Åtgärder

Lag och rätt - vägen till rättegång

Från Skolbok

När ett brott begås följer polis och rättsväsende en speciell arbetsgång, fram till rättegången i en domstol. För enkelhetens skull kan vi anta att det sker ett allvarligt brott, ett rån.


1.RÅN Två killar i sjuttonårsåldern tvingar en fjortonåring att ge dem hans mobil, "annars ska vi slå sänder dig" säger de och går flinande därifrån. Kvar på platsen finns en gråtande fjortonåring och en äldre kvinna som såg alltihop men som inte vågade ingripa under själva rånet.

2.POLISEN KOMMER OCH TAR REDA PÅ UPPGIFTER Kvinnan ringer polisen som snabbt är på plats. De tar upp vittnesuppgifter från pojken och kvinnan.

3.POLISEN GRIPER DEN MISSTÄNKTA Polisen känner gen beskrivningen på de äldre killarna. Efter några varv i centrala stan med radiobilen får de syn på de misstänkta. Polisen stannar dem och griper dem. Ena killen har fjortonåringens mobil i fickan, men även tre andra mobiler som vekar tillhöra andra än de gripna.

4.DET BLIR ETT FÖRHÖR PÅ POLISSTATIONEN Förhör hålls under maximalt sex timmar. I undantagsfall kan det ges tillåtelse att fortsätta förhöret maximalt sex timmar till. Sedan måste de gripna endera anhållas eller släppas. Under förhöret nekar de bägge misstänkta. Den ena vet ingenting om några mobiler och den andre, som hade mobilerna i fickan, säger att han råkade hitta mobilerna i en kasse på trottoaren och han vet inte var de kommer ifrån.

5.ÅKLAGARE BESLUTAR OM DEN FORTSATTA FÖRUNDERSÖKNINGEN

6.ANHÅLLEN

7.FÖRUNDERSÖKNINGEN FORTSÄTTER

8.EN ERKÄNNER,BLIR FRI

9.HUSRANSÖKAN (huset genomsöks)