Åtgärder

Lester Dents mall för följetonger

Från Skolbok


Lester Dent var en författare som skrev följetonger i tidningar. Mest känd var han för berättelserna om "Doc Savage" men han skrev en mängd olika berätelser och följetonger. Det var viktigt att berättelsen blev överraskande och spännande eftersom berättelsens huvudsyfte var att locka läsare att köpa nästa nummer av tidningen för att läsa fortsättningen. Numera är följetonger tämligen ovanliga, men man kan följa mallen ändå om man vill skriva en längre novell. 6000 ord, som används som måttstock i mallen, motsvarar ungefär 20 A4 sidor. Detta räcker inte för en roman, men det blir ungefär 2-3 gånger fler sidor i en vanlig bok så man kan skriva 4-5 berättelser enligt mallen. Då räcker det till din alldeles egna bok, eller antologi.

Texten är översatt från: http://www.ghostwoods.com/2010/05/how-to-write-a-book-in-three-days-1210/ av mig och när det används stora bokstäver (versaler) i texten beror det på att originaltexten också hade stora bokstäver just där.Mallen


Använd dig av något av följande:

1: BANDITEN MÖRDAR PÅ ETT ANNORLUNDA SÄTT.

2: BANDITEN ÄR UTE EFTER NÅGONTING ANNORLUNDA.

3: MILJÖN ÄR ANNORLUNDA ELLER OVANLIG.

4: ETT HOT SOM HÄNGER ÖVER HJÄLTEN SOM ETT SVART MOLN.


En av de tre första ANNORLUNDA sakerna är bra, två ändå bättre och alla tre är fantastiskt bra. Det är bra om du tänker på dem allihop när du planerar resten.


När du tänker på banditens annorlunda sätt att döda på kan du tänka: skott, knivhugg, cyanväteförgiftning, garrottering, förgiftade nålar, skorpioner och några andra metoder och skriv sedan ner dem så att du får en känsla för metoden. Skorpioner med giftiga bett? Kanske myggor eller flugor som försetts med giftiga bakterier istället?


Om offret dödats på på vanligt vis, men hittas genom konstiga omständigheter som upprepas varje gång kan det lura läsaren att inte förstå att mordet skett på vanligt sätt förrän i berättelsens slut. Den författare som låter banditens offer bli hittade med fjärilar, spindlar eller fladdermöss krossde på dem kan vara en som använder sig av den metoden.


Det är troligtvis inte någon bra idé att vara alltför udda, fantasifull eller äcklig när det gäller att hitta på annorlunda mordmetoder.


Om banditen är ute efter något annorlunda är det något annat än ädelstenar, bytet från bankrånet, pärlorna eller några andra gamla stenar. Här kan författaren också riskera att bli alltför fantasifull.


Annorlunda miljö? Enkelt. Välj för enkelhetens skull en som passar mordmetoden och skatten, det banditen är på jakt efter. Det är också trevligt att använda en miljö du känner till, en plats du bott eller arbetat på. Många skribenter förstår inte detta men det besparar dig från att skämmas om du vet minst lika mycket om platsen som redaktören – eller åtminstone så mycket att du kan lura honom eller henne.


Här är ett enkelt trick som man kan använda för att verka som att man känner till platsen. Tänk dig att berättelsen utspelar sig i Egypten. Då kan författaren hitta en bok som heter ”Lär dig att tala egyptiska på lätt sätt”. Han vill att en person i boken skall fråga ”vad vill du?” på egyptiska. Författaren tittar i boken och hittar ”El khabar, eyh?” För att inte förvirra läsaren kan författaren förklara på något vis vad orden betyder. Ibland kan texten tala om det, eller så kan någon repetera på ett språk läsaren förstår, men det kan vara dumt att stoppa upp bara för att tala om en så lång översättning.

Författaren hör talas om att de har palmer i Egypten. Han tittar återigen i boken och hittar orden för palmer på egyptiska och använder det i boken. Detta lurar både redaktören och läsarna att tro att författaren vet hur det är i Egypten.


Slutligen kommer själva huvudmallen:

Dela upp de sidor som behövs för att skriva 6000 ord i fyra delar på 1500 ord. Se till att DE FÖRSTA 1500 ORDEN innehåller följande:

1: På första raden, eller så tidigt som möjligt, skall hjälten presenteras. Dessutom skall han drabbas av stora problem. Antyd ett mysterium, ett hot eller problem som måste lösas, någonting hjälten måste ta sig an.

2: Hjälten börjar bearbeta mysteriet, hotet eller problemet som han försöker förstå.

3: Presentera ALLA andra karaktärer så fort som möjligt och placera ut dem i handlingen.

4: I slutet av de 1500 orden hamnar hjälten i en fysisk konflikt som han blivit ledd till i sin jakt på att lösa mysteriet, hotet, problemet.

5: Nära slutet av de 1500 första orden skall det också finnas en överraskande helomvändning av handlingen.


HITTILLS:

finns det SPÄNNING?

HOTAS hjälten?

Finns det logik bakom handlingarna?


Nu är det läge att påminna sig om att handlingen skall göra mer än att driva fram hjälten. Anta att hjälten fått reda på att banditen har tillfångatagit någon som heter Elois, någon som kan förklara orsaken till allt som drabbat hjälten. Hjälten utmanar banditen, de slåss men banditen kommer undan. Inte bra. Hjälten måste ju lyckas med någonting, om det så bara är att rädda Elois. Och se där! Elois är en ringsvansad apa. Hjälten får för sig att räkna ringarna på svansen och märker då att de inte är äkta utan ditmålade.

Varför?


ANDRA GRUPPEN OM 1500 ORD


1. Släng på hjälten fler problem.

2: Hjälten kämpar som en hjälte och det leder till:

3: Ännu en fysisk konflikt

4: En till överraskande vändning av handlingen i slutet av de 1500 orden.


NU:

Fortsätter den andra delen att vara SPÄNNANDE?

Växer HOTET mot hjälten som ett svart moln?

Är hjälten begravd upp till halsen i problem?

Är handlingen i den andra delen logisk?


TALA INTE OM SAKER FÖR LÄSAREN.

Visa hur det ser ut i ord istället. Detta är en av skrivarkonstens hemligheter, tala aldrig om saker för läsaren – visa läsaren istället. (Han skakar, ögonen flackar, hakan hänger ner osv.)

BESKRIV SÅ ATT LÄSAREN SER DET.


En figur i berättelsen skall ha något som gör att han eller hon fastnar i läsarens minne. Överdriv och GE FIGUREN NÅGOT SOM VERKLIGEN FÅR HONOM ATT FASTNA.


UTFORMA DINA IDÉER SÅ ATT HANDLINGEN HELA TIDEN FORTSÄTTER UTAN PAUS.


TREDJE GRUPPEN OM 1500 ORD


1: Släng över mer problem på hjälten.

2. Hjälten listar ut några lösningar, möter banditen eller någon annan och:

3: Hamnar i en fysisk konflikt.

4: Handlingen får en tvär vändning som gör att hjälten drabbas av ändå mer oväntade problem i slutet av de 1500 orden.

HAR handlingen fortfarande SPÄNNING?

Blir det svarta molnet av HOT över hjälten allt svartare?

Upptäcker hjälten att han befinner sig i en nästan omöjlig situation?

Är handlingen logisk?


Om du svarat ja på frågorna är allt bra. Den här formeln används bara för att påminna dig om att placera ut fysiska konflikter och tvära kast i handlingen blandat med litet spänning och hot. Utan de ingredienserna skriver du ingen riktig deckare eller tidningsföljetong. Varje dels konflikter skall dessutom helst vara OLIKA. Om en strid sker med knytnävarna så är det tillräckligt fram till nästa strid som skall ske med något annat. Samma sak gäller för giftgas eller svärd. Det finns naturligtvis undantag. En hjälte som använder ett speciellt knytnävsslag eller kan dra en revolver extra snabbt kan använda det mer än en gång.


När man skriver hjälper det att lägga till minst en liten överraskning till texten. Det är sådant som driver läsaren att fortsätta läsa och de behöver inte kräva särskilt mycket av hjälten. Ett sätt att överraska läsaren någon extra gång är att lura hjälten att tänka litet fel. Anta att hjälten undersöker ett rum där det skett ett mord. Dörren bakom honom öppnas sakta. Hjälten ser det inte utan han fortsätter med sin undersökning. Dörren glider upp mer och mer tills – överraskning! Glasrutan faller ut ur fönsterbågen på andra sidan rummet. Den måste ha fallit långsamt och ett vinddrag fick dörren att öppna sig. Men vad fick fönstret att falla så långsamt? Mysteriet tätnar.


Idén är att undvika monotoni.


Spänning måste vara det socker som drar till sig flugorna. Och möjligen i samverkan med ett HOT, något som känns oroväckande redan vid första ögonkastet. Ett hot skall inte vara svårt att upptäcka i berättelsen. Det skall vara känslan av att något otäckt är på väg att drabba hjälten och alla andra trevliga personer. Känslan kan byggas upp med återkommande antydningar, ett ord som nämns i förbigående vid flera olika tillfällen och genom att göra banditen extra ond.


Kom ihåg att skurkar och banditer inte behöver vara så onda att de blir omänskliga.

HANDLING: intensiv, snabb, inga extra ord. Skapa spänning, låt läsaren se och känna det som händer.

ATMOSFÄR: Höra, lukta, se, känna och smaka.

BESKRIVNING: Träd, vind, omgivning och vatten.

HEMLIGHETEN BAKOM ALLT SKRIVANDE ÄR ATT GÖRA SÅ ATT VARENDA ORD ÄR VIKTIGT.


SISTA UPPSÄTTNINGEN OM 1500 ORD


1: Ös på med ännu mer problem för hjälten.

2: Gör så att hjälten nästan begravs i problem. (Tänk dig att skurken har fått honom inlåst i fängelse och har anklagat honom för mord. Flickan är troligtvis död, allt är förlorat och den ANNORLUNDA mordmetoden gör att hjälten inte verkar ha någon chans att bevisa sin oskuld).

3: Hjälten kommer på en lösning genom att använda SINA EGNA KUNSKAPER eller hjärna.

4: Mysterierna finns kvar. Ett stort mysterium skall bestå ända till slutuppgörelsen mellan hjälten och skurken för att hålla spänningen uppe så länge som möjligt.

5: En sista överraskande vändning i handlingen. (Det kan vara att skurken egentligen är någon annan person, någon som har skatten, är en odugling osv.)

6: Det överraskande slutet


HAR du uppehållit SPÄNNINGEN ända till slutet?

Fanns det ett HOT ända till slutet?

Har alla frågor besvarats?

Har alla handlingar varit logiska?

Är slutet sådant att läsaren känner sig VARM INOMBORDS efteråt?

Dödade gud skurken? FÖRSÄKRA dig om att det verkligen var hjälten som gjorde det.