Åtgärder

Svensk historia, 2000-2009

Från Skolbok

Terrorns årtionde

Ibland kallar man första delen av 2000-talet för terrorns årtionde. Mycket beroende på att det var 2001 som terrorister anfaller New York och Washington med kapade passagerarplan. Den händelsen påverkar resten av världen under resten av årtiondet.

Göteborgskravallerna juni 2001

Sommaren år 2001 var det ett toppmöte i Göteborg med ledare från de olika EU-länderna och även den nya presidenten över USA, George W Bush, som besökare. Mötet utlöste våldsamma kravaller när folk som demonstrerade mot orättvisorna i världen drabbade samman med polisen som skyddade mötet och dess deltagare. Efteråt visade sig att polisen uppträtt våldsamt i onödan genom att bl.a. skjuta med skarp ammunition ovanför demonstranterna, skjuta en flyende demonstrant i ryggen, tvångsomhänderta massvis med demonstranter och vid Schillerska gymnasiet tvingade poliserna en hel grupp ungdomar att under vapenhot ligga nedtryckta på den blöta asfalten en lång tid.

Det märkligaste i alltihop var att inte en enda polis eller annan ansvarig blev fälld på någon enda punkt efteråt.

schillerska.jpg

Bild från Schillerska gymnasiet, tagen i smyg av vaktmästaren

Om Göteborgskravallerna 2001

11 september-attackerna 2001

209px-North_face_south_tower_after_plane_strike_9-11.jpg

Attacken 11/9 mot WTC

Helt utan förvarning kraschade passagerarflygplan in i de höga skyskraporna World Trade Center (kallat WTC) i New York i USA. Någon timme senare hände samma sak i Washington i USA när ett annat passagerarplan kraschade rakt in i militärens högkvarter Pentagon. Ännu ett plan nådde aldrig fram utan kraschade på en åker. Ingen överlevde. Vad hade hänt?

En terrorist, Usama Bin Ladin, hade lejt självmordsterrorister som kapade planen och med dem som vapen anfölls de olika målen i USA. Orsaken till attacken tror man var att USA gav så mycket stöd och hjälp till Israel samtidigt som man hade ”sanktioner”, hinder för Iraks regering sedan Kuwaitkriget.

Ungefär 3000 människor dog i attackerna. Attackerna blev också ett startskott för USA att, tillsammans med andra länder i Väst, starta ”kriget mot terrorism”. Ett krig som fortfarande pågår.

Kriget i Afghanistan 2001

Svensk trupp i Afghanistan
Svensk trupp i Afghanistan

I USA ansåg man att många terrorister blev upplärda i Afghanistan. På den tiden styrdes landet av ”Talibaner” som var bokstavstrogna muslimer. Den 7 oktober 2001 inledde USA och dess allierade en invasion av landet. I december samma år var talibanerna besegrade. Allt sedan dess har det varit oroligt i landet och den sittande regeringen har haft svårt att styra landet utan hjälp från USA och dess allierade. Bl.a. Sverige har en styrka av ca 500 soldater i norra Afghanistan som skall hjälpa regeringen mot talibanerna. Läs mer om Talibanerna.

Fadime Sahindal mördas av sin pappa 2002

fadime.jpg

Bild på Fadime Sahindal som dödades av sin pappa 2002

Fadime, en kurdisk flicka med rötterna i Turkiet, vägrade att gifta sig med sin kusin. Istället valde hon en svensk pojkvän. För att återupprätta familjens heder mördades Fadime av sin egen pappa. Medierna uppmärksammade händelsen stort och hedersmord och annat hedersrelaterat våld blev känt för allmänheten. Rörelsen ”Glöm inte Pela och Fadime” grundades för att hjälpa flickor i liknande situation. Idag är en park i Uppsala uppkallad till minne efter Fadime. Läs mer om Hedersmord

Irakkriget 2003

Irakiska flyktingar i kö för hjälp
Irakiska flyktingar i kö för hjälp

I mars 2003 gick en koalition, dvs. en samling av länder som samarbetar kring samma mål, till attack mot Irak. Bakgrunden var att man i Väst anklagade Iraks ledare Saddam Hussein för att tillverka massförstörelsevapen som: atombomber, giftgas och dödliga sjukdomar, som han sedan skulle kunna sälja till terrorister. Saddam Hussein nekade och man har aldrig hittat några massförstörelsevapen i Irak. Ändå gick man till attack med USA i spetsen. Själva kriget tog bara tre veckor innan regeringen i Bagdad fallit. Kriget tog ändå inte slut officiellt förrän december 2011 när de sista utländska styrkorna lämnade landet. Mellan 4-5000 av koalitionens medlemmar beräknas ha stupat i kriget och över 94 000 irakier. Under Irakkriget flydde mängder med irakiska medborgare till Sverige och i dagsläget finns det inget annat land i världen som tagit emot fler irakiska flyktingar än vi.

Anna Lindh mördas 2003

Anna LindhAnna Lindh 2003

Anna Lindh, vår dåvarande utrikesminister, knivhöggs på varuhuset NK i centrala Stockholm där hon var och handlade utan några medföljande livvakter. Hon avled morgonen efteråt på Karolinska sjukhuset. Anna Lindh sågs som en av de främsta kandidaterna att bli ny partiledare för socialdemokraterna. Mördaren Mijailo Mijailovic dömdes till livstids fängelse.

Göran Perssons presskonferens om mordet på Anna Lindh

Knutbymordet 2004

Alexandra Fossmo mördas i Knutby med tre skott i huvudet av familjens barnflicka Sara Svensson som levde tillsammans med pastorn Helge för att bekämpa hans sjukdomsdemoner med sex. Mordet ledde fram till den uppmärksammade Knutbyrättegången. Det som gör den så unik är att allt skett inom en extremkristen sekt.


Barnflickan visar runt i huset där hon sköt Alexandra Fossmo

Tsunamin 2004

2004_Indonesia_Tsunami_100px.gif

En tsunami sveper in över Thailand och stora delar av kusterna kring Indiska oceanen. Många svenskar firade jul i Thailand och 543 svenskar dödades i katastrofen, vilket var oproportioneligt stort. Av dem var 122 barn under 15 år. I Sverige präglades de första dygnens räddningsinsatser av dålig organisation och den socialdemokratiska regeringen utsattes för hård kritik.

Rapport - tsunamikatastrofen

WoW 2005

Dataspelet World of Warcraft släpps i Europa (I USA november 2004) och blir världens mest spelade spel. Mer än 12 000 000 exemplar av spelet har sålts.

WoW_Box_Art1.jpg

WoW-första utgåvan

Gudrun

2005 var stormarnas år. Först drabbades Sverige av Orkanen Gudrun i januari. I Småland fälldes så mycket skog att det tog flera år att ta hand om det stormfällda virket. Vattennivån steg till 146 cm över normal nivå och flera dygn efter stormen var mer än 100 000 hushåll utan ström i Sverige. Bara några dygn senare drabbades Sverige av ytterligare en storm, fast inte lika hård. Samma år drabbades USA av Orkanen Katrina som orsakade mycket värre förödelse i New Orleans än Gudrun hos ioss.

Englamordet 2008

Sommaren 2008 mördas den 10-åriga flickan Engla Höglund från Stjärnsund i Dalarna. Genom en slump prövade en fotograf sin kamera den dagen och fick med mördarens bil på bild, vilket var helt avgörande för att kunna sätta dit mördaren Anders Eklund.

engla_1207472466_3691272.jpg

Bilden tagen minuter innan Engla mördas

Finanskrisen 2008 – 2009

Huspriser i USA
Huspriser i USA, det syns tydligt när "bubblan" sprack

De sista åren av det första årtiondet präglades av ekonomisk kris. Precis som under krisen i slutet av 1980-talet berodde det på oförsiktiga affärer och en ”bubbla” i värdet av bostäder där man kunde låna mer än bostadens värde. Bubblan sprack i USA och drog med sig resten av världen i en lågkonjunktur som fortfarande (2012) består.

Källor

http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6teborgskravallerna

http://sv.wikipedia.org/wiki/11_september-attackerna

http://sv.wikipedia.org/wiki/Afghanistan

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_insats_i_Afghanistan

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fadime_Sahindal

http://sv.wikipedia.org/wiki/Irakkriget

http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindh

http://sv.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Fossmo

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tsunamikatastrofen

http://sv.wikipedia.org/wiki/World_of_Warcraft

http://sv.wikipedia.org/wiki/Orkanen_Gudrun

http://sv.wikipedia.org/wiki/Englamordet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_2008-2009

Alla bilder från Wikimedia Commons

Utom:

Bild från Schillerska: 3.bp.blogspot.com/_WdgqunkEjMI/RjkDUqvJt-I/AAAAAAAAAVc/2Txjt60g-XE/s400/schillerska.jpg

Bild på Fadime: www.dn.se/Images/2012/01/19/fadime.jpg

Bild på WoW-spelare: wire.ggl.com/wp/wp-content/uploads/2007/10/controller2.jpg

Bild på Engla: misslindamarie.blogg.se/images/2008/engla_1207472466_3691272.jpg