Åtgärder

Första världskriget, Schlieffenplanen

Från Skolbok

När Frankrike och Storbritannien gick ihop i en pakt 1904; Entente cordiale, blev tyskarna oroliga. Än mer när Ryssland gick ihop med en pakt tillsammansmed Frankrike och bildade pakten "Trippel ententen" där alla tre länderna var inblandade på olika sätt. Tyskland fick en fiende i öst och en fiende i väst. Om båda anföll samtidigt skulle Tyskland få svårt att försvara sig. Man skulle bara ha halva sin armé mot hela fiendens vare sig det var Frankrike eller Ryssland som man blev anfallen av. Man behövde en plan och den som skapades kallas för "Schlieffenplanen".


Vem skapade Schlieffenplanen?

240px-Broken-image-389560.svg.png

Den ursprungliga Schlieffenplanen


Alfred von Schlieffen var chef för arméstaben och den tysk som fick i uppgift att komma på en plan för att förhindra en total förlust om Tyskland blev anfallet av både Frankrike och Ryssland samtidigt.

Han tänkte att anfall är bästa försvar och tänkte ut en plan där han skulle skicka 90% av armén att anfalla och erövra Frankrike medan 10% vaktade gränsen mot Ryssland. De tyska soldaterna som anföll Frankrike skulle gå in genom Holland och Belgien för att undvika de fort fransmännen byggt vid sin gräns mot Tyskland. Detta trots att Holland var neutralt och Belgien hade ett avtal om hjälp från Storbritannien om landet anfölls. Väl i Frankrike skulle soldaterna göra en cirkelmanöver längs kusten, ta sig runt de franska linjerna och ringa in de franska soldaterna.

När Frankrike besegrats skulle man flytta över soldaterna till den östra sidan av landet och därefter besegra Ryssland.

Han utgick ifrån flera olika antaganden:

 • Det skulle ta minst sex veckor för Ryssland att mobilisera (att få soldaterna färdigutrustade och på rätt ställen).
 • Frankrike skulle besegras på sex veckor.
 • Belgien skulle inte kunna stå emot den tyska armén
 • Storbritannien skulle inte bry sig om avtalet de hade med Belgien utan förbli neutralt.
 • Man skulle rycka fram väster om Paris och försöka isolera Paris så fort som möjligt utan att behöva erövra staden.

Det sägs att Von Schlieffens sista ord var "kom ihåg att den högra flanken måste vara starkast".

240px-SPlan.png

Alfred von Schlieffen

Varför fungerade den inte?

Alfred von Schlieffen dog innan första världskriget bröt ut så han fick aldrig se sin plan i aktion. När väl Tyskland drogs in i kriget genom att deras kompis Österrike-Ungern anföll Serbien fanns bara en plan att tillgå; Schlieffenplanen. Det stora problemet med den var att den byggde på att Tyskland anfölls av Frankrike och inte av Ryssland. Tyskarna hade ingenting annat att tillgå, alla övningar hade utgått från Schlieffenplanen. Generalerna kliade sitt grånande hår under pickelhuvorna och kom fram till att det var bäst att följa planen trots att det var fel land som anföll. Så därför anföll Tyskland helt oväntat Frankrike, som inte hade gjort Tyskland någonting alls, enligt en plan som redan var föråldrad och förändrad till det sämre av Tysklands militära ledare von Moltke.


Vonmoltke.jpg

von Moltke som ändrade Schlieffenplanen


Mycket gick fel

 • Tyskarnas militära ledare, von Moltke, glömde Schlieffens sista ord och höll den vänstra flanken, den som var närmast Tyskland, så stark som möjligt. Det gjorde att kusten blev nästan oförsvarad och engelsmännen kunde föra in trupper till Frankrikes och Belgiens hjälp.
 • Storbritannien gick med i kriget mot Centralmakterna eftersom Tyskland anföll Belgien. Annars hade kanske Storbritannien förblivit neutralt.
 • Belgien blev svårt att komma igenom, framförallt eftersom Storbritannien lyckades sända in 75 000 erfarna hjälptrupper (kallad BEF) till Belgien på rekordfart.
 • Ryssland mobiliserade på bara tio dagar. Det innebar att man var tvungen att skicka bra mycket mer än 10% av trupperna för att försvara den östra gränsen. Faktiskt flyttade von Moltke en hel armé som hade behövts för att bryta igenom vid Marne istället.
 • Fransmännen var mycket snabbare än beräknat med att flytta soldater och materiel, mycket beroende på att järnvägsnätet var mer utbyggt 1914 än det hade varit när Schlieffen skrev sin plan. Till Marne fraktades soldater med bilar för första gången då de franska soldaterna kördes ut med taxibilar från Paris.
 • Man hade inte nog mycket trupper för att gå väster om Paris och gick istället öster om staden, sedan tog framryckningen stopp vid Marne. Istället började båda sidor att gräva skyttegravar, något som inte ingick alls i Schlieffenplanen, och ett krig som skulle vara klart till julafton blev ett ställningskrig som skulle fortsätta i flera år.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Karta över det som egentligen hände

Propaganda

I propagandan mot Tyskland använde sig Storbritannien av det faktum att Tyskland och fem länder till hade skrivit under ett avtal som garanterade Belgien neutralitet 1839, ändå anföll Tyskland Belgien. Det var samma avtal som var grunden till att Storbritannien gick med i kriget på Frankrikes sida efter det att Belgien blivit anfallet av Tyskland. Möjligheten finns annars att Storbritannien fortsatt varit neutralt under kriget, även om den möjligheten är mycket liten.


Propaganda-affisch från första världskriget


Källor

www.schoolhistory.co.uk/gcselinks/wars/firstwwlinks/schlieffen_summary.html

www.spartacus.schoolnet.co.uk/FWWschlieffenP.htm

en.wikipedia.org/wiki/Schlieffen_Plan


Bilder från Wikimedia Commons

Åter till registret för första världskriget