Åtgärder

Talibanerna

Från Skolbok

(Lämpar sig bäst för högstadiet)

Det står mycket om talibanerna i tidningarna eftersom det händer så mycket i Afghanistan och det finns svenska soldater där, Men vilka är egentligen talibanerna?

Afghanistan 2001.
Afghanistan år 2000 när talibanerna var som mäktigast.

Bakgrunden

Före talibanerna fanns i Afghanistan fanns en annan muslimsk rörelse som hette Mujahedin som slogs mot Sovjetunionens soldater som hade invaderat landet. År 1989, när Sovjetunionen började falla ihop och dess trupper drog sig ur Afghanistan lämnade de ett försvagat land efter sig. Krigarna i Mujahedin fortsatte kriget mot den sittande regeringen som fortsatte att få pengar och vapen från Sovjetunionen fram till 1991. Det året gjorde armen uppror och både soldater och generaler gick över från regeringens sida till Mujahedins sida. Man tog makten 1992. Bara för att man vunnit innebar det inte fred utan olika militära grupper som fick pengar och vapen från grannländerna slogs både med varandra och mot den sittande regeringen. Så fortsatte det fram till 1994 då talibanerna plötsligt dök upp på scenen. Men var kom de ifrån?


Ledaren, Mullah Muhammed Omar

3136275_f260.jpg

(Bild som påstås föreställa Mohammad Omar, men det är inte säkert).


Muhammed Omar föddes 1959 av fattiga bönder utanför Kandahar i södra Afghanistan. Han tillhör Pashtunfolket och redan som mycket ung fick han ta ansvar för familjen då hans far dog när han var liten. När han växte upp blev han osedvanligt lång, enligt många ögonvittnen är han över 2 meter. Det sägs att han senare gick i en religiös skola i Pakistan. Från tonåren fram till 1992 slogs han tillsammans med Mujahedin mot både sovjetsoldater och senare mot olika krigsherrar. Han blev känd som en modig soldat och skadades i strid fyra gånger när han bl.a. förlorade ett öga. Efter detta drog han sig tillbaka till Quetta där han utbildade sig mer om islam och blev en ”Mullah”, en sorts präst i islam. Till skillnad från de flesta mujahedinsoldaterna lärde sig Omar arabiska. Han undervisade om islam i Karachi där han träffade Usama Bin-Laden, något som blev början på ett långt samarbete.

Muhammad Omar var en starkt troende muslim och han blev upprörd över att se hur hans tidigare vapenbröder bland mujahedin förvandlades till rövare som kidnappade och våldtog folk, eller stal och plundrade från oskyldiga bönder och resenärer under vapenhot. Enligt legenderna om honom hade Omar en dröm 1994. En kvinna sade till honom: ”Vi behöver din hjälp, du måste resa dig upp och avsluta detta kaos. Gud kommer att hjälpa dig”. Omar startade med att beväpna 50 studenter som studerade koranen och islam. Sådana studenter kallas för ”talibaner”. Han hade en dröm om att skapa ett land som hade samma lagar och regler som man hade haft i den skola i Pakistan där han själv undervisat om koranen och islam.

Talibaner.
Talibaner, 2001.
Sprängd staty.
Sprängd Buddha staty.

Det kom fler unga talibaner, främst från flyktinglägren i Pakistan dit ungdomar flytt från inbördeskriget i Afghanistan och fått sin utbildning i religiösa skolor. Merparten av dem var pashtuner, precis som Omar är, många av dem var föräldralösa efter alla krigen. Första gången Muhammad Omar blev riktigt känd var när en krigsherre utanför Kandahar hade tillfångatagit några ungdomar som blivit fängslade och våldtagna. Omar och drygt 30 talibaner anföll, och besegrade, krigsherren som slutade sina dagar hängd från en stridsvagnskanon. Denna och liknande attacker gjorde Omar populär och unga män som ville slåss för gud, mot korrupta lokala ledare, drogs till hans lilla armé som växte mycket snabbt. Redan 1994 hade han erövrat hela Kandahar i söder och 1995 hade hela Heratprovinsen i väst fallit i Omars händer. Efter det föll snabbt provins efter provins i Afghanistan för talibanerna.

1996 fick Omar titeln ”Ledare för de trogna”, efter det att han tagit på sig en helig mantel som sägs ha burits av Muhammed själv och som enligt legenden bara den med rätt tro kunde bära, och den som bar den skulle bli en stor ledare. Hösten 1996 föll Kabul för talibanerna och de tog över styret av Afghanistan fram till 2001.

Omar blev kritiserad över hela världen när han gav order om att två jättelika statyer av Buddha skulle förstöras eftersom de avbildade människor, något som är förbjudet enligt islam. Att de var från 400 talet e.kr och stått oskadda i nära 1600 år stoppade inte förstörelsen. Talibanerna kritiserades också för att vara överdrivet grymma mot shia och hazara folken som de ansåg mindre värda. För att undkomma en massaker tvingades de att fly norrut till det område där talibanerna inte tagit makten.

Vad hände när talibanerna tog makten?

Burka.
Kvinnor i burka i Afghanistan.
 • Talibanerna införde ”sharia lagar” i Afghanistan, det innebär lagar som är helt och hållet baserade på koranen, som skrevs för över 1000 år sedan.
 • Flickor över 8 års ålder fick inte gå i skolan, och flickor yngre än det fick bara lära sig om koranen i skolan.
 • Kvinnor var tvungna att bära en heltäckande klädsel, en burka, om de vistades ute bland okända män.
 • Kvinnor fick inte vara utomhus om de inte hade sällskap av en man.
 • Kvinnor fick inte arbeta.
 • Kvinnor riskerade att bli piskade offentligt och t.o.m. bli offentligt avrättade om de bröt mot lagen.
 • Otrogna kvinnor stenades till döds offentligt.
 • Fönster mot gatan i hus där kvinnor bodde måste målas över så att man inte kunde se in till kvinnorna.
 • Tjuvar fick händerna avhuggna, ofta utan någon rättegång innan.
 • Män måste låta skägget växa.
 • Talibanerna kunde slå vem de ville med käppar, när som helst, om de tyckte att personen inte följde sharia lagarna.
 • Alla former av droger förbjöds.
 • Alla avbildningar av människor förbjöds.

Till en början, när vanliga människor var trötta på krig och småskurkar med egna arméer, var talibanerna populära. De var disciplinerade, följde tydliga morallagar och ansågs pålitliga. Att de förbjöd droger ogillades av många bönder eftersom Afghanistan var, och är, känt för odling av opiumvallmo. En bonde kunde få 5000 $ för att odla en hektar opiumvallmo. Mycket, mycket mer pengar än de kunde få för t.ex. vete. Trots alla krig kunde bönderna alltid odla opium och tjäna pengar på det, men när talibanern tog över ett område förstördes opiumfälten och all odling av opiumvallmo förbjöds. När sharia lagarna infördes, med sina extremt hårda straff och dåliga behandling av kvinnor, började folk att tycka allt sämre om talibanerna, men då var det för sent att göra någonting.

Film från 1999 hur talibaner avrättar en afghansk kvinna.

2001

Efter attackerna i USA 2001 anföll man Afghanistan i jakt på Usama Bin-Ladin. Den lilla del i norr som inte var kontrollerad av talibanerna fick ett enormt stöd av andra länders militär och talibanerna besegrades snabbt. Mullah Muhammad Omar gick under jorden och gömde sig. Ingen vet var han är, men det finns en belöning på 25 000 000 $, ungefär 175 miljoner kronor, till den som ger tips som leder till Omars gripande. Han påstås ha sagt ”Jag överväger två löften; det ena från gud och det andra från Bush. Guds löfte är att mitt land är stort. Bush löfte är att det inte finns något gömställe på jorden för mig där inte han kan hitta mig. Vi får se vilket löfte som uppfylls".

Nutid

Talibanerna finns fortfarande kvar i Afghanistan och Pakistan och de fortsätter att göra attacker i Afghanistan, även om de inte har någon makt i landet längre.

Källor

http://www.csmonitor.com/2001/1010/p1s4-wosc.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Taliban

http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_war_in_Afghanistan

Bild på Mullah Mohammed Omar: s4.hubimg.com/u/3136275_f260.jpg