Åtgärder

Logg

Från Skolbok

LOGG

Sidstatistik finns här:

http://stat.grundskoleboken.se/


2010-10-01 Försöker att använda ftp inifrån IE, men det går inte att ladda upp, bara ladda ner filer. Laddar hem WS_FTP_Home istället från http://download.cnet.com/3001-2160_4-127903.html?spi=78f2b64e2c32ee6b1eda3d35da71e5ad Den visar sig vara en 30 dagars shareware som inte fungerar längre. Prövar en gammal 32 bitars istället: ftp://ftp.ipswitch.com/Ipswitch/Product_Downloads/ws_ftple.exe Som inte heller fungerar, kopplar bara till reklam. Testar istället: http://www.oldversion.com/download_WS_FTP_LE_4.6__32-bit_.html Den funkar, men är samma program som jag använde för 14 år sedan när jag första gången lade upp en hemsida, men då använde jag Windows 3.11.

Packar upp alla filer lokalt under mappen ”skolbok”, då det undanbes att man anänder ”wiki” som root mapp.

För över samtliga filer från rotmappen skolbok med ftp till mappen under public_html.

Error, mappen includes avböts mitt i. Tyvärr kollade jag inte vilken fil som kärvade utan stängde ner = jag får gå igenom mapparna manuellt och se vilken om har fel filesize. Dumt. Prövar bakifrån, att överföra mappen skins. STOR IE70fixes.css stoppar upp. Efter omstart är skins komplett. Sedan mappen serialized. ok Sedan mappen math. ok Sedan mappen maintenance. Stop vid STOR patch-log_search.sql i mappen archive\postgres. Kör resten av mapparna manuellt samt återstående filer i maintenance. Stop igen vid STOR update_special_pages.php omstart, radering och fix. ok Sedan mappen languages. Gär perfekt resten.

Återgår till includes. Det är mappen parser, parseroutput.php som är defekt, raderar och skickar över igen. Sedan mappen search. Ok. Sedan mappen specials. Ok. Sedan mappen templates. Ok. Sedan mappen upload. Ok. Sedan mappen zhtable. Ok. Alla lösfilerna, stopp vid STOR OutputPage.php omstart, radering och sedan är allt ok.

Alla filer överförda. Provkörning… det går inte att hitta mappen i IE. För att IE skall hitta den verkar det som om den måste ligga under public_html/grundskoleboken.se/<här>. Varför står det annorlunda i installationsbekrivningen då? Jag får radera hela skiten och göra om. SUCK!.

Kollar om php fungerae, gör en katalog som heter ”test” under public_html/grundskoleboken och lägger in en fil med bara <?phpinfo();?> och döper den till index.php. Surfar dit i IE och allt fungerar. En liten seger.

Jag raderar alla filer jag lagt upp och ruttnar på hela skiten, Kollar hur ftp med IE fungerar och ser att det går att koppla till utforskaren så att man kan radera och hantera filer den vägen. Kopierar alla filer genom IE och klistrar in dem i servern på samma nivå som testmappen. Det tar dubbelt så lång tid, men inga avbrott istället. Styvt en timme tar det. Checkar om det går att se index.php. Funkar inte, men kan göra ”config” mappen skrivbar för alla grupper i explorer. Nystart och sedan fungerar det med följande resultat:

Please include all of the lines below when reporting installation problems.

	PHP 5.2.4-2ubuntu5.12 installed
	Found database drivers for: MySQL
	PHP server API is apache2handler; ok, using pretty URLs (index.php/Page_Title)
	Have XML / Latin1-UTF-8 conversion support.

Warning: is_dir() [function.is-dir]: open_basedir restriction in effect. File(/var/lib/php5) is not within the allowed path(s): (/home/grundskoleboken/:/tmp/) in /home/grundskoleboken/public_html/grundskoleboken.se/skolboken/config/Installer.php on line 471

	Warning: Your session.save_path value (/var/lib/php5) appears to be invalid or is not writable. PHP needs to be able to save data to this location for correct session operation.
	PHP's memory_limit is 16M bytes. Raised memory_limit to 52428800 bytes. 
	Couldn't find eAccelerator, APC or XCache; cannot use these for object caching.
	GNU diff3 not found.
	Found GD graphics library built-in, image thumbnailing will be enabled if you enable uploads.
	Installation directory: /home/grundskoleboken/public_html/grundskoleboken.se/skolboken
	Script URI path: /skolboken
	Installing MediaWiki with php file extensions
	Environment checked. You can install MediaWiki.

Flyttar LocalSettings.php för att skydda den. För att komma till wikin hamnar man slutligen här: [1]

Försöker att använda notepad för att redigera om localsettings.php, men allt är i ett enda textblock. Problem? Lösning? Använd wordpad. Ändrar logotypen tillfäligt till en läsande pojke.Ingenstans finns uppgifter om logotypens storlek, men storleken skall vara 135 x 135 med 72 dpi.


20101002 Skapar filen .htaccess i samma mapp som index.html för hela hemsidan (public_html/grundskolan.se) och fyller den med RewriteEngine On RewriteRule ^wiki/(.*)$ /skolboken/index.php?title=$1 [PT,L,QSA] RewriteRule ^wiki/*$ /skolboken/index.php [L,QSA] RewriteRule ^/*$ /skolboken/index.php [L,QSA]

I localsettings.php lägger jag in raderna: $wgArticlePath = "/wiki/$1"; $wgUsePathInfo = true;

Helt plötsligt ligger min wiki på http://www.grundskoleboken.se istället, mycket enklare att hitta. Dessutom skrev jag om index.html så att den inte säger att sidor saknas, utan så att en länk dirigerar folk rätt. Egentligen är det omöjligt att få upp den sidan, men i datavärlden är inget omöjligt.

Lade till Kategori:Ämnen

Försöker visa bilder i artiklarna, men det verkar rätt kört. Genom att använda

$wgUseInstantCommons = true; i localsettings.phpskall man i alla fall kunna använda wikimedia commons. Fan trot. Vi testar: Swimming dog bgiu.jpg Funkar bra, vi testar att lägga in $wgAllowExternalImages = true; Så att man kan länka in andra filer vartsomhelst ifrån. Vi testar en annan: Fil:dog_cat.jpg

Det får väl fungera tillsvidare.

2010-10-03 Lägger in så att det går att visa video från youtube. Lägger till require_once("extensions/videoflash.php");

i local settings, i slutet och skapar filen videoflash.php i mappen extensions enligt: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:VideoFlash Hur går det då? Om det är youtube behövs ingen advisor, annars måste den anges om det t.ex. är google video. Vi testar en youtube om stiden

Funkar ypperligt!

2010-10-03

Lade in den första sidan, Spåren efter istiden.