig och hjälpa till att slåss mot Rysslands armé.
Första anfallsvågen
I samband med den första anfallsvågen sprängde Ukrainsk militär alla järnvägsförbindelser mellan Ukraina och Ryssland samt Belarus. Det stoppade upp Rysslands transporter rejält eftersom i princip alla tunga transporter inom Ryssland går på järnväg. Systemet med motorvägar och långtradare är därför långt ifrån lika utvecklat i Ryssland som i Västeuropa. Det innebar tex att hundratals pansarvagnar inte kunde fraktas in i Ukraina med tåg, utan fick köra in för egen maskin. Pansarvagnar drar väldigt mycket mer bensin per mil än vad vanliga bilar gör.
Bland de första delarna av infrastrukturen som förstördes var flygfälten som bombarderades med ryska kryssningsmissiler. Detta för att hålla Ukrainas flygvapen på marken. Detta har dock samtidigt gjort att Ryssland inte kunnat skicka in transporter med flyg annat än med helikoptrar, något som stoppat upp framryckningen ändå mer.
Ukrainska armén har dessutom specialiserat sig på att skjuta ut tankbilar. De behöver ju inte skjuta på pansarvagnar som ändå inte kommer någonstans när bensinen är slut. Därför finns mängder med filmklipp på övergivna pansarvagnar som står här och där längs vägarna i Ukraina. Övergivna av sina soldater när bensinen tagit slut.
Krigsfångar har berättat att de bara tilldelades matransoner för tre till fem dagar. Därför finns mängder med filmklipp när soldater plundrar kiosker och butiker på jakt efter mat. Det verkar som om Putin på fullt allvar trodde att kriget bara skulle vara en handfull dagar. Att Ukrainas folk skulle stå och jubla när de välkomnade de ryska befriarna, ungefär som folket i Ukraina gjorde när tyskarna jagade bort Sovjetunionens soldater från Ukraina i början av andra världskriget. Man kan lugnt säga att Putin missbedömde den situationen.
Andra anfallsvågen
Den har visat sig vara farligare. Trupperna är mer samlade, avancerar långsammare samtidigt som många civila mål har anfallits. Allt från hyreshus i Kharkov i norr till barnsjukhus i Mariupol i söder.