Åtgärder

Resurser

Från Skolbok

Grundskoleboken är tänkt att vara ett substitut eller komplement till de grundböcker som används i de olika ämnena. Det är lät att bli överkreativ och börja skriva lektionsplaner, begreppsförklaringar osv. Men gör inte det. Det finns redan en uppsjö med platser på Internet som hjälper lärare i sin gärning. Dessutom finns det även en del program man kan ha nytta av, beroende på ämne. Här finns en liten förteckning över användbara gratisresurser:


http://www.lektion.se Lektion.se är en gratis medlemssajt för lärare där man lägger in lektionsplaner som man är nöjd med. Det är en bra plats, men den största nackdelen är alla lektioner som baseras på specifika läroböker som inte används på alla skolor. En tanke med denna wiki är att komma runt det problemet.

http://www.glosboken.se Glosboken finns som en helt reklamfri sajt, eller en gratissajt med reklam. Tanken med den är att man på ett enkelt sätt skall kunna plugga på glosor i olika språk. En stor fördel är att man kan dela glosböcker mellan användarna så det räcker med att en lärare skapar glosorna för ett kapitel för att alla elever i en klass skall kunna använda sig av dem.

http://sv.wikipedia.org Wikipedia, uppslagsboken på Internet. Den har oförtjänt dåligt rykte, i alla fall vad det gäller det man ofta kallar ”allmänbildning” där många läsare kan gå in och räta felaktigheter.

http://www.ne.se Nationalencyklopedin på Internet, gratisversionen har litet information om allting, betalversionen leder till de mer utförligt beskrivande artiklarna.

http://d-maps.com/ Gratis blindkartor, både nutida och historiska, som kan användas utan copyright.

http://www.pluggakuten.se/wiki/index.php?title=Huvudsida En wiki med liknande upplägg som denna, men främst för gymnasieskolan. I dagsläget har de mest sidor om matematik.

http://www.formelsamlingen.se/ En komplett formelsamling online, perfekt för matematik och NO-ämnena.

http://www.webbmagistern.se/ En uppsjö av olika onlineövningar man kan inspireras av.


Bilder

http://www.panoramio.com Den sajt som Google earth länkar sina bilder ifrån. Privatpersoner har lagt upp bilder från olika platser och det finns hur mycket bilder som helst över kända platser och även en hel del över okända platser.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page Wikimedia är den plats som Wikipedia tar sina bilder ifrån. Merparten kan användas i ickekommersiella syften.

http://www.flickr.com En plats där du helt gratis kan lägga upp vilka bilder du vill och dela dem med resten av världen, dessutom en guldgruva när det gäller att hitta bilder till lektioner. Det finns en hel del bilder här som är fria att använda hur du vill bara du ställer om sökalternativet till ”Creative Commons”.

http://search.creativecommons.org/ Här kan du söka fram bilder som är helt fria att använda.

http://www.graphicsfactory.com/ Gratis clip art

http://www.photobucket.com En plats där du helt gratis kan lägga upp vilka bilder du vill och dela dem med resten av världen.

http://www.photoshop.com En plats där du helt gratis kan lägga upp vilka bilder du vill och dela dem med resten av världen.

http://www.queeky.com/ En plats där man kan göra egna bilder online. Dessutom (vilket är det bästa) kan man se hur andra konstnärer gjort sina bilder genom att varje steg i skapelseprocessen spelas upp som en film. Ett fantastiskt hjälpmedel för bildärare.


Språk

http://www.scribd.com/doc/60033005/English-Swedish-Dictionary Engelsk-svensk ordlista


Kompletta böcker utan copyright

http://www.svenskaakademien.se/web/Svenska_Klassiker.aspx

http://runeberg.org/katalog.html

http://litteraturbanken.se/

Olika länkar till gratis e-böcker, främst gamla klassiska romaner där copyrighten gåt ut.


http://elib.se/

Copyrightskyddade e-böcker gratis från biblioteket för de med lånekort och Internet.

http://www.scribd.com/

Böcker som lagts ut av privatpersoner.


Film

http://www.youtube.com En sajt man kan lägga upp korta filmsnuttar på. Vissa är riktigtanvändbara i olika sammanhang för att förstärka övrig undervisning.


Program

http://www.dropbox.com En underbar plats om du släpar material mellan hemmet och skolan, eller har stora filer du vill dela med dina kollegor i ett projekt. Det finns möjlighet att spara 1 GB material och det är lika lättåtkomligt som om man använt utforskaren i Windows. Programmet är gratis.

http://freespace.virgin.net/chris.crhills/midiplay/index.html Här har musiklärare ett underbart gratisprogram för midi-filer som är enkelt för barn att förstå och som man inte behöver installera utan det kan köras direkt från fil. Det kan dessutom skriva ut noter.

Länksidor Ibland stöter man på hela sidor med länkar som kan vara bra på olika vis.

http://www.skola.umea.se/vivakomvux/viktigtattveta/datatjanster/lankbibliotek/ Alla möjliga länkar kring skolans ämnen.


Heliga böcker


Speciellt när man undervisar om religioner kan man drabbas av häftiga dispyter med både elever och deras föräldrar. Alla andra skolämnen i grundskolan baseras på vad man kan och inte kan, medan religionen har en grund i vem, eller vad, du är. Av den anledningen är det viktigt att kunna referera till originaltexter eftersom det är svårt att argumentera mot dem.

Kristendom

Kristendomen har ett flertal böcker, men den enda egentliga boken är bibeln:

http://www.bibeln.se/

http://runeberg.org/katekes/ Luthers katekes, med förklaringar till bibeln.


Islam

Islam har tre böcker som definierar religionen, Koranen, haditherna och siran (Sirat Rasul Allah), den sista har jag inte hittat på nätet.

http://www.scribd.com/doc/14685484/Quran-in-Swedish- koranen på svenska.

http://www.sacred-texts.com/isl/htq/index.htm koranen på engelska.

http://www.sacred-texts.com/isl/hadith/index.htm haditherna på engelska.


Politiska böcker

http://www.scribd.com/doc/133181753/MIN-KAMP-ADOLF-HITLER Mein Kampf, Adolf Hitlers bok.

http://www.scribd.com/doc/130237117/Fredrik-Reinfeldt-Det-Sovande-Folket Fredrik Reinfeldts bok