Åtgärder

Om att bedöma CI eller betygskriterier i år 9 i grundskolan

Från Skolbok

Skolverket är synnerligen "dubbelt" när det för fram hur betyg ska sättas i olika ämnen. Visserligen står det i rekommendationerna att: Undervisningen i skolan utgår från ämnets eller kursens syfte och centrala innehåll. Vad som menas med det är att det som sker i klassrummet ska baseras på syfte och centralt innehåll, och inte på betygskriterier.

https://www.skolverket.se/for-dig-som-.../elev-eller-foralder/betyg-och-nationella-prov/betyg-och-betygskriterier

På annan plats skriver Skolverket: Du som är lärare använder betygskriterierna som ett verktyg för att bedöma elevens kunskaper vid betygssättningen. Betygskriterierna utgår från de långsiktiga målen och det centrala innehållet i kursplanerna. Dessutom står det att: I slutet av årskurs 6 eller 9 ska eleven däremot ha visat att hen har kunskaper inom samtliga delar av betygskriterierna för betyget E för att du ska kunna sätta betyget E. Då går det inte att bortse från någon del av betygskriterierna. Du gör då en sammantagen bedömning och sätter det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper i ämnet.

Det innebär att det inte är det centrala innehållet som styr betygsättningen, utan betygskriterierna. Samtliga betygskriterier. Ett väldigt märkligt synsätt. Varför finns det då ett centralt innehåll alls, om det inte är det centrala innehållet som ska bedömas med hjälp av betygskriterierna i samband med varje enskilt moment?

https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/betyg-i-grundskolan/satta-betyg-i-grundskolan

Om en elev eller en förälder tycker att det räcker med att uppfylla betygskriterierna en gång, till exempel i år 7. Eller om den säger att betyget naturligtvis måste bli ett A eftersom ett betygskriterie uppfylldes med att A, får vi titta i ett annat dokument för att få ett svar. Där står det tydligt att: Det är som regel inte möjligt att i förväg bestämma att det räcker med att eleven visar en viss kvalitet i förhållande till någon del i betygskriterierna en gång eller ett visst antal gånger. Läraren behöver ha tillräckligt brett och varierat underlag för att kunna göra en säker värdering. och Styrkor inom ett mindre område får inte höja betyget i samma utsträckning som om det gällt ett mer väsentligt. Den sammantagna bedömningen ger därmed möjlighet att i viss utsträckning kompensera svagare kunskaper mot starkare inom spannet mellan betygen A och D

Betyg och prövning: https://www.skolverket.se/download/18.3770ea921807432e6c72bbc/1656916470977/pdf10020.pdf sida 40-41