Åtgärder

England före vikingarna

Från Skolbok

Denna sida bygger på en 10 min Youtubefilm om England före vikingatiden.

Bilderna blir onödigt stora på sidan och bör bytas ut, men det är samma bilder som i filmen, om de inte försvunnit från Internet.


Film England för vikingatiden

Bakgrund

Av alla länder vikingarna erövrade i väst, var det bara England som var riktigt betydelsefullt. Resten var mest ödemark och glesbefolkade öar. Därför skall vi titta närmare på just England.

Och för att förstå vad som hände i England måste vi se hur det såg ut innan vikingarna fanns. Vi börjar under romarrikets dagar.


Karta över romerska imperiet, år 112 f.v.t

Romarna erövrade stora delar av Europa några århundraden före vikingatiden. Bland annat England.

Karta över England med romerska städer och vägar

I England byggdes flera städer, fort och vägar. Vägarna byggdes för att romarna snabbt skulle kunna flytta soldater utan att använda fartyg.

Romerskt krigsfartyg

På den här tiden hade romarna världens bästa krigsfartyg, och de visste hur de skulle användas efter många hårda sjöstrider med länder på andra sidan Medelhavet. Ändå finns det redan nu många beskrivningar av sjöstrider mellan romare och pirater från norr.

Saxiskt fort

För att skydda stränderna från invasion av krigare från norr, byggdes en kedja av fort. De saxiska forten, längs Englands östra och södra kust. De kallas saxiska fort, även om det också var många andra folkslag från öster och norr som var pirater och plundrade kusterna och inte bara saxare från Sachsen.

Stridande saxare

En romersk kejsare sa en gång ”Saxarna är de vildaste krigare man kan hitta bortom floden Rhen.” För romarna var ”saxarna” helt enkelt ett samlingsnamn för olika folk i norr.

Romersk fest

Någon gång vid 400 talets början hölls troligen en stor avskedsfest. Romare, som bott i England i generationer, flyttades tillbaka till Rom. Det romerska imperiet höll på att gå under och soldaterna behövdes närmare huvudstaden. Forten lämnades öde. Kusterna stod utan försvar.

Saxiskt fort

Beridna romerska soldater

Troligtvis stannade en del romare. Varför skulle de flytta till ett land de aldrig sett? De behöll hästar, gårdar och vapen och blev sin tids bästa krigare i England. Landets enda försvarare med både utbildning och erfarenhet av många krig. Englands nya småkungar och hövdingar. Men det hände mer på 400-talet.

Irländskt kors

På 400 talet kristnades Irland under s:t Patrick, Irlands apostel, och munkar fortsatte till England där det redan fanns spridda församlingar av kristna romare.

Vindruvor

Från 400 talet och under hela vikingatiden blev det litet varmare på jorden. Havet steg i lågländerna längs Nordsjöns kuster. Samtidigt som det gick att odla mat där det tidigare varit omöjligt och vindruvor odlades högt upp i England.

Karta Sachsen

Friser, Saxare, Angler och Daner, drevs västerut när odlingsmarker översvämmades och andra folk trängde in österifrån. England kände de till sedan gammalt. Först kom de till Englands kuster i en båt eller två. När de insåg att landet var oförsvarat, vällde de in.

Hengist och Horsa

Enligt legenderna leddes erövrarna av de saxiska kungabröderna Hengist och Horsa. Det blev 12 stora slag mellan erövrarna och de brittiska kelterna. Slutligen stoppades de. Troligen av ledare från de forna romerska familjerna tillsammans med inhemska bondehärar.

Kung Arthur

Ledaren för britterna påstås ha hetat Ambrosius Aurelius, men i sagorna blev han Kung Arthur med sina riddare runt runda bordet.

Kung Arthur

De anglo-saxiska kungarikena

Landet delades upp med Saxiska kungar i syd, Angliska i mitten och jutiska områden i syd. Kelterna fortsatte att härska i väst och norr. Varje kung härskade över ett litet kungarike. Så förblev det under nästan 300 år. Erövrarna blev en del av England och kallades anglo-saxare.

'Hedniskt offer

Anglo-saxarna var hedningar och dyrkade Oden, Tor och Frej liksom vi gjorde i Norden då. Kelterna var kristna. Men med tiden spreds kristendomen från de keltiska områdena in till de anglo-saxiska. Vid 700-talets slut var de brittiska öarna helt kristna.

Kristet England

Hjälm från Vendel och Hjälm från Sutton Hoo

En intressant koppling är att man hittat vapen tillverkade av samma smeder både i byn Sutton Hoo i England och i byn Vendel i Sverige. Det fanns bevisligen någon typ av kontakt mellan länderna redan på 600-talet


Lindisfarne

Så började vikingatiden år 793 när klostret vid Lindisfarne anfölls av vikingar. Men var det verkligen första gången vikingar kom till Englands kuster? Naturligtvis var det inte det.

lindisfarne-map.gif" width=800px>

Lindisfarne

Vikingarna anföll just klostret i Lindisfarne eftersom de redan visste att det fanns ett kloster fullt av värdesaker men utan vakter på just den platsen. Hur?

Handlande vikingarna

Eftersom de själva, eller någon släkting eller vän, redan varit i området som handelsman. Folk från Norge och Danmark hade seglat längs Nordsjöns kuster under lång tid innan attacken, kanske flera hundra år.

Pälsverk

Det man sålde var främst slavar, pälsar och bärnsten, det man helst köpte från England var lyxartiklar som glas och vin, och vapen av bättre kvalitet än man kunde tillverka i Norden.

Karta Portland

Långskepp

Faktiskt är det så att redan fyra år före attacken på Lindisfarne kom tre vikingaskepp från Hardanger i Norge till Portland där kungens utsände klagade på att de inte anmält ankomsten till kungen. Vikingarna dödade sändebudet och plundrade Portland.

Året innan attacken på Lindisfarne beordrade kung Offa av Mercia ett bygge av försvarsmurar längs kusten. Det var knappast ett jobb man gjorde utan anledning.

Mercia

Muren räddade Mercia från de första attackerna, men resten av England drabbades. Kloster längs kusterna plundrades och bybor förslavades. Ett splittrat England med småkungar som inte ville samarbeta låg öppet för norska och danska vikingars plundringståg.


Källor

Bildkällor

Karta över romerska riket: www.collace.pkc.sch.uk/our%20work%20page%201011/Topic%20Folder%201011/Romans/the%20roman%20empire_files/image001.gif

Karta över England med vägar: www.battle1066.com/pics/romebrit.jpg

Romerskt krigsfartyg: img1.liveinternet.ru/images/attach/b/1/5035/5035894_RomanTrireme2.jpg

Saxiska fort: www.britannia.com/history/370.gif

Stridande saxare: www.gameawards.ru/userfiles/842-3c0d6555bf068bdb8123486b96654f10.jpg

Romerssk fest: 4.bp.blogspot.com/-tkU1ErD-poI/TrMO4E9dyPI/AAAAAAAAANg/4t9TMAWAg30/s1600/roman.jpg

Saxiskt fort: farm4.static.flickr.com/3103/3204690598_0500f06163.jpg

Romerskt kavalleri: orig08.deviantart.net/f0da/f/2010/280/8/1/late_roman_cavalry_in_britain_by_endakil-d309qmp.jpg

Irländskt kors: 02varvara.files.wordpress.com/2012/07/00-irish-cross-07-12.jpg

Karta Jutar Friser: timeslipsblog.files.wordpress.com/2015/06/27-angles-saxons-jutes-frisians-during-roman-occupation-of-britannia.png

Hengist och Horsa: thekingsandqueens.files.wordpress.com/2013/12/hengest-and-horsa.gif

Kung Arthur och runda bordet: cs622217.vk.me/v622217455/15ac7/zugyYgB0XIM.jpg

Kung Arthur: yumestate.com/wp-content/uploads/2011/12/fate-zero-king-arthur.jpg

Anglo-saxiskt England: downloads.bbc.co.uk/rmhttp/schools/primaryhistory/images/anglo_saxons/kings_and_laws/anglo-saxon_map_kingsandlaw.jpg

Offer: 4.bp.blogspot.com/-auLN0YvWoXk/T-LG9PcJt4I/AAAAAAAAAcQ/VeDMeC1YjqE/s1600/offertrad.bmp.jpg

Kristet England: wordinfo.info/words/images/Eng%20hist-10B-Augustine.gif

Hjälm Sutton Hoo: michaeldrout.com/SeafarerProject/Seafarer/Rank/RankImages/helmet.jpg

Hjälm Vendel: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a7/Helmet_from_a_7th_century_boat_grave,_Vendel_era_brighter.jpg/768px-Helmet_from_a_7th_century_boat_grave,_Vendel_era_brighter.jpg

Lindisfarne: deadliestblogpage.files.wordpress.com/2013/08/book20o2.jpg

Karta Lindisfarne: www.saintsandstones.net/maps/lindisfarne-map.gif

Handlande vikingar: sciencenordic.com/sites/default/files/imagecache/620x/Prizvanievaryagov_None.jpg

Pälsverk: destinationwinnipeg.files.wordpress.com/2013/07/img_5989.jpg

karta Portland: www.itraveluk.co.uk/maps/plots/cache/isle-of-portland-dorset.png

Vikingaskepp: media.web.britannica.com/eb-media/65/114865-004-6ECE718D.jpg


Åter till historiebokens register,