Åtgärder

Om att sänka betyg i år 9 i grundskolan

Från Skolbok

Det är aldrig roligt att sänka betyg för elever, och allra tuffast är det att sänka betygen i år 9 eftersom den enda chans eleven har att höja det är genom en prövning i ämnet och prövningarna är generellt sett mycket svårare än ordinarie undervisning.

Hur ska man då tänka när det gäller en sänkning? Skolverket är rätt tydlig: https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/betyg-i-grundskolan/satta-betyg-i-grundskolan

Två delar i texten på sidan är värda att citera:

"Betyget ska spegla elevens kunskaper vid tiden för betygssättningen."

och

"Men de kunskaper eleven har visat den senaste terminen kan ofta väga tyngre vid betygssättningen, eftersom kunskaperna ofta har fördjupats genom undervisningen."

Det finns i praktiken två olika scenarion när en elevs betyg sänks mellan årskurserna. Endera har eleven gjort allt den förväntas göra, men den har underpresterat. Eller så har eleven skolkat från lektionerna. Alternativt har den varit med på lektionerna men struntat i att göra någonting.

För en elev som skolkat, eller struntat i att göra vad den ska under lektionerna, är svaret enkelt. Eleven tilldelas ett F.

För en elev som underpresterat blir det svårare. Om en rektor eller förälder påstår att eleven är värd ett högt betyg trots genomgående knappt godkända resultat under nian bara för att eleven hade ett högt betyg under tidigare terminer blir det oförenligt med Skolverkets texter. De säger tydligt att det är resultaten den senaste terminen, vid tiden för betygsättningen, som är viktigast.


De nationella proven är speciella. På samma sida skriver Skolverket att:

"När du sätter betyg ska resultatet på det nationella provet särskilt beaktas. Provresultatet har alltså en särskild betydelse vid betygssättningen och en större betydelse än andra enskilda underlag. Men resultatet på ett nationellt prov ska inte helt styra betyget och kan inte vara ditt enda underlag vid betygssättningen."

Om en elev ligger på ett E men skriver A på det nationella provet kan man argumentera för att eleven är värd ett högre betyg, även om det inte blir ett A. Om eleven däremot skriver ett E på det nationella provet när den samtidigt har ett A i övrigt går det att säga att elevens betyg ska sänkas. Det går också att säga att elevens resultat i övrigt är så bra att det inte motiverar en sänkning. Men om vi ska följa Skolverkets intentioner blir det senare tankesättet fel.