Åtgärder

Publicering

Från Skolbok

Anta att du skrivit någonting du är stolt över och vill att andra skall ha möjlighet att läsa texten på enklast möjliga vis, hur gör du då?


Det allra enklaste är att skapa ett dokument i google docs och göra det offentligt. Då är det bara att publicera länken till dokumentet på t.ex. Facebook så kan alla som läser om den få hem din text. Google docs hittar du här:

http://docs.google.com


Nackdelen med att göra på det viset är att texten rätt snart kan glömmas bort. Nya saker händer på Facebook och i det allmänna flödet av nyheter försvinner din länk efter bara några timmar. Då kan en blogg vara ett alternativ. Bloggar finns hela tiden och är gratis att starta. Nackdelen med bloggar är att de kan vara litet begränsade när det gäller att använda bilder. Dessutom förväntar sig läsare att se ett stadigt flöde av texter på en blogg så det är inte direkt ett alternativ om du bara skrivit en enda text.

Enklast är att använda Blogger. Den bloggen får du automatiskt om du skapar ett googlekonto.

http://www.blogger.com

Ett mer avancerat alternativ som har mängder med snygga mallar är Wordpress som du hittar här:

http://wordpress.com/


Om du är kunnig i att göra hemsidor kan du hyra en hemsideplats på något hyfsat billigt webhotell. Räkna med att betala ungefär 500-1000:-/år inklusive en egen webadress. En webadress är den text du ser överst i webläsaren, t.ex. www.grundskoleboken.se Med en egen hemsida har du 100% kontroll över det du skrivit, men det kräver mer kunskap om HTML-kodning än om du bara skriver på en blogg. Här hittar du en samling billiga hotell:

http://webbhotellbilligt.se/


Om du har skrivit en (eller flera) noveller som du vill låta andra läsa gratis kan det vara en idé att publicera novellerna på noveller.eu. Du tjänar inga pengar på det men du får både betyg och kommentarer av andra läsare.

http://noveller.eu/


Om du skrivit en hel bok du vill publicera helt gratis kan du skapa ett konto på Wikibooks. Det kan vara en rolig sak att göra om man är flera som skriver en bok tillsammans eftersom man kan gå in och redigera texten i efterskott hela tiden, precis som i Wikipedia. Det kostar ingenting att ha ett konto på Wikibooks men precis allt du publicerar måste vara fritt att använda, vilket kan ställa till problem när det gäller att länka in bilder eller citera text från annat håll. Wikibooks svenska avdelning hittar du här:

http://sv.wikibooks.org/wiki/Main_Page


Ett alternativt sätt är att spara det du skrivit i pdf-fil format för att sedan ladda upp dem till sajter där man kan läsa pdf-filer online.

Scribus är en sådan plats. Du kan även använda ett facebook-konto om du redan har det. Scribus stöder även att du kan ta betalt för att folk skall kunna läsa din fil.

http://www.scribus.com

En liknande plats men med litet snyggare utseende hittar du på:

http://issuu.com/

Bägge dessa platser har sidorna på engelska, men det finns inget hinder för dig all ladda upp texter på svenska.


Om du slutligen skrivit en roman som du är så pass nöjd med att du vill sälja den kan du kontakta Vulkan förlag. De har specialiserat sig på blivande författare som vill kunna trycka böcker i korta serier till relativt låga priser. Fördelen är att du får ett ISBN nummer genom publiceringen hos dem vilket är helt nödvändigt om du vill få bibliotek och bokhandlar att köpa in din bok.

http://www.vulkanmedia.se/