Åtgärder

Kuwaitkriget

Från Skolbok

Brinnande oljekällor i Kuwait

Kuwaitkriget kallas även Gulfkriget eller Andra gulfkriget. Det var ett kort krig som i praktiken bara drabbade anfallaren Irak. Anledningen till att det tas upp i historieböckerna är dels för att det är första gången storskalig miljöförstöring har använts i ett krig, dels för att det kriget är bakgrunden till att USA återigen anfaller Irak 2003.

Bakgrund

Efter kriget mot Iran 1980-1988 var Iraks ekonomi synnerligen ansträngd. Iraks ledare Saddam Hussein hade tagit lån för miljarder dollar för att kunna köpa vapen till kriget, men det enda av värde att sälja i Irak för att betala tillbaka lånen var olja. Och raffinaderier och oljefält var så skadade av kriget mot Iran att de inte gav någon olja. Det krävdes nya lån för att bygga upp landets oljeindustri på nytt, men Saddam Hussein fick inga nya lån innan de gamla var betalda, och de kunde han inte betala utan olja.

De två största långivarna var Kuwait och Saudiarabien. Saddam försökte få Kuwait att stryka lånen, eller i alla fall inte kräva att de skulle återbetalas under en längre tid, men Kuwaits ledning, landets kungafamilj, sa nej.

Kuwait är ett rikt land fullt med oljekällor. Det var dessutom en del av Irak före 1922. Ett sätt att bli av med lånen vore att erövra Kuwait med Iraks stora, dyra armé som ändå inte användes. På det viset skulle Irak komma över alla Kuwaits fullt fungerande oljekällor, Kuwaits raffinaderier för att omvandla råolja till andra mer värdefulla produkter som bensin, diesel och smörjolja men bäst av allt - Irak skulle inte behöva betala tillbaka lån till ett land de erövrat.

Det största problemet var omvärldens reaktion, men Irak hade redan bra samarbete med både USA, Sovjetunionen och Saudiarabien sedan tidigare. Vad kunde gå fel? För att få mer sympati från omvärlden anklagade Saddam Hussein Kuwait både för att sälja mer olja än vad som var avtalat, vilket sänkte världsmarknadspriset på olja så att Irak fick mindre betalt för den lilla olja de lyckades pumpa upp. Dels anklagades Kuwait för att stjäla irakisk olja genom att borra sneda borrhål vid gränsen för att på det viset nå in i oljefickor under marken i Irak,


Iraks attack

Saddam Hussein, Iraks ledare, på bönematta. I samband med invasionen.

19/8 1990 rullade irakiska stridsvagnar in i Kuwait i en överraskningsattack. Irak hade en stor, tränad och välutrustad armé, som Kuwait inte hade en chans att stå emot. Kuwaits kungafamilj flydde till Saudiarabien. Inne i Kuwait City förekom sporadisk eldgivning mellan soldater från Kuwait som försökte försvara sig mot Iraks trupper, men utgången var given på förhand.

Det gick snabbt att fängsla eller döda nyckelpersoner i Kuwaits regering. När landets ledning var borta gick Saddam Hussein ut i TV och talade om för världen att Kuwait inte längre existerade som land, utan var ombildat till ett landskap i Irak. Erövringen av Kuwait hade bara tagit två dagar.


Världens svar

Irak fördömes i FN. Även andra arabländer var kritiska mot vad Saddam Hussein gjort. Att arabländer offentligt kritiserar varandra är ovanligt, och det underströk hur illa världen tyckte Irak hade betett sig. Sovjetunionen hade en ny president ,Michail Gorbatjov, som var mer intresserad av internationellt samarbete än tidigare presidenter. Vilket i sin tur gjorde att Sovjetunionen inte stoppade röstningarna i säkerhetsrådet, trots att det gällde Irak. Ett land Sovjetunionen alltid gett sitt stöd under Kalla kriget.

Stormakterna var oroade. Kunde Irak erövra Kuwait så enkelt fanns risken att trupperna fortsatte in i Saudiarabien och erövrade det landet också. Ett nytt krig bland länderna runt Persiska viken skulle kunna skada oljeleveranserna, vilket i sin tur skulle påverka hela världens ekonomi. FN kom snabbt överens om en resolution som innebar ett militärt samarbete. En allians mellan olika länder i FN men under USA:s ledning. Totalt 35 länder anslöt sig till alliansen.

Coalition of the Gulf War vs Iraq.png

Alliansens medlemsstater

Målet för alliansen var dels att förhindra att Irak erövrade fler områden, och dels att Iraks trupper skulle drivas ut ur Kuwait och att Kuwaits kungafamilj skulle återfå kontrollen över sitt land. Alla försök att förhandla med Saddam Hussein misslyckades. Istället hotade han med att sätta igång "alla krigs moder" om andra länder lade sig i vad som hände i Kuwait.


Desert shield och Desert storm - västmakterna slår tillbaka

Delta-force-schwarzkopf-hr.jpg

General Norman Schwarzkopf i mitten, ledaren för alliansens styrkor

Under resten av 1990 samlades soldater från merparten av världens industriländer. Totalt placerades nästan en miljon soldater ut som en sköld vid gränsen mellan Saudiarabien och Kuwait. Denna del av planen kallades därför "Desert Shield". Alliansens trupper hade de modernaste vapnen och den bästa teknologin till sitt förfogande. På andra sidan gränsen ställde Saddam Hussein upp 600 000 man i skytteställningar grävda direkt i sanden och försvarade av sovjetiska stridsvagnar från 1960-talet. Den armén hade varit jämbördig med Irans trupper under kriget mellan Iran och Irak, men knappast mot alliansens. .Ändå var Saddam Hussein hoppfull. Han menade att i närstrid, man mot man var det bara soldaternas mod som betydde någonting, och inte teknologin.

Alliansens pansarvagnar rullar in i Kuwait

Januari 1991 började operation "Desert storm", eller Ökenstorm på svenska. Under inledningen sköts missiler både från land och från alliansens stridsfartyg ute i Persiska viken. Målen var Iraks infrastruktur. Dessutom anföll stridsflygplan Iraks flygvapen, både på marken och i luften, för att se till att ingenting skulle kunna anfalla soldaterna när de passerade gränsen. Vilket de gjorde drygt en månad senare.

I slutet av februari rullade alliansens pansarvagnar in i Kuwait, understödda av infanteri och med stridsflyg som rensade upp öknen framför dem. Iraks trupper var rejält underlägsna och Iraks trupper flydde norrut med så mycket krigsbyte de kunde få plats med på lastbilarna. Väg 80, motorvägen från Kuwait City, korkades igen av personbilar och lastbilar fyllda med krigsbyte, och alliansens attackflygplan hade inga problem att skjuta sönder de flyendes fordon, ett efter ett. Vägen fick öknamnet "dödens motorväg" av alliansens soldater när de kom fram och såg den död och förstörelse som fanns där.

Inledningen av luftattackerna mot Irak, från nyhetssändningarna

Kriget var speciellt i det att journalister från hela världen kunde rapportera direkt från kriget, Främst från Saudiarabien, men även i Irak, Israel och Kuwait filmades attacker, bombsprängningar. SCUD-missiler som sköts ner av luftvärn, samtidigt som reportrar berättade live vad som hände. Ungefär som under Vietnamkriget när amerikanska familjer kunde se på kriget i nyheterna samtidigt som de åt middag.

Kriget var över på mindre än vecka. Nära 50 000 irakiska soldater stupade i kriget, men bara cirka 150 av alliansens trupper.

Amerikanska soldater beskådar förödelsen på Dödens motorväg


Brinnande oljekällor

Brinnande oljekällor i Kuwait, 1991

När Irak insåg att de var tvungna att lämna Kuwait gjorde de ett drastiskt drag. För att förstöra för alliansens och för Kuwait, sprängde de många av Kuwaits oljekällor, som fattade eld. Tjock svart rök täckte stora delar av Kuwait, långt ut i Persiska viken. Även oljekällor som inte tog eld blev problematiska när miljoner liter råolja rann ut i Persiska viken och dödade allt liv i det grunda havet. Irak hade blivit en "miljöterrorist". Det är inte lätt att släcka en brinnande oljekälla eller få stopp på ett stort oljeläckage från en källa. Det tog flera år innan den sista brinnande oljekällan släckts och ett många år långt saneringsarbete efter oljeutsläppen kunde ta sin början.


Avslut och effekter

Alliansens mål var att driva ut Iraks trupper ur Kuwait, vilket man lyckades med. Men stora delar av trupperna var oskadda och Saddam Hussein kunde fortsätta använda dem för att förtrycka sin egen befolkning, efter att USA uppmanat Iraks folk att göra uppror mot Saddam Hussein och Baathpartiet. Grupper av Shiamuslimer, men även kurderna, försökte störta Saddam Hussein, men misslyckades och drabbades av en grym hämnd. Värst drabbades kurderna där mer än en miljon tvingades fly från flygvapnets attacker i norra Irak, men mer än 50 000 av shiamuslimerna dödades också.

Irakiska kurder under upproret 1991

FN inrättades zoner i Irak där det var förbjudet för Iraks flygvapen att flyga, för att skydda kurderna och shiamuslimerna. Det hindrade dock inte soldater att röra sig fritt på vägarna. Slutligen införde FN många olika handelshinder för Irak. Inget som var kopplat till krigsmakten fick säljas till landet, dit räknades även saker som: spadar, mediciner och förbandslådor. Irak möjligheter att sälja sin olja mot pengar begränsades, utan oljan byttes vanligtvis direkt mot olika varor, för att förhindra inköp av vapen utanför FN:s kontroll. Allt detta tillsammans drev in Iraks ekonomi i lågkonjunktur och svår fattigdom.

Iraks no-fly zoner där Iraks flygvapen inte fick flyga, för att skydda kurder i norr och shiamuslimer i söder.


Källor

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/kuwaitkriget av Kaj Hildingson, Senast uppdaterad: 10 november 2021

https://www.britannica.com/event/Persian-Gulf-War

The Gulf War, 1990-91 av William Thomas Allison · 2012

https://theconversation.com/gulf-war-30-years-on-the-consequences-of-desert-storm-are-still-with-us-156140


Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

Brinnande källor: i.pinimg.com/736x/49/29/65/49296599b058b40f7d6a5c5ea07c190f--transmission-line-electric-power.jpg

Saddam Hussein på bönematta: www.telegraph.co.uk/content/dam/news/2016/11/30/PD2445841-Saddam-1990_trans_NvBQzQNjv4BqqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwYEqkUm482vO64p4E2uJtPk.jpg

Alliansens pansarvagnar: cdn.britannica.com/22/127122-050-C3624268/M1A1-Abrams-battle-tanks-desert-US-1st-February-1991.jpg

Dödens väg: mlsvc01-prod.s3.amazonaws.com/f0254e99301/eead2c1e-3e2e-4b39-8430-a718036df6b1.jpg

Kurdernas uppror 1991: ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/F206/production/_89085916_kurd-1176.jpg.webp

No-fly zonere i Irak: cdn2.vox-cdn.com/assets/4648191/iraq.no.fly.zone.3.jpgÅter till "Kriget mot terrorn".