Åtgärder

Minnestekniker - glosor och begrepp

Från Skolbok

Wiktionary Dynamic Dictionary Logo 2.svg


Introduktion

När man talar om minnestekniker r det vanligt att just glosor på ord man inte kan kommer upp som exempel. Främst eftersom det är den vanligaste minnesträningen i skolan. Men samma teknik som används för att lära sig ord i främmande språk går att lära sig när det gäller att lära sig svenska ord du inte kan sedan tidigare, eller olika begrepp som används i de olika ämnena i skolan.


Association

Du har säkert varit med om att du lärt dig tio-tjugo glosor kvällen innan ett förhör. Vid den sista kontrollen innan du gick och la dig kunde du glosorna som ett rinnande vatten, men när du vaknade dagen efter kunde du inte en enda glosa. Orsaken till det är att du associerat till bokstäverna och inte till betydelsen.

När du ska lära dig ett ord du inte kan måste du associera det, koppla samman det, med ett ord du redan kan sedan tidigare. Det är meningslöst att plugga i ord på svenska eller andra språk om de saknar koppling till dina övriga kunskaper om språket. Det mest effektiva sättet att koppla ihop det du lärt dig med det du ska lära dig, är genom associationer, sammankopplingar i din hjärna.

Anta att du ska lära dig det engelska ordet harbour (hamn). Hjärnan gillar att koppla tre saker samtidigt, så tänk dig en bild på en hare som hoppar i vattnet bredvid en jättelik båt och som sedan skuttar upp ur vattnet ner i ett hål i marken där den leende tittar ut strax efter. Här bor hare => harbour. Minnesbilden med den stora båten i havet gör att du kopplar ihop haren som bor med båtar på havet och ordet harbour.

Perritogordito.jpg

Päronformad hund

Anta att du ska lära dig det spanska ordet perro (hund). Tänk dig en stor, päronformad grön hund. Perro låter nästan som päron. Det är inte vilken hund som helst utan han skuttar glatt ner i en roddbåt och börjar ro så vattnet stänker. päronhund ror => per+ ro + hund.

Anta att du ska lära dig det svenska ordet "rågad" ur högskoleprovet 2023. Då måste du först veta att struken är när en skeds innehåll slutar längs kanterna. Tänk dig att du står i ett rum där det doftar nybakt rågbröd. I din hand håller du en stor sked. Den är så fylld med rågmjöl att det nästan rinner över. Så fylld att det bildas en hög med mjöl högt över skedkanten. Så kommer plötsligt ett bi som landar och sticker ner en enorm lång och vass gadd i rågmjölet så att skeden töms. råg + 'gadd = rågad, eller överfull.

Gör du på samma sätt, ord för ord, kommer du aldrig mer att hamna i den situationen att du pluggar in glosor du glömt till dagen efter.

Den här metoden fungerar också bra på olika begrepp. Tänk dig att du läser om en enväldig kung. Vad innebär det? Du kan slå upp det i "Svenska akademiens ordlista" och då står det "som ensam har all makt". Men vad innebär det egentligen? Gör dig en minnesbild av en stor, enorm, gigantisk människa, som står vid en enbuske som bara når honom till knäna. Han står vid en väg där det går människor. Alla som går förbi måste buga sig annars dödar den väldige jätten dem med ett knytnävsslag. De som har pengar måste ge den väldige jätten sina pengar annars slår han ner dem och tar pengarna själv. Om någon har något den väldige jätten vill ha så tar han det. barn gråter när han tar godis och glass från dem, men han bara skrattar och slår på dem med vassa enkvistar - för han är enväldig. Ingen kan göra någonting mot honom och han kan göra vad han vill.


Flashcards

Flashcards är ett ord inlånat från engelskan, eftersom det inte finns något bra svenskt ord. Ursprungligen är det ett sätt att plugga in glosor genom att ha en kort lek där glosan står på ena sidan på ett kort och förklaringen på den andra. På det viset går det att träna både på ordet och på förklaringen, beroende på vilken sida av leken man håller uppåt. Ord du lärt dig lägger du i botten så att du bara repeterar dem med långa mellanrum, medan ord du fortfarande inte kan stava eller inte vet vad de betyder stoppas in i mitten av leken så att de kommer upp oftare. När alla kort lagts i botten så kan du orden i leken.

Systemet är enkelt. Du kan köpa en billig kortlek för ungefär samma pris som en hamburgare och fylla i orden själv med en bläckpenna. Används inte alla 52 korten kan du spara en bunt till nästa gång du köper en kortlek. Du ska ju inte spela med korten. Eller så klipper du till egna kort av litet tunnare kartong, som pizzakartonger brukar vara tillverkade av.

I dagens datavärld kan du också skapa ett bildspel i Power point eller Google slides där varannan sida är det ord du ska plugga på och varannan är ordförklaringen. Det fungerar ungefär likadant. Istället för att lägga ord du redan kan i botten kan du ställa in bildspelet på att hämta fram ord och ordförklaringar slumpmässigt tills du kan allihop.

Annars finns en uppsjö av appar till mobilen med ungefär samma funktioner.

Du har dock samma problem här som med att sitta med en gloslista och råplugga in alla orden, de ord som inte har någon association med sådant du redan kan kommer att glömmas rätt snabbt.


Leitnersystemet

Leitner system animation.gif

Leitnersystemet

På 1970-talet utvecklade en tysk forskare Leitner-systemet. Det är i praktiken samma sak som en kortlek med flashcards. Skillnaden är att de kort du inte kan läggs i den vänstra lådan. Den vänstra lådan kontrolleras varje dag. När du kan korten lite bättre läggs de istället i mittenlådan som du repeterar varannan till var tredje dag. Och när du kan korten bra läggs de i lådan längst till höger som repeteras en gång i veckan.

På det viset övar du mest på de kort du inte kan. Vill du göra det svårare kan du använda fler än tre lådor.


Flerspråkighet

Amor.svg

Amor

Om du redan kan två språk är det enklare att lära sig ett tredje. Kan du svenska och engelska och ska lära dig till exempel franska, kan du använda dig av de associationer som du redan har i de språk du kan. Ska du lära dig ordet kärlek på franska (L'amour) är det bra att du vet att det heter kärlek på svenska och love på engelska. Amor är kärlekens gud och brukar avbildas som en liten knubbig pojke med en pilbåge som han skjuter kärlekspilar med. Tänk dig att han skjuter pilarna ut i ett kärr där en naken kille och tjej står upp till midjan i gyttjebrunt vatten och kramas, (Amor -kärlek). Bredvid dem simmar ett lodjur täckt av rykande, glödande lava (kärlek - lo-lav).

Ska du lära dig tyska glosor och ska lära dig vad lejon heter på tyska "Löwe", så kan du även där ta hjälp av att du vet att love = kärlek på engelska. Tänk dig att du har ett lejon framför en engelsk flagga som kramas av ett barn med mängder av hjärtan i luften runt dem. Lejon - love - Löwe.

British lion and Union flag.jpg

Enda nackdelen är att det ibland kan vara svårt att hålla isär språk som ligger nära varandra, som svenska och danska, och då är det lätt att blanda ihop orden i de olika språken.


Filmförslag SLI

Orka plugga : Associationer 2 min • 2016 • Rek. från 13 år • Video https://sliplay.se/gr/play/products/836451


Uppgifter

1 Titta på glosorna du har i läxa i engelska eller något annat språk. Vilka bilder skulle du kunna koppla ihop med glosorna för att de ska bli extra lätta att komma ihåg?

2 Ta vanliga post-it lappar och gör flashcard. Skriv ordet på ena sidan och förklaringen på den andra och öva.

3 Gör flashcards med de ord som användes på högskoleprovet 2023 (länk i texten) och se om du kan lära dig dem under lektionen.

4 Läser du moderna språk? Testa och se vad samma ord heter på både svenska, engelska och det tredje språket. Se vilka likheter du kan upptäcka mellan språken och se vilka associationer du kan få hjälp med.




Tillbaka till huvudsidan: Tema - Minnestekniker och olika sätt att göra anteckningar