Åtgärder

Kostym - läsförståelse

Från SkolbokAv Ninna Holmqvist
David Boreanaz May 2006 full suit and tie.jpg


Novelltxt finns inte med pga. copyright


Källa: Novellsamlingen "Kostym" av Ninna Holmqvist, Norstedts förlag 2010.

Intro - vad kan novellen handla om?


1: Ta reda på vad orden i texten betyder innan du läser texten så förstår du den bättre. Använd: svenska.se, ordbok, Wikipedia eller Wiktionary.

kavaj =
granat =
kontanter =


2; Att läsa på raderna innebär att söka information som finns tydligt angiven i texten:

2A: I vilket land utspelar sig berättelsen?

2B: Hur stort är Jimmy’s Place där huvudpersonen ska bo?

2C: Vad dricker huvudpersonen i hotellrummet?

2D Varför joggade Bob på morgonen

2E: Vad behöll huvudpersonen av innehållet i Bobs plånbok?


3: Att läsa mellan raderna innebär att man söker fram information som man förstår av textens sammanhang.

3A: Varför går berättaren fram till Bob (mannen i kostym) för att få eld till cigaretten?

3B: Har mannen i kostymen ett förhållande med någon annan?

3C Hur förstår man att mannens kostym är dyrbar?


4: Att läsa bortom raderna innebär att man kopplar ihop den kunskap man har sedan tidigare för att förstå sammanhanget i en text

4A: Varför tar han lite av alla deodorant och tar den största morgonrocken till sig själv?

4B: Varför tar han inte Bobs pass?5: Öppna frågor saknar ett rätt svar, man kan bara diskutera kring dem.

5A: Tror du berättaren är homosexuell på riktigt, eller tror du att han följde med Bob för pengarnas skull? Eller kan berättaren vara en kvinna?


6A: Hur beskrivs Bobs hotellrum för att läsaren ska förstå att det är dyrt?

6B: Hur ser berättaren ut?


7A: Sammanfattning - Försök skriva en sammanfattning av novellen på ungefär fem meningar, maximalt tio.


Intro - vad kan novellen handla om? = Svaret bör inte bara vara en kostym, utan vad en kostym kan representera. Exempel på elevsvar:
Om någon som har en kostym och som jobbar med något viktigt. Eller en person som måste axla en viktig roll (ta på sig kostymen och bli allvarlig).


1: Ta reda på vad orden i texten betyder innan du läser texten så förstår du den bättre.

kavaj = Jacka, ofta till kostym
granat = röd ädelsten
kontanter = pengar som sedlar eller mynt

2; Att läsa på raderna innebär att söka information som finns tydligt angiven i texten:

2A: I vilket land utspelar sig berättelsen? = Singapore

2B: Hur stort är Jimmy’s Place där huvudpersonen ska bo? = En liten tvårumslägenhet

2C: Vad dricker huvudpersonen i hotellrummet? = Whisky av märket Four Roses

2D Varför joggade Bob på morgonen = Det var svalt ute då

2E: Vad behöll huvudpersonen av innehållet i Bobs plånbok? = flygbiljetten och kontanterna


3: Att läsa mellan raderna innebär att man söker fram information som man förstår av textens sammanhang.

3A: Varför går berättaren fram till Bob (mannen i kostym) för att få eld till cigaretten? = Han flirtar och vill ha kontakt med Bob

3B: Har mannen i kostymen ett förhållande med någon annan? = Troligen. eftersom han har foto på fru och barn i plånboken

3C Hur förstår man att mannens kostym är dyrbar? = Han är noga med att hänga upp byxorna innan de har sex och har en särskild hängare för kavajen


4: Att läsa bortom raderna innebär att man kopplar ihop den kunskap man har sedan tidigare för att förstå sammanhanget i en text

4A: Varför tar han lite av alla deodorant och tar den största morgonrocken till sig själv? = Han är bara ute efter att utnyttja Bob, ett sätt att visa vem som bestämmer

4B: Varför tar han inte Bobs pass? = Bob måste ha det för att resa vidare, så Bob vill antagligen inte blanda in polisen, men måste det om passet stjäls


5: Öppna frågor saknar ett rätt svar, man kan bara diskutera kring dem. Men svaret bör innehålla

5A: Tror du berättaren är homosexuell på riktigt, eller tror du att han följde med Bob för pengarnas skull? Eller kan berättaren vara en kvinna? = Det bör finnas argument både för och emot. Om du tror att berättaren är kvinna får du istället förklara var gränsen går för vad kvinnor kan göra för pengar eller om hon följde Bob för kärlekens skull. Exempel på elevsvar:
Svårt att säga, Berättaren berättar inte så mycket om sig själv eller om sitt liv vilket gör att det är svårt att veta hur eventuella tidigare relationer sett ut. Men sedan så verkar ju berättaren inte ha något emot det som händer med Bob vilket jag antar att han skulle stoppa om det inte kändes bra eller rätt. Men å andra sidan fick jag en känsla att han drog så fort Bob gick ut och sprang vilket visar att han bara vart med Bob för hans pengar..

6A: Hur beskrivs Bobs hotellrum för att läsaren ska förstå att det är dyrt? = Svaret bör innehålla något ur texten, som:
Hotellrummet: Dubbelsäng, heltäckningsmatta, luftkonditionering. Spegelvägg, tavlor med vyer över berg och sjöar, stort fönster med utsikt över stan. Långt nere på gatorna går män och kvinnor, barn och åldringar och det har slutat regna. Tv med tjugofem kanaler, barskåp, ismaskin.

6B: Hur ser berättaren ut? = Något ur beskrivningen i texten:
Bara klädd i de kläder jag har på mej och min tygväska. "Det är sexigt med så här riktigt kort hår, säger Bob. Det är något vilt och främmande över dej, ". "mager, för jag fick något slags djungelparasit när jag var på Borneo". "Vi är ungefär lika breda över höfterna. Eller smala. Det känner jag när han ligger ovanpå. Och nästan lika långa också. Eller korta. Men han har fasta överarmar och kraftig skäggstubb som skrubbar mina släta kinder."


7A: Sammanfattning - Försök skriva en sammanfattning av novellen på ungefär fem meningar, maximalt tio. Exempel på elevsvar:
Berättaren är en skandinav som reser runt i Asien med bara en tygväska. I Singapore träffar berättaren en affärsman som han får skjuts av till pensionatet där hen ska stanna. Bob, affärsmannen vill träffa berättaren igen och bjuder berättaren till sitt dyra hotellrum med luftkonditionering, TV osv. De spenderar kvällen tillsammans och morgonen därpå går Bob ut för att jogga. Under tiden så fixar berättaren sig i ordning med Bobs produkter. Hen rakar sig, fixar till håret och duschar. Sedan tar berättaren på sig Bobs dyra kläder, tar Bobs pengar och packar ner Bobs kläder i sin tygväska och lämnas sina gamla hos Bob. Hen lämnar hotellrummet innan Bob är tillbaka.

Åter till registret för läsförståelsetexter