Åtgärder

Inbördeskriget i Syrien - kurderna och de sista jihadisterna

Från Skolbok

Läget i Syrien februari 2017


Augusti 2016, Turkiet går in i Syrien

Statskupp i Turkiet 2016

Juli 2016 drabbades Turkiet av en statskupp. Presidenten Erdogan skulle avsättas. Kuppen misslyckades. Efteråt har det framkommit att Ryssland haft information om statskuppen och tipsat Erdogan i förväg. Han var förvarnad och kunde gå till motangrepp direkt när kuppen började. Mycket tyder på att USA låg bakom delar av statskuppen. Orsaken till det var att USA var trött på Turkiets inofficiella samarbete med ISIS och fientliga inställning till kurderna. Istället ville de ha en annan president som var mer vänligt inställd till kurderna.

Statskuppen gjorde att Erdogan minskade samarbetet med USA och började ta fler egna beslut kring kriget i Syrien. I augusti trängde turkiska soldater in i Syrien norrifrån där de sedan anslöt sig till turkiskvänliga rebeller. Officiellt var de på väg att anfalla ISIS inne i Syrien men inofficiellt ville de minska kurdernas territorium i norra Syrien.

Det tog inte många dagar innan turkiska NATO trupper anföll kurder stödda av USA. USA gav bägge sidor uttryckliga order att dra sig tillbaka från varandra. Kurderna stannade upp och förstärkte sina erövrade städer medan turkarna fortsatte in i Syrien trots Al Assads protester. USA lovade att inga kurder skulle få befinna sig väster om Eufrat, men det var inget som kurderna lyssnade på.

Kurdiska trupper utrustades med tunga vapen av USA inför attacken mot Raqqa, trots vilda protester från Turkiet.


2017 slaget om Raqqa, kurderna är USA:s "boots on the ground"

SDF soldater på väg mot Raqqa 2017

Sedan 2014 hade Raqqa i centrala Syrien varit ISIS huvudstad. Under slutet av 2016 förberedde USA sina kurdiska allierade i SDF och YPG att återta staden. Totalt 30 000 kurdiska soldater, både kvinnor och män, skickades mot stadens försvarare, som grävt ner sig i försvarsställningar i förorterna. Striderna blev hårda men redan i januari 2017 var allt motstånd runt Raqqa krossat. Sedan gick det trögare. Det cirkulerar uppgifter om att amerikanska marinkåren skulle gå in som spjutspets mot Raqqa och samtidigt bli de första amerikanska soldaterna som slogs på Syrisk mark, men inget officiellt erkännande gavs av USA:s nya president Donald Trump. Obamas ståndpunkt hade hela tiden varit "No boots on the ground", dvs. att inga amerikanska soldater skulle finnas på marken, men ingen visste vad Trumps hållning var.

6 juni 2017 påbörjades anfallet på de centrala delarna av staden. 500 amerikanska soldater fanns i bakgrunden, men ingen slogs vid fronten. Deras uppgift var främst som instruktörer och för att sköta sambandet mellan soldaterna på marken och de som kontrollerade flygattacker mot staden för att inte soldater från SDF eller YPG skulle skadas. Ingen större hänsyn togs över de civila som tvingats bo kvar i staden av ISIS krigare. Många var fruar och barn till ISIS krigare. Det blev ett blodigt slag om staden där ISIS trupper besegrades en byggnad i taget. Ofta bar de sprängämnesbälten så när ISIS krigare, sprängde de sig själva i småbitar tillsammans med de kurdiska soldaterna.

ISIS ledare i Raqqa förhandlade med USA:s representant och fick löfte om att bussas ut från staden till platser österut, där ISIS fortfarande hade kontrollen. Med sig ville de ta sina familjer. Totalt var det över 3000 människor, I utbyte gav de upp försvaret av staden. Så blev det och 15:e oktober var alla försvarare borta. 20:e oktober utropade kurdiska YPG sig som segrare.

Kurder i Raqqa hissar banderoll med PKK:s ledare Öcalan

Efter segern hissade de kurdiska trupperna i Raqqa en stor banderoll över Abdullah Öcalan, PKK:s ledare och terroriststämplad i Turkiet. Ett rent hån mot Turkiets ledning. Detta var något USA:s ledning fördömde, eftersom de även var i allians med Turkiets regering.

Folkmängden i Raqqa sjönk, från ungefär 560 000 före striderna, till drygt 150 000 personer efter oktober 2017.

Film som visar Raqqa alldeles efter segern och även konvojen som tog ut ISIS krigarna

Film som visar Raqqa alldeles efter segern,Slutet för ISIS - 2019

Under 2018 pressades ISIS undan, stad för stad, by för by. Från att ha haft kontrollen över lite större städer tvingades de ut i byar på landsbygden. Slutstriden kom februari 2019 när ISIS allra sista fäste i byn Baghouz Al-Fawqani, på gränsen till Irak, krossades av kurdiska trupper understödda av flyg från USA. ISIS-krigarna fängslades och fördes till fångläger på kurdiskt område. Kvinnor och barn skickades iväg till flyktingläger med lastbilar.

Kriget mot ISIS var äntligen över, men ingen vet hur lång tid det kommer att ta att bygga upp Syrien igen. Många ISIS krigare har dessutom flytt till andra länder och ISIS flagga vajar numera både i Afrika och Indonesien. För ISIS var kriget förlorat, kalifatet besegrat, men kampen fortsatte.

Besegrade ISIS-krigare inspekteras av kurdisk militär. Kvinnor och barn skickades iväg med lastbilar, männen fängslades på kurdiskt område


USA:s svek mot kurderna - oktober 2019

En annan fråga var kurdernas ställning i Syrien. De hade tagit över stora delar av den både bördiga och oljerika nordöstra delen av Syrien där det utropat "Rojava", en kurdisk stat i Syrien med egna lagar, skatter osv. Helt utanför al Assads kontroll. Det var inte alls säkert att Syriens regering tänkte låta kurderna behålla den marken, nu när kriget var över och Assad kunde använda sina trupper till annat än att bekämpa ISIS.

USA sviker kurderna och skickar hem sina trupper från Syrien

Oktober 2019 bestämde helt oväntat USA:s president Donald Trump att merparten av de 3000 amerikanska soldaterna i Syrien som hjälpt kurderna i striderna skulle omplaceras till Irak och Saudiarabien. 200-1000 av dem, uppgifterna varierar, stationerades ut i de erövrade syriska oljefälten vid gränsen mot Irak för att säkerställa oljeleveranserna till USA.

Att USA lämnade Syrien gav Turkiets militär "grönt ljus" att rulla in i norra Syrien och erövra de kurdiska områdena i Rojava som gränsade mot Turkiet. En "säkerhetszon" skapades av Turkiet genom att en bred korridor av syriskt territorium besattes med turkisk militär, tillsammans med syriska rebeller som slogs för Turkiet, och kurderna tvingades fly. Arabiska flyktingar från andra delar av Syrien omplacerades, ofta mot sin vilja, till den rensade zonen av Turkisk militär. Detta för att skapa en befolkningsblandning som främst är arabisk, istället för kurdisk, i zonen närmast Turkiets sydgräns. Genom Turkiets attack öppnades även alla kurdiska fångläger i zonen och de ISIS krigare som redan fängslats av kurdiska trupper släpptes fria igen. Många flydde tillJihadisternas sista fäste i Syrien; Idlibprovinsen.

Den turkiska säkerhetszonen i Syrien, streckad

Kurder slänger grönsaker och rotfrukter på amerikanska stridsfordon på väg mot Irak, ut ur kurdiskt område


Idlib - 2020

Ända seden islamistiska styrkor erövrade staden Idlib i norra Syrien, och dess omgivningar i Idlibprovinsen, hade provinsen varit ett fäste för både förtvivlade, vanliga syrier och hårdnackade islamister som flytt från strider i andra delar av Syrien. Abu Bakr al-Baghdadi hade flytt till Idlib, och där dödades han av amerikanska specialstyrkor i oktober 2019. Av de ISIS krigare som flydde från fånglägren i de kurdiska områdena när Turkiet anföll sökte sig många till Idlibprovinsen. ISIS fanns inte kvar i Syrien, men många av ISIS allra mest hårdföra krigare fanns, och de fanns här, i.islamisternas sista fäste i Syrien. Med familjer var de totalt mellan 800 000 till en miljon människor, minst hälften civila, som syriska armén tillsammans med den ryska gjorde allt för att jaga bort ur Syrien, till en omvärld som gjorde allt för att hindra dem att nå just deras land. Speciellt

Flyktingar försöker ta sig in i Turkiet från idlib januari 2020, men gränsen är stängd

Från december 2019 och framåt påbörjade al Assads trupper, tillsammans med Rysslands, en sista storoffensiv mot islamisterna i Idlib. Den pågår fortfarande (mars 2020).

Det har varit uppenbart att turkisk militär har skyddat områden från de framryckande regeringssoldaterna. Troligen för att stoppa en ny flyktingvåg in i Turkiet. Under de manövrarna har ett flertal turkiska soldater dödats av rysk militär. Men övriga islamister finns kvar och håller långsamt på att krossas mellan de framryckande soldaterna och den turkiska gränsen, samtidigt som en humanitär katastrof, minst lika stor som under kriget i Kosovo, är på väg att bli verklighet. Turkiet vägrar att ta emot fler flyktingar och har istället öppnat sin gräns mot Europa för att släppa iväg de miljoner flyktingar från kriget, som redan finns i turkiska flyktingläger, vidare in i Europa. Grekland håller dock sin gräns stängd tills vidare och enda flyktvägen ut ur Turkiet är över Medelhavet..

Changing_frontlines_Idlib_2020.gif

Rött = regeringstrupper (al Assads trupper och ryska trupper)
Grönt = islamister och rebeller
Blått = turkisk militär


Livet i Idlib februari 2020, otextad


De som kom hem igen

Under kriget fylldes ISIS led med många legosoldater från andra länder. När kriget avslutades och ISIS besegrades försökte många av dem ta sig hem till sina hemländer igen. Det gällde både jihadister som slagits för ISIS, men också deras fruar och barn, som många gånger var ifrån Mellanöstern och hade sina rötter i Syrien eller Irak, och som därför inte hade någon självklar rätt att få flytta till något annat land.

Mest känd i Sverige är jihadisten Michael Skråmo. En IS rekryterare från Göteborg som flyttade ner till Syrien med fru och barn 2014. Han och hans fru stupade i slutstriderna kring Baghouz Al-Fawqani i Syrien, men deras fyra barn överlevde och togs om hand av kurderna efteråt. Vid krigsslutet reste barnens morfar ner och lyckades efter en hel del förhandlingar få med sig barnen hem till Sverige igen.


Källor

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/darfor-misslyckades-statskuppen-i-turkiet

https://www.nytimes.com/2016/08/03/world/europe/turkey-coup-erdogan-fethullah-gulen-united-states.html

http://paflykt.aftonbladet.se/

https://www.macleans.ca/news/world/the-last-days-of-isis/

https://theintercept.com/2019/10/07/kurds-syria-turkey-trump-betrayal/


Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons, utom:

Karta över läget i Syrien 2017: cdn1.pri.org/sites/default/files/styles/original_image/public/Syria%20control%20map%20Reuters.jpg

Statskupp Turkiet 2016: i.huffpost.com/gen/4534592/images/n-TURKEY-COUP-ATTEMPT-large570.jpg

Kurder i SDF hissar banderoll med PKK ledare: m.aawsat.com/sites/default/files/2017/10/21/000_tj68x-e1508551736283.jpg

Besegrade ISIS krigare: www.macleans.ca/wp-content/uploads/2019/02/ISIS-MIDDLE-EAST-01-810x445-1551310790.jpg

ISIS kvinnor ooch barn köörs ut: www.macleans.ca/wp-content/uploads/2019/02/ISIS-MIDDLE-EAST-04-810x445-1551311855.jpg

USA:s trupper åker hem: www.haaretz.co.il/polopoly_fs/1.8193311!/image/1210297476.jpg

Flyktingar från Idlib: vid.alarabiya.net/images/2020/02/03/b38f034c-be62-492d-8a40-0b44303c9e94/b38f034c-be62-492d-8a40-0b44303c9e94_16x9_600x338.jpg

Karta över Turkiets säkerhetszon: ichef.bbci.co.uk/news/640/cpsprodpb/10FB3/production/_109255596_iraq_syria_control_safe_zone_640-nc.png
Åter till "Kriget mot terrorn".