Åtgärder

ISIS uppgång och fall

Från Skolbok

ISIS (även: IS, ISI, ISIL, Daesh) flagga, vajar fortfarande här och där på jorden, om än inte i Irak eller Syrien längre


På bara några få år som gick mellan den islamiska staten i Irak och Syrien bildades till den föll samman igen gjorde den det till synes omöjliga och erövrade vidsträckta områden i Mellanöstern. Detta, för att bilda en ministat som de kallade en reinkarnation av det forna kalifatet. ISIS hamnade dock i krig med alla grannar och praktiskt taget hela världen, vilket var mer än de klarade av. Men ändå finns några grupper kvar som utför dödliga terrorattacker, både i Mellanöstern och utomlands.


Hur började det?

Islamiska staten Irak och Syrien var ett fenomen som var så fruktansvärt och chockerande att det verkade otroligt. Den kontrollerade ett område stort som Storbritannien, begick grymheter i sitt eget område samtidigt som de genomförde terrorattacker i andra länder. För att bättre förstå vad som hände med ISIS hjälper det att läsa berättelsen om dess uppgång. Den berättelsen börjar långt bort och många år innan ISIS existerade.


Vad gjorde Sovjetunionen i Afghanistan?

En dag för en sovjetisk soldat under kriget i Afghanistan

1979 invaderade Sovjetunionen Afghanistan för att försvara en tillsatt diktator mot rebeller. Unga män från Mellanöstern strömmade till för att gå med rebellerna. Många såg det som en religiös kamp, och vissa utvecklade extremistiska åsikter. Bland dem fanns en välutbildad ung Saudier som hette Usama bin-Ladin. Till Afghanistan kom även en halvt läskunnig före detta gangster från Jordanien, med namnet Abu Musab al-Zarqawi. De här två kom aldrig överens men de skapade de grupper vi idag känner som al-Qaida och ISIS.

Osama bin Laden (cropped).jpg

Abu Musab al-Zarqawi,islamist och föregångare till ISIS, och Usama bin-Ladin, al-Qaidas grundare

Sovjet drog tillbaka sina trupper från Afghanistan 1989 och de flesta av de arabiska kämparna återvände hem. bin-Liden utvecklade al-Qaida till ett globalt nätverk för fortsatt kamp mot islams fiender. Främst bland dem var USA. Zarqawi bildade sin egen terrorgrupp, men den växte aldrig till sig. Båda männen återvände senare till Afghanistan, nu styrt av talibanerna.


Vad gjorde USA i Afghanistan och Irak?

Den 11:e september 2001 attackerade al-Qaida Amerika från sin bas i Afghanistan. Som svar på attackerna invaderade USA Afghanistan och bin-Ladin flydde till Pakistan. Zarqawi, däremot, var fortfarande rätt okänd och kunde fly i lugn och ro till en både avlägsen och laglös del av Irak.

National Park Service 9-11 Statue of Liberty and WTC fire.jpg

11:e september 2001, flygplan kraschar in i World Trade Center i New York, USA

Två år senare gjorde USA något som kom att förändra Mellanöstern och skapa förutsättningarna för ISIS. Amerikanerna avsatte Saddam Husseins sunni-diktatur efter att USA segrat i Irakkriget, och skingrade den irakiska armén. Tusentals sunnitiska irakiska soldater, arga och arbetslösa, gick med i ett uppror. Sunnitiska Jihadistgrupper såg detta som en upprepning av den Sovjetiska invasionen av Afghanistan, och strömmade återigen in från jordens alla hörn för att slåss för islam, mot USA och den USA-styrda regeringen i Irak. Zarqawi var bland dem, och Zarqawis grupp blev känd som Iraks mest hänsynslösa. Han attackerade speciellt Shiamuslimer med avsikten att starta ett Sunni-Shia inbördeskrig.

Hängningen av Saddam Hussein

År 2004 hade Zarqawi blivit en jihadistisk superstjärna. Al-Qaida däremot var isolerat och försvagat och försökte stärka sitt rykte genom att bilda en allians med Zarqawis grupp, som blev känd som al-Qaida i Irak. Men 2006 gjorde Iraks sunnimuslimer uppror mot Zarqawi och USA dödade honom i en flygplansattack. Under de kommande åren besegrades al-Qaida i Irak nästan helt.


Vad gjorde Syrien?

2011 drog sig amerikanerna tillbaka från ett Irak som äntligen såg stabilt ut. Samtidigt spred sig "Arabiska våren" över Mellanöstern. I Syrien slog Bashar al-Assad brutalt ner demonstranter med våld. Efter en kort tid sköt demonstranterna tillbaka mot Assads polis, vilket slutligen var början på inbördeskriget i Syrien. Assad fruktade att världen skulle ingripa mot honom. Så han släppte ut massor av jihadister ur syriska fängelser och fyllde motståndargrupperna med muslimska extremister vilket gjorde det svårare för andra länder att stödja dem.


Vad var ISI?

Abu Bakr al-Baghdadi, ISIS grundare och skapare av al-Nusra i Syrien

Åter i Irak var det lilla som återstod av Zarqawis grupp fortfarande allierad med al-Qaida, men nu var den känd som "Islamiska staten i Irak" eller ISI. Gruppens ledare var en beläst religionsforskare som kallade sig Abu Bakr al-Baghdadi. I början av 2012 skickade Baghdadi en hög ställföreträdare till Syrien för att starta en ny al-Qaida gren som skulle slåss tillsammans med rebellerna: Jabhat al-Nusra. Baghdadi attackerade också flera fängelser i Irak. Han släppte tidigare jihadister fria och rekryterade samtidigt nya. ISI växte sig allt starkare.


Vad var ISIS?

Segerrusiga ISIS soldater rullar fram i erövrade pansarvagnar

I april 2013 meddelade Baghdadi att han tänkte ta kontroll över alla al-Qaida-allierade styrkor i Syrien och Irak. Hans grupp spred sig till Syrien och blev "Den islamiska staten i Irak och Syrien", eller ISIS. al-Qaida avvisade Bagdadis maktövertagande och 2014 avbröts formellt all kontakt mellan ISIS och al-Qaida. De två jihadistgrupperna som alltid haft samarbetssvårigheter hamnade nu i krig mot varandra.

ISIS blev snabbt starka i Syrien, främst för att al-Assad tolererade dess uppgång, vilket han gjorde eftersom det splittrade hans fiender i Syrien, och utländska makter var för fokuserade på ISIS nu, för att oroa sig för Assad. I juni 2014 hade ISIS byggt upp en armé i Syrien och den påbörjade en invasion av Irak, i militär stil. Den irakiska armén, försvagad av korruption, vek undan utan motstånd. Varför? Många sunnimuslimer var trötta på sin shia-dominerade och alltmer auktoritära regering. De välkomnade, eller åtminstone tolererade, ISIS ankomst. och efter bara några dagars strider kontrollerade ISIS en tredjedel av Irak och en stor del av Syrien.


Vad ville ISIS?

Near East ISIS controlled areas-fr.svg

ISIS största utbredning, 2015

ISIS mål var mer djärvt än något al-Qaida kunnat tänka sig: att återuppliva det forntida kalifatet och utvidga det till att omfatta alla muslimer. De trodde på allvar att deras heliga krig då skulle åstadkomma den apokalyps som förutses i Koranen. Tusentals muslimer, främst från Mellanöstern och från Europa, strömmade till för att gå med i gruppen. Några gick med av religiösa skäl, men många var bara desillusionerade eller arga och kände att ISIS erbjöd dem svar och en mening med livet.


Varför föll ISIS samman?

ISIS genomförde ett folkmord på Yazidier, eftersom de tolkade islam fel, enligt ISIS

ISIS försökte erövra för mycket för snabbt. Redan i augusti attackerades det kurdiska territoriet i Irak och Syrien, något som mötte motattacker från bättre organiserade kurdiska styrkor. ISIS soldater startade ett folkmord på irakiska Yazidier och avrättade den amerikanska journalisten James Foley inför kamerorna. Mordet upprörde världen och provocerade fram en serie amerikansk-ledda flygattacker mot ISIS. Attacker som ISIS inte klarade av att stå emot och de förlorade mer än en femtedel av sitt territorium på kort tid. Som svar påbörjade ISIS allt mer uppmärksammade terrorattacker utomlands, mot: Tunisien, Kuwait, Sinai och sedan Paris. Så kallade "ensamvargar", terrorister inspirerades av ISIS-propaganda, genomförde också attacker, även om de ofta var amatörmässiga och ineffektiva.

Hakshuggningen av James Foley

Så småningom kom ISIS att förlora sin stat. Den var helt enkelt för svag, saknade allierade och finansiärer i utlandet, och var dessutom helt omgiven av fiender. ISIS pressades tillbaka och återgick till det den var tidigare, som al-Qaidia i Irak: en motståndsrörelse och terrorgrupp som fortfarande kan använda sig av fruktansvärt våld på olika platser i världen, för att skapa det kalifat de drömmer om. Kanske inte i Mellanöstern, utan lika gärna i Afrika eller Sydostasien. I den formen kan ISIS finnas kvar i många år till.

I Sverige var det till exempel en man som 2017 stal en lastbil och körde ihjäl oskyldiga på Drottninggatan i Stockholm, i ISIS namn.

Förödelsen på Drottninggatan i Stockholm efter terrordådet i ISIS namn 2017


Källor

Filmen The rise of ISIS, explained in 6 minutes från VOX: https://www.youtube.com/watch?v=pzmO6RWy1v

https://www.britannica.com/story/is-it-isis-or-isil

https://www.britannica.com/topic/Islamic-State-in-Iraq-and-the-Levant


Bildkällor

Alla bider från Wikimedia Commons utom:

ISIS krigare: geostrategy-direct-subscribers.com/wp-content/uploads/2013/11/isil1.jpg

Abi Musab al-Zarqawi: image.cnbcfm.com/api/v1/image/103862356-AP_06042504105.jpg

Saddam Hussein - hängning: media.cnn.com/api/v1/images/stellar/prod/161229073208-03-iraqi-voices-saddam-execution.jpg

al-Baghdadi: static-cdn.sr.se/sida/images/83/4fff1a5e-c975-4c43-a328-212f43fe6bc9.jpg

Yazidiska benknotor: countervortex.org/wp-content/uploads//sites/default/files/Yezidi-genocide-reuters.jpg

Drottninggatan 2017: svd.vgc.no/v2/images/6850a864-37f2-49cd-8576-cc3db66711a1?h=630&q=80&upscale=true&w=1200&s=5a08d24a36b68d34cb88f56c175f838f86a00e09Åter till "Kriget mot terrorn".