Åtgärder

Mineral

Från Skolbok

Mineral är de byggklossar som bygger upp bergarterna. Ett sätt att förstå skillnaden mellan mineral och bergarter är att tänka dig att du bakar bullar. För att baka bullar behöver du: vetemjöl, salt, socker, kanel osv.

Bergarterna sätts ihop på samma sätt av olika mineral. Mineral har samma funktion för att bilda en bergart som kanel, socker, mjöl osv. behövs för att skapa en vetebulle.

Det finns otroligt många mineral som kan blandas på olika sätt för att skapa en mängd olika bergarter. De vanligaste är dessa:


Kvarts

kvarts kvarts med guld

Kvarts som fyllt en spricka i berggrunden - närbild på kvarts med guldinneslutningar

Kvarts är ett mineral som oftast är halvgenomskinlig och vit. Ytan känns som att ta på ett stearinljus. Kvarts kan egentligen ha nästan vilken färg som helst om det finns framför allt olika metaller i närheten som missfärgar kvartsen.

  • Bergskristall = kvarts som är klar som vatten och helt genomskinlig
  • Rökkvarts = grå eller brun kvarts
  • Ametist = lila kvarts
  • Rosenkvarts = rosa kvarts

osv.

Kvarts består av kisel som har låg smältpunkt. Därför är det vanligt att hitta sprickor i berggrunden som fyllts med ren kvarts som pressats in i sprickorna med hjälp av ånga och överhettat vatten under stort tryck, för att sedan stelna där..


Fältspat

rosa fältspat vit fältspat

Rosa fätspat (vanligast) - och vit fältspat i form av fyrkantiga klumpar i vit granit (ovanligare)

Fältspat är vanligtvis rosa, ungefär samma färg som laxkött har. Men det finns också vit fältspat. I sällsynta fall kan fältspat vara brun och t.o.m.grön. Granit är en av Sveriges vanligaste bergarter och den är endera rosa eller vit. Färgen beror på vilken sorts fältspat som byggt upp graniten.

Various granites.jpg

När fältspat slås sönder visar den tydliga brott i nittio graders vinkel. Det gör det enkelt att identifiera just fältspat.


Glimmer

Glimmer finns i två olika varianter:

  • Biotit = svart
  • Muskovit = vit-guldbrun

biotit muskovit

Biotit (svart) - muskovit (guldbrun]]

Glimmer bildar tunna blad, nästan som i en bok, som man kan dra isär. Oftast hittar man bara strökorn av glimmer inne i olika bergarter, som i granit. Ibland kan man hitta ren glimmer. Då kan man dra fram bitar som är nästan genomskinliga och stora som ett halvt A4 papper. Förr användes såna skivor av muskovit istället för fönsterglas. Numera använd det ibland stället för glas i billigare braskaminer.


Källor

Physical Geography, Tom L. McKnight 6th ed. 1999, ISBN 0-13-950445-1

https://www.sgu.se/om-geologi/mineral/bergartsbildande-mineral/


Bildkällor

Alla bilder är från Wikimedia.Commons.Åter till geografibokens register