Åtgärder

Lucia

Från Skolbok

Lucia in Vaxholm's church.jpg

Har Lucia funnits?

Enligt legenderna var hon en kristen flicka som levde i Syrakusa på Sicilien runt 300 e.kr. Hon växte upp i en rik familj och hon ville helst av allt leva ett liv i Guds tjänst.

Hon övertalade sin mamma att skänka bort hennes hemgift, de pengar hennes blivande man skulle få när hon gifte sig, eftersom hon tyckte att det var bättre att pengarna hjälpte fattiga människor. Hennes fästman kände sig lurad när de pengar, som skulle bli hans, skänktes bort. Han insåg också att hon var kristen. De här var på den tiden när kristna straffades med döden i Rom. Den missnöjda fästmannen bestämde sig för att tala om för myndigheterna att Lucia var kristen så att de kunde ta hand om henne och döda henne.

Enligt legenden stack Lucia ut sina ögon när hon hörde vad fästmannen gjort, eftersom hon trodde att det var hennes vackra ögon som fått honom att intressera sig för henne. Gud belönade Lucia för hennes trohet genom att genast ge henne tillbaka ögonen.

Saint Lucy by Domenico di Pace Beccafumi.jpg


De romerska myndigheterna straffade henne på olika sätt för att få henne att erkänna att hon var kristen, men oavsett vad de gjorde mot henne klarade hon sig oskadd. Bland annat försöker då både dränka henne och bränna henne levande på bål. Till slut stack en bödel, som påstods ha varit just den fästman som förrådde henne, en dolk i hennes sida och det dödade henne. Därför har Lucia alltid ett rött bälte för att visa var blodet rann.

Lucia blev Syrakusas skyddshelgon efter sin död och hon firas som helgon i den romersk-katolska kyrkan den 13 december.

Det är Lucia som åkallas vid ögonsjukdomar och hon avbildas ofta bärandes på sina ögon på ett fat.


När kom luciafirandet till oss?

Enligt den gamla kalendern var lucianatten den längsta natten på året och det var en natt när oknytt, häxor och onda andar var ute. Till och med Lucifer, djävulen själv, påstods vara ute och springa då. Dessutom var den natten den sista natten innan julfastan. Resten av dagarna fram till jul fick man inte äta något kött, bara fisk, så det gällde att festa om och äta gott på lucianatten. Till luciadagen skulle man ha tagit hand om all säd efter skörden och julslakten skulle vara färdig. Grisen som man åt på julafton slaktade man på natten till Lucia.

Prase na zabijačce.jpg


Lucia med ljus i håret och lussekatter finns benämnd första gången 1764 från ett luciafirande på en herrgård i Västergötland. Före det finns berättelser om hur ungdomar gick kläda i päls och knackade dörr på lucianatten för att få sig litet godsaker.

Adèle Söderberg - Christmas card.jpg


Källor

http://www.folkhalsan.fi/startsida/Aktuellt/Lucia/Luciatraditionen/

http://www.asare.se/lucialegend.htm

Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia