Åtgärder

Metoo

Från Skolbok

Bakgrunden till #metoo rörelsen

Metoo rörelsen började egntligen 2006 i USA och målet var att hjälpa flickor som drabbats av sexuellt våld. Särskilt färgade flickor. Genom att visa att de inte var ensamma om sitt trauma kunde stärkas och förmås berätta om sina upplevellser.


#metoo I USA

Det vi förknippar med #metoo tog riktg fart i USA 2017. Då skrev skådespelerskan Alyssa Milano en post på Twitter: If all the women who have ever been sexually harassed or assaulted wrote ‘Me too.’ as a status, then we give people a sense of the magnitude of the problem, (om alla kvinnor som blivit sexuellt trakasserade eller attackerade skriver "Me too" på sin status, kan vi få folk att förstå hur omfattande problemet är.)


Harvey Weinstein 2014

När kända skädespelare från Hollywood, som Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence, och Uma Thurman, skrev om sina upplevelser spred sig upproret som en löpeld. Speciellt filmregissören Harvey Weinstein pekades ut som en man som användes sig av sin maktställning. Många kvinnor berättade om hur han utnyttjat dem sexuellt, eller regelrätt våldtagit dem, och tvingat dem att hålla tyst om det mot att de fått roller i olika filmer. Rättegången mot Weinstein inleddes januari 2020. Dom föll 24:e februari där han endast dömdes för våldtäkt vid två fall. Övriga våldtäktsåtal ogillades då offren haft kontakt med Weinstein efter våldtäkterna. Vilket i sig kanske inte är så konstigt då Weinstein främst våldtog skådespelerskor och de var tvungna att kontakta honom efteråt om de ville fortsätta i sitt yrke spela in filmer.


Epstein 2013 mugshot.jpg

Jeffrey Epstein 2013

En annan amerikan som pekades ut av många kvinnor under #metoo var finansmannen Jeffrey Epstein.

Genom Epstein hade andra män också utnyttjat väldigt unga flickor och spåren ledde ända upp i det brittiska kungahuset och till president Trump och Bill Clinton. “Han valde flickor som han antog att ingen skulle lyssna på och han hade rätt”, säger Courtney Wild, som mötte Epstein när hon var 14 år, till Miami Herald. Epstein häktades och skulle åtalas för ett stort antal brott där många kända människors kopplingar till vad som hänt hos honom skulle komma fram genom domstolsförhandlingarna, men han begick självmord i fängelset augusti 2019, strax före rättegången skulle börja. Rättegången lades ner och många mäktiga män kunde andas ut samtidigt som många frustrerade kvinnor aldrig skulle kunna få rätt mot maktens män.


#metoo kommer till Sverige

Till Sverige kom #metoo på allvar 2017. Till en början i liten skala. Unga kvinnor lade till hashtaggen på sina Facebook, Snapchat och twitterinlägg, eller så lade de upp korta klipp på Youtube där de berättade vad de varit med om. Inläggen var självutlämnande, i princip aldrig var det så att gärningsmännen beskrevs. Men det skulle snart bli en ändring på det.


Örjan Ramberg in Aug 2015.jpg

Örjan Ramberg 2015

Bland de mer uppmärksammade aktionerna var #tystnadtagning november 2017 där 700 skådespelerskor och andra kvinnor i både teater- och filmindustrin steg fram och vittnade om vad de hade fått gå igenom. Aktionen skedde samtidigt som Guldbaggegalan där kvinnorna klädde sig i svart för att sätta fokus på kvinnornas situation. Den manifestationen sammanföll med visningen av filmen "Älska mig för den jag är" på SVT där en känd sångerska vittnade om hur hon misshandlades svårt både fysiskt och psykiskt av sin dåvarande pojkvän Örjan Ramberg. Under taggen #brinnförjosefin startades ett mediedrev mot Ramberg. Samma man som var en av de mest prisade skådespelarna på Stockholmsteatern Dramaten just då. Protesterna mot Dramaten blev för mycket för ledningen och den föreställning där Ramberg medverkade fick läggas ner. Filmen om hur illa Ramberg behandlade flickvännen blev snabbt det mest sedda TV-programmet någonsin på SVT play.

Svartklädda kvinnor på 2018 års guldbaggegala


Bakslagen för #metoo rörelsen i Sverige

Metoo hade inte blivit så stort om det inte hade varit så att flera kända män pekades ut som förövare. De hade missbrukat sin ställning gentemot flickor och unga kvinnor och utnyttjat dem sexuellt, eftersom de kunde det. Det gav #metoo ny kraft i Sverige, men var samtidigt det som i slutändan kvävde #metoo rörelsen hos oss. Speciellt fyra uppmärksammade fall kan nämnas, de mot Martin Timell, Jean-Claude Arnault, Eskil Erlandsson och Fredrik Virtanen.


Martin Timell och våldtäkten i badtunnan

Martin Timell

Martin Timell var en populär syn i TV-rutan och hade blivit mysfarbror i sin roll som kändissnickare i TV4:as program "Äntligen hemma. Därför var överraskningen extra stor när en kvinna ur samma produktion berättade i media om vad som hänt i en badtunna nio år tidigare. De som var inblandade i produktionen av programmet hade blivit inbjudna till en gemensam fest i Timells hus i Stockholms skärgård. Öl och sprit flödade. Timell badade i en badtunna och när en ung kvinna klev ner bredvid honom greppade han tag runt hennes midja samtidigt som han stack in fingrarna under hennes bkinitrosa när hon satte sig. Enligt vittnesmålet pressade Timell då in fingrarna i kvinnans könsorgan, något som klassas som våldtäkt enligt svensk lag.

Timell blev avskedad från TV4. En åklagare tog upp våldtäktsmålet. Våldtäkt är ett brott som har en preskriptionstid på tio år, så det brådskade. Flera vittnesförhör hölls och alla vittnade mot Timell, utom en kvinna, tillika personlig vän med Timell, som satt i badtunnan samtidigt som händelsen skedde och som vittnade att hon inte sett någonting.

Våldtäkt gick inte att bevisa och det lägre brottet, sexuellt utnyttjande - som kunde komma i fråga om Timell bara grabbat tag i kvinnans könsorgan utan att pressa in fingrarna, har en preskriptionstid på bara fem år och därför kunde inte åklagaren ens försöka döma Timell för det.

Eftersom domen var friande, skuld kunde ju inte bevisas till 100%, kunde Timell stämma TV4 för felaktigt avsked, och fick då ut över åtta miljoner i skadestånd,. Ungefär 40 årslöner för en vanlig byggnadssnickare. Som jämförelse kan nämnas att ett våldtäktsoffer i Sverige aldrig fått ut mer än 100 000 kronor i skadestånd, inte ens om våldtäkten varit synnerligen grov och hänsynslös.


Svenska akademiens beskyddande av Jean-Claude Arnault

Jean-Claude Arnault 2018


Eskil Erlandsson och hans "vinksjuka" mellan kvinnliga kollegors lår

Eskil Erlandsson 2012

Eskil Erlandsson var en centerpartistisk politiker, tidigarelandsbygdsminister, som dragit på sig en lång rad klagomål från kvinnliga kollegor i partiet. Klagomålen gällde främst att han tafsade på dem när chans uppstod. Centerpartiets ledning avstod från att ge Erlandsson en reprimand och krav på ett slut på kränkning av kvinnorna i partiet, tills #metoo kom. Erlandsson åtalades för tre fall av misstänkt sexuellt ofredande, men friades i tingsrätten december 2019. Grunden för den friande domen var ett läkarintyg om att Erlandsson led av sjukdomen Dupuytrens kontraktur, även kallad "vinksjuka". En extremt sällsynt nervsjukdom som ger ofrivilliga ryckningar i händerna, Dessa ryckningar sammanföll med att han råkade vila sina händer på kollegornas kroppar när vinkningarna och ryckningarna helt ofrivilligt satte igång.


Fredrik Virtanen och våldtäkten på en ungdomsreporter

Fredrik Virtanen

Bevisningen mot Virtanen var så heltäckande att det verkade otroligt att domen mot honom skulle bli friande. Flera kända bloggare, som Camilla Läckberg och Mia Skäringer delade den unga flickans blogginlägg och skrev om Virtanen som om han redan var dömd. Det skulle visa sig vara ett misstag.

Som försvarsadvokat anlitade Virtanen Monique Wadsted. En stjärnadvokat som bland annat gjort sig känd för att företräda filmbolagen mot länkdelningssiten Piratebay där filmbolagen tilldömdes flera miljoner i skadestånd från de ungdomar som drev siten samtidigt som samma information kunde googlas fram på några sekunder. Google åtalades dock aldrig.


Spåren av #metoo

#metoo puman i Umeå, Monumentet är en ständig och viktig påminnelse om de berättelserna och att kampen för ett jämställt samhälle aldrig kan sluta, enligt Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande i Umeå, i ett pressutskick.

Källor

https://metoomvmt.org/about/

https://en.wikipedia.org/wiki/Me_Too_movement

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/e8ebr9/sa-rycktes-mattan-undan-for-epstein

https://sv.wikipedia.org/wiki/Josefin_Nilsson_%E2%80%93_%C3%84lska_mig_f%C3%B6r_den_jag_%C3%A4r

https://www.svt.se/kultur/65-procent-av-kvinnorna-i-filmbranschen-har-utsatts-for-sexuella-trakasserier

Förhörsprotokoll med vittnen, rättegången mot Martin Timell

https://www.brottsoffermyndigheten.se/ersattning/brottsskadeersattning/mer-om-brottsskadeersattning

https://www.fokus.se/2019/12/eskil-erlandsson-frias-fran-sexuellt-ofredande-inte-straffbara-beroringar/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/metoo-monument-ska-resas-pa-radhustorget-i-umea


Bildkälor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

Guldbaggegalans svartklädda kvinnor: www.svtstatic.se/image/wide/992/17708967/1523958078?quality=70&format=auto

metoo puman: www.svtstatic.se/image/wide/992/21566618/1553169998?quality=70&format=auto