Åtgärder

Inbördeskriget i Syrien - ISIS, stormakterna och flyktingströmmarna

Från Skolbok

Vad hände 2012, när kriget började?

Situationen i Syrien 3:e november 2012

Situationen i Syrien 3:e november 2012
*Blått = pågående strider
*Grönt = områden som hålls av regeringen
*Brunt = områden som hålls av rebellerna
*Gult = områden som hålls av kurdiska trupper


Under februari 2012 bombarderades Homs i landets västra del eftersom rebeller byggt upp ett fäste i stadsdelen Baba Amr. Beskjutningen varade en månad innan rebellerna flydde. De lämnade över 700 döda efter sig. Rebellsidan saknade flygvapen och Al Assad var snabb med att använda attackhelikoptrar mot rebellerna. Segern var kortlivad och rebeller återvände snart. Därefter böljade striderna kring Homs fram och tillbaka till 2014 när regeringsstyrkorna slutligen tog över kontrollen. Totalt lät regeringssidan 1000 personer, rebellsoldater med familjer, åka med bussar ut ur staden till rebellkontrollerat område norr om Homs, som en del av fredsavtalet.

Drönare över Homs efter segern,


Juli 2012 bestämde internationella röda korset och röda halvmånen att det officiellt var inbördeskrig i Syrien. Då hade fler än 20 000 personer dött i striderna.

Regeringsstyrkorna kritiserades efter att ha genomfört flera massakrer på oskyldiga civila. Maj 2012 avrättades t.ex. 108 civila i staden Houla, varav 49 av dem var barn. Den, och liknande, händelser gjorde att man försökte stoppa all handel med krigsmateriel till Syrien genom olika FN beslut, men eftersom både Kina och Ryssland hela tiden la in sina veton hände ingenting. Syrien har alltid varit en av Rysslands främsta kunder vad det gäller att köpa vapen.

I augusti 2012 anföll rebellerna både huvudstaden Damaskus och landets näst största stad Aleppo vilket tvingade regeringssidan till ett fullskaligt motangrepp som skördade tusentals dödsoffer bland de dåligt beväpnade motståndarna.

Striderna tvingade folk på flykt, oavsett vilken sida man stödde, och man tror att så mycket som en miljon människor drevs på flykt inom landet och 200 000 flydde till andra länder, främst Turkiet, Libanon och Jordanien.


Var var kurdernas roll i striderna?

Kurdish YPG Fighters.jpg

YPG trupper

Juli 2012 drabbade kurdiska YPG samman med Al Assads styrkor vid staden Kobane, där kurderna vann. Detta var startskottet för kurdernas kamp för att erövra en större del av Syrien och vid årsslutet hade man samlat ihop åtta brigader med kurdiska soldater som erövrade stad efter stad i norr.

Kurdernas mål var inte att erövra Syrien, utan att ta över så mycket som möjligt av norra Syrien för att koppla ihop de områdena med de kurdiska områdena i norra Irak för att på så vis skapa ett nytt Kurdistan. Med den grundtanken blev kurderna en part i kriget som inte samarbetade med rebellerna och inte heller regeringsstyrkorna.


Rebelloffensiven november 2012 - april 2013

Aleppo 2012


Anfallen mot städerna börjar

Rebellerna vann mer och mer mark, speciellt i norra Syrien. Rebellerna saknade flygvapen, istället anföll de flygfält och helikopterbaser för att förstöra Al Assads flygvapen på marken. Något som lyckades bra. Framgång följde på framgång och rebellerna lyckades erövra mycket tungt krigsmateriel från Al Assads styrkor, som stridsvagnar och artilleripjäser. Städer erövrades från regeringssidan från Medelhavets kust ända bort till gränsen mot Irak.


Rebellsoldater vid Taftanaz


Islamisterna erövrar Raqqa...

Januari 2013 erövrade al-Nusra fronten, en del av al-Qaida (se nedan). militärbasen Taftanaz och fick tag på krigsmateriel: stridsvagnar, granatkastare och till och med helikoptrar, i sådana mängder att det ansågs vara en vändpunkt i kriget. Kort tid därefter erövrade rebellerna omkringliggande städer med hjälp av sitt nya krigsmateriel. Rebellerna verkade vara oövervinneliga i norr. De fortsatte vidare till Raqqa, den viktigaste staden i centrala Syrien. Striderna om staden var hårda, men inte heller Raqqa kunde stå emot rebellerna.


...men misslyckas med Damaskus, huvudstaden

25/3 gick rebellerna slutligen till attack på allvar mot huvudstaden Damaskus. Bombardemanget från rebellernas artilleri var det kraftigaste under kriget. Trots häftiga strider kunde inte rebellerna tränga särskilt långt in i stadskärnan, som förvarades av Al Assads trupper. De östra förorterna, bland annat stadsdelen Ghouta erövrades.


Motoffensiven 2013, al Assad öppnar åter vägen Aleppo - Damaskus

2013 anföll regeringsstyrkorna de städer rebellerna tagit mellan Aleppo och Damaskus och öppnade på så vis upp vägen för transporter till de hårt ansatta regeringstrupperna i Aleppo, Syriens viktigaste stad i norr. Rebellerna försökte ta tillbaka olika viktiga platser, men kunde aldrig behålla dem någon längre tid. I Maj erövrade Al Assads styrkor staden Homs och delade på så vis upp rebellernas styrkor i två olika delar. En i norr och en i söder.

Kannibalen Abu Sakkar, maj 2013

En av de mer kända händelserna är när rebelledaren Abu Sakkar dödat en alawitisk soldat, lojal till al Assad, i striderna. Abu Sakkar filmas när han skär upp den dödes kropp med en kniv, skär ut hjärtat och tar tuggor av det medan han skriker och svär åt fiendens håll. Ledarna för FSA tog helt avstånd från hans kannibalistiska beteende.


Giftgasattacken

Augusti 2013 använda Al Assad giftgasen sarin mot rebellställningar utanför Damaskus. Mängder av rebeller dödades eller skadades svårt och regeringsstyrkorna kunde återerövra området utan förluster. Det var första gången giftgas användes i kriget och Al Assad fördömdes internationellt.

Döda barn efter giftgasattacken

Men var det verkligen Al Assad som använde gasen? Information från annat håll pekar ut rebellerna som användare av gas mot sina egna för att få mer internationell hjälp. Inget tyder på att Al Assad haft tillgång till nervgas eller annan giftgas, medan Saddam Hussein, när han var ledare för Irak, använde senapsgas mot den kurdiska delen av befolkningen. Många soldater från Saddam Husseins tid hade anslutit sig till rebellsidan. Ingendera sidan har tagit på sig ansvaret för attacken, båda skyller på den andra.


Regeringssoldaterna får förstärkning från Libanon och Irak

Hizbollahtrupper från Libanon och al-Abbas brigaden från Irak, kom till al Assads hjälp

Under oktober anslöt Hizbollah-gerilla från Libanon till Al Assads styrkor i söder, tillsammans med al-Abbas brigaden, shiamuslimsk gerilla från Irak och Damaskus. Med hjälp av regeringsstyrkorna anföll de rebellerna, från Golanhöjderna och Daraaa i söder, ända bort till irakiska gränsen i öster, vilket drev rebellerna norrut. Bit för bit återtog Al Assad södra Syrien.


ISIS anfaller våren 2014 men vad var ISIS?

Abu Musab al-Zarqawi,

Redan i början av 2000-talet grundade Abu Musab al-Zarqawi, en gangster från Jordanien, en sunnimuslimsk rebellgrupp i Irak som slogs mot Iraks shiamuslimska ledning. Gruppen var framgångsrik och gick ihop med den kraftigt försvagade delen av al-Qaida i Irak och bildade AQI. Eller al-Qaida i Irak. Zarqawi dödades av amerikansk flygattack 2006. Under flera år verkade det som att gruppen var besegrad och USA drog ut sina trupper ur Irak 2011.

I samband med den "Arabiska våren" tog en annan man, Abu Bakr al-Baghdadi, över ledningen och döpte om den till ISI, Islamiska staten i Irak. 2012 skickade han sina bästa ledare till Syrien för att bilda al-Nusra fronten. En sunnimuslimsk motståndsrörelse. I Irak drog rörelsen till sig både erfarna soldater och ledare från Saddam Husseins armé, tillsammans med andra sunnimuslimska jihadister. ISI växte snabbt i styrka och bytte namn till ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien.

Abu Bakr al-Baghdadi, ISIS grundare

Problemet var att al-Nusra fronten i Syrien inte accepterade al-Baghdadi som sin ledare. ISIS och al-Nusra började slåss mot varandra inne i Syrien, och Assad lät det ske. Det var i Assads intresse att islamisterna fortsatte slåss mot varandra och att de gav sig på de delar av Irak som gav USA sitt stöd, Dessutom vilade världens ögon mer på vad de muslimska jihadisterna gjorde inne i Syrien och i Irak, än på hans egna attacker. ISIS växte snabbt, troligen snabbare än al Assad tänkt sig.

Våren 2014 hade ISIS byggt upp en armé i Syrien som strömmade in i Irak. På bara några dagar erövrades en stor del av Syrien och 1/3 av Iraks yta, eftersom många irakiska soldater inte var beredda på att dö för sin opålitliga shiamuslimska regering.

Den största skillnaden mellan ISIS och al-Qaida var att ISIS mål var att skapa ett eget kalifat, medan al-Qaida ville få en större del av världen att följa koranens lagar istället för att leva enligt den västerländska livsstilen. ISIS mål lockade fler sunnimuslimer från hela världen än al-Qaidas. Genom ISIS kände dessa krigare, främst unga män från storstädernas förorter där de levde i arbetslöshet, att de gjorde skillnad och skapade något nytt. Få av dem var beredda på den hänsynslöshet som krävdes för att försöka nå målet, att skapa ett sunnimuslimskt kalifat.

ISIS

(ISIS kallas också: IS, ISI, ISIL och Daesh)


2014, FSA och fria rebellgrupper attackeras från flera håll

Under 2014 satsade Al Assad på att säkra kusten. De demokratiska rebellerna, som FSA, lyckades erövra städer och byar för en tid men lyckades aldrig behålla dem. Samtidigt som rebellerna pressades av regeringssoldater från söder anfölls de av ISIS från öster och kurderna från norr. Länderna i väst var tveksamma till att skicka krigsmateriel till rebellerna eftersom det gång på gång visat sig att vapnen fortsatt från Syrien till islamistiska grupper som al-Qaida i andra delar av arabvärlden.

Sommaren 2014 hade ISIS krigslyckan med sig i Irak och vann stora segrar över irakiska armén vilket gav ISIS erövrat krigsmateriel i massor, framför allt från USA. Andra källor hävdar att USA ställde upp förråd som ISIS lätt tog över i Irak i utbyte mot att ISIS skulle anfalla områden kontrollerade av Al Assad inne i Syrien.

Segerrusiga ISIS soldater rullar fram i erövrade pansarvagnar


ISIS blir miljonärer på stulen olja

Med hjälp av krigsmateriel från Irak erövrade ISIS viktiga områden i Syrien, bland annat Syriens största oljefält. ISIS fortsatte med den strategin och erövrade i första hand små och stora syriska oljefält, och inte städer. Eftersom oljefälten hölls omväxlande av regeringstrupper och andra rebellgrupper hamnade ISIS i strid med bägge sidor i kriget. Oljan smugglades ut till Turkiet, med hjälp av stulna tankbilar, där den sedan såldes på svarta marknaden och gav ISIS enorma inkomster. Pengar de kunde köpa mer vapen för. USA försökte övertala Turkierts president Erdogan att hindra oljesmugglingen, men utan att något hände.

USA hamnade till slut i en otrevlig sits när det blev uppenbart att de stödde bägge sidorna i konflikten mot al-Assad. USA gav fortfarande visst stöd till FSA, USA gav även stöd till Saudiarabien och Israel som sedan i sin tur gav informellt stöd till både ISIS och al Nusra fronten eftersom ISIS och al Nusra fonten slogs mot al Assad, samtidigt som USA även stödde Turkiet eftersom Turkiet är ett NATO-land.

I det läget började USA dra tillbaka allt stöd till de olika rebellgrupperna och istället ge sitt stöd till kurderna, Turkiets största fiende i konflikten, för att hjälpa kurderna att erövra områdena i norra Syrien och på det sättet stänga av möjligheterna för ISIS att köra sina tankbilar med olja till Turkiet. Men beslutet att hjälpa kurderna gjorde att samarbetet mellan Turkiet och USA gick allt sämre.


Valet 2014

Mitt under brinnande krig bestämde Bashar Al Assad att man skulle ha ett fritt presidentval i Syrien för första gången, men bara de inom regeringskontrollerat område fick rösta. Det fanns två presidentkandidater. Al Assad vann med nästan 90 % av rösterna.

2014 Syrian presidential election day in Damascus (2).jpg 2014 Syrian presidential election day in Damascus (6).jpg

Valet 2014 i Damaskus


September 2014, USA går med i kriget

23 september 2014 gick USA in som aktiv part i kriget mot ISIS utan att fråga Al Assad i Syrien om tillåtelse, och USA använde både stridsflyg och Tomahawk-missiler mot ISIS ställningar i centrala Syrien. Attackerna utfördes främst runt Raqqa, som var ISIS huvudstad i Syrien, men även runt Kobane som hölls av kurderna men som var under attack av ISIS. Många av attackerna riktades mot infrastrukturen i området och skadade Syriens möjlighet till uppbyggnad lika mycket som attackerna skadade ISIS.

Al Assad blev upprörd över attackerna och krävde att USA skulle hålla sig utanför Syrien. Att utan tillstånd bedriva krig inom Syriens territorium ansåg han var en krigshandling.


2015 och slaget om Idlib

Islamistrebeller utanför Idlib

2015 slogs flera olika rebellgrupper i, och omkring, staden Idlib väster om Aleppo. Oenighet mellan ledarna för de olika grupperna gjorde att rebellgrupperna gav sig på varandra. Al-Nusra fronten stod slutligen som vinnare och genom striderna fick de kontroll över mängder av amerikanskt krigsmateriel som ursprungligen getts till FSA, Fria Syriska Armén. Risken för att den utrustningen skulle skickas vidare till islamister i Mellanöstern var stor. Speciellt när mycket pekade på att ISIS faktiskt gett sitt stöd till al-Nusra för att bekämpa de andra rebellgrupperna. Dessutom samarbetade al-Nusra och al-Quida nära varandra.

Även om det officiellt var "rebeller" som slagits i norr, visade det sig snart att det främst varit rebeller med islamistiska motiv som slagits, och segrat, i norra Syrien. Norr hade blivit mer islamiserat genom deras segrar. I södra Syrien slogs den mer västvänliga FSA gerillan, hårt pressad av både ISIS, andra rebellgrupper, Hizbolla från Libanon och Al Assads regeringsstyrkor.


Palmyra

Några av byggnaderna innan ISIS sprängde dem

Sommaren 2015 erövrade ISIS den uråldriga staden Palmyra med sina ovärderliga konstskatter och byggnader. Hundratals civila avrättades och byggnader med flertusenåriga konstverk sprängdes i bitar för att förse ISIS med pengar när resterna såldes på den svarta marknaden för antik konst. ISIS jagades ut ur staden efter en tid men återvände våren 2017 och fortsatte att spränga ovärderliga byggnadsverk i småsmulor för försäljning. Den perioden var kort och redan i mars samma år jagades de ut ur Palmyra för gott..


September 2015, Ryssland bjuds in av Al Assad att hjälpa till i kriget

Ryska attackhelikoptrar i Syrien

Al Assad hade ingen möjlighet att stoppa USA:s operationer i Syrien. Istället bjöds Vladimir Putin in av Al Assad för att hjälpa honom, och därför drogs Ryssland in i inbördeskriget hösten 2015. Ryssarna gav Al Assad sitt fulla stöd och påbörjade en aggressiv kampanj av flygattacker mot ISIS och al-Nusra fronten, men anföll också USA stödda rebellgrupper som SNA. Alla sågs som fiender till regeringen. Kryssningsmissiler avlossades från ryska fartyg i Medelhavet och träffade mål långt in i Syrien. Samtidigt påbörjade Al Assad en framryckning med soldater på marken mot ISIS och olika fästen som hölls av rebeller, stödda av USA och Saudiarabien.

Samtidigt som Ryssland påbörjade luftattackerna gav Barack Obama order om att kurderna i norr skulle ges möjlighet att erövra de områden i norr som försvagades genom ryssarnas attacker. Genom Rysslands och kurdernas gemensamma ansträngningar stoppades ISIS upp, leveranserna av olja till Turkiet avbröts i princip helt och ISIS trupper tvingades tillbaka från de delar av de större städerna de redan erövrat.

På kort tid förstörde ryska attackplan fler än 500 tankbilar, ägda av ISIS och minskade den olagliga försäljningen av olja drastiskt. Många internationella tidningar tyckte det var märkligt att USA, som anfallit ISIS under lägre tid, inte påverkat försäljningen av olja nämnvärt under den tiden när ryskt stridsflyg lyckades så bra under mycket kortare tidsperiod.

ISIS-ägda tankbilar


Ett växande problem i Syrien var att rebellerna använde amerikanska vapen mot syriska regeringstrupper utrustade med ryska vapen. Det blev som ett krig mellan USA och Ryssland, fast på distans. När USA beordrade sitt, och sina allierades, flygvapen att anfalla oljefält, skickade Ryssland in en skarp protest eftersom den taktiken gjorde oljefälten oanvändbara under lång tid efter att regeringsstyrkorna återtagit dem.

Brittiska Tornadoflygplan på väg att bomba Omar oljefält

När engelskt stridsflyg började bomba oljefält i det inre av Syrien mötte de ryska stridsflygplan. Inget allvarligt hände vid det tillfället, men England utfärdade en order att engelska piloter fick skjuta ner ryskt flyg utan att fråga flygledningen först. Vladimir Putins svar var att: "det första land som sköt ner ett ryskt flygplan skulle bli samma land som Ryssland startade krig mot". Inga ryska plan sköts ner av USA, Frankrike eller England under kriget.

USA-ledda flygattacker flög aldrig över regeringskontrollerat område. En orsak till det är att man vet att Syrien utrustats med ett av världens mest moderna luftvärnsrobotsystem, tillverkat av Ryssland. Det skulle också kunna förklara varför inte NATO försökt påverka landet med flygangrepp på det sätt man gjorde mot Libyen, eftersom det skulle vara självmord för de piloter som flög inom räckvidd för luftvärnsrobotarna. Endast en gång under hela kriget lyckades motståndarna slå ut en rysk luftvärnsrobot, när israeliska attackflyg anföll robotställningen just när de var på väg att lasta på utrustningen på lastbilar.


Film som visar de ryska luftvärnsrobotarna i Syrien

Ryska luftvärnsrobotar,Flyktingkatastrofen

Alan Kurdi drunknade i Medelhavet


Kriget i Syrien skapade en flyktingkatastrof av. Vi får gå tillbaka till början av andra världskriget för att hitta något liknande i Europas historia. Före kriget bodde 23 miljoner människor i Syrien. Under kriget var halva Syriens befolkning på flykt. De allra flesta – fyra miljoner – flydde till grannländerna: Turkiet, Jordanien och Libanon. Två miljoner av flyktingarna var barn.

Flyktingar som ville ta sig till Europa kunde inte bara att sätta sig på ett plan hit, även om man egentligen hade rätt till asyl. De hade visserligen rätt att få skydd i EU – men bara om de ansökte om asyl på plats i ett EU-land.

Fram till 2015 kunde flyktingarna ta sig till EU genom att fly genom Turkiet, vidare in till Balkan och Grekland. Men den vägen stängdes när alltför många flyktingar strömmade in i ett Europa som inte var beredda på den mängd som kom.

Den enda möjlighet som återstod var att ta sig in i EU illegalt. Familjer sålde allt de ägde för att betala flyktingsmugglare uppemot hundratusen kronor per person för att smugglas in i Europa. Den vanligaste vägen var över Medelhavet, men den var inte ofarlig. Från krigsutbrottet fram till 2015 hade runt en miljon människor flytt över Medelhavet från kriget. Över 3600 av dem kom aldrig fram, utan dog på vägen.

Flyktingbåtarna var ofta överlastade, vilket gjorde att de lätt kapsejsade och flyktingarna drunknade


De Europeiska länder som tog emot flest flyktingar 2014-15 var Sverige och Tyskland. Ändå var de Europeiska ländernas flyktingmottagande småpotatis om man jämför med Syriens grannländer som tog emot flera miljoner krigsflyktingar, trots att de var mycket fattigare än de Europeiska länderna.

Migranter från Syren, stoppade i Ungern 2015

Efter 2017 har många syrier börjat flytta tillbaka till Syrien, men fortfarande finns tusentals flyktingar i läger i framförallt Libanon, Turkiet och Ungern.


Källor

https://www.youtube.com/watch?v=pzmO6RWy1v8

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/10/06/russian-air-defence-missiles-would-respond-if-us-launches-air-st/

https://www.bbc.com/news/magazine-23190533

http://www.express.co.uk/news/world/611326/RAF-given-all-clear-shoot-down-Russian-aircraft


Bildkällor

Bilder från Wikimedia Commons, utom:

Aleppo 2012: belfastchildis.files.wordpress.com/2016/09/aleppo-640x346.jpg

Rebellsoldater vid Taftanaz: cbsnews2.cbsistatic.com/hub/i/r/2013/01/10/41284b3f-a645-11e2-a3f0-029118418759/thumbnail/620x350/a1b4586a70dc2dd64bc2707f5a60ac2d/syria-AP395836068684.jpg

Hjärtätande soldat: /foreignpolicy.com/wp-content/uploads/2013/05/rebeleatheart21.jpg

Hizbollahtrupper: wwwassets.rand.org/content/rand/blog/2017/01/hezbollah-is-winning-the-war-in-syria/jcr:content/par/blogpost.aspectcrop.868x455.cm.jpg/1495301483684.jpg

al-Abbas brigaden: www.niqash.org/images/cache/620x300/crop/images%7Ccms-image-000025721.jpg

Gasade barn: 3.bp.blogspot.com/-O1Ervv69_yI/UhWFLf01S6I/AAAAAAAAA2M/F1Td49Nd_-I/s1600/3anzehWalo6aret-deadkids.jpg

Zarqawi: image.cnbcfm.com/api/v1/image/103862356-AP_06042504105.jpg

al-baghdadi: static-cdn.sr.se/sida/images/83/4fff1a5e-c975-4c43-a328-212f43fe6bc9.jpg

Bild på ISIS: geostrategy-direct-subscribers.com/wp-content/uploads/2013/11/isil1.jpg

ISIS soldater i erövrade pansarvagnar: ichef-1.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/132A2/production/_86989487_4a583c84-6dfb-49a5-b6d6-7c234e5bfe81.jpg

Islamistrebeler utanför Idlib: ichef.bbci.co.uk/news/976/mcs/media/images/82565000/jpg/_82565448_82564906.jpg

Pallmyra före ISIS: ichef-1.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/16DFE/production/_85149639_028683937-1.jpg

Ryska attackhelikoptrar i Syrien: imrussia.org/images/stories/The_Rundown/Weekly_Roundups/1016_2015_en.jpg

ISIS ägda tankbilar: auis.edu.krd/iris/sites/default/files/styles/article_list/public/articles/PK2-m3ec8.jpg

Brittiska Tornadoflygplan: i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article6944627.ece/ALTERNATES/s1200/RAF-Tornado.jpg

Överlastad flyktingbåt: www.dailyimpact.net/wp-content/uploads/2015/04/refugees.jpg

Migranter i Ungern: www.criticatac.ro/lefteast/wp-content/uploads/sputniknews_hungary.jpg
Åter till "Kriget mot terrorn".