Åtgärder

Därför tog istiden slut

Från Skolbok

En fråga många barn (och vuxna) ställer är varför det var så varmt på slutet av stenåldern så att isen från istiden smälte bort? Det fanns ju inga bilar som spydde ut avgaser som ökade växthuseffekten, ändå var det varmare i Sverige då än det är i Frankrike nu. Hur kunde det bli så?

För att förklara det på ett någorlunda vettigt sätt får vi kika på tre olika saker som händer i rymden och som påverkar klimatet på jorden så att det blir varmare (eller kallare).


1: Rör sig jorden i en cirkel eller i en oval bana runt solen?

Om banan är cirkelformad händer mycket mindre med klimatet än om banan är oval. Den är nästan alltid oval och det är så att solen inte befinner sig mitt i ovalen, utan litet åt ena kanten. Det innebär att jorden kommer närmare solen under halva året och vi får det litet varmare än vanligt, men också längre från solen än normalt under andra halvan av året så att det blir kallare än vanligt den tiden.

200px-Eccentricity_zero.svg.png 200px-Eccentricity_half.svg.png

Jordens bana runt solen rör sig mellan rund- till oval bana, men solen är inte i centrum när banan blir oval (överdrivet på bilden).


2: Har norra halvklotet midsommar när man är som närmast solen, eller är det södra halvklotet som har midsommar då?

Det här ändras litet hela tiden med några tusen års mellanrum. Varför är det betydelsefullt? Jo för norra halvklotet har mycket mer land, och södra halvklotet har mycket mer hav. Land både kyls ner- och värms upp mycket snabbare än hav. Om norra halvklotet har midsommar när man är som närmast solen blir det alltså mycket varmare på jorden än om södra halvklotet är närmast solen vid midsommar. Just nu har vi midsommar på norra halvklotet när vi är som längst från solen, men för litet mer än 10 000 år sedan var det tvärtom.

Precession_and_seasons.jpg

Hur tidpunkten för norra halvklotets midsommar rör sig i en oval bana runt solen


3: Vad har jordaxeln för vinkel?

Ju större vinkel desto större skillnad i temperatur mellan vinter och sommar. Skulle jordaxeln inte luta alls skulle vi inte ha några årstider och vi skulle ha ungefär samma klimat som vi har i slutet av mars året om. Just nu har vi 23.44 graders vinkel på jordaxeln. Axelns vinkel ändras fram och tillbaka mellan 22.1 till 24.5 under en tid av 41 000 år. Om ungefär 10 000 år kommer vinkeln att vara 22.1 grader med minsta möjliga skillnad mellan vinter och sommar.

545px-Earth_obliquity_range.svg.png

Jordaxelns lutning


Varför blev det kallare igen under järnåldern?

Alla dessa tre olika faktorerna samarbetar. För litet mer än 10 000 är sedan hade vi som mest strålar från solen som värmde jorden. Det sammanfaller ganska bra med slutet av istiden. Trots att jorden sedan fick allt mindre solstrålning mot bronsåldern fortsatte jorden att värmas i jämförelse med hur det var under istiden. Jorden blev inte varmare under istiden jämfört med bronsåldern eftersom det var så mycket snö på jorden för 10 000 - 15 000 år sedan och vit snö reflekterar solstrålarna så de inte värmer lika bra.

Det är därför den varmaste perioden i mänsklighetens historia inte var för litet mer än 10 000 år sedan när det borde ha varit som varmast, utan för drygt 6 000 år sedan. Värmen höll i sig mer eller mindre i 5000 år, ungefär till bronsålderns slut, innan det åter började bli kallare på jorden pga. jordaxelns lutning, hur oval solbanan var och var jorden befann sig på banan runt solen när det var midsommar på norra halvklotet.

Källor

http://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles


Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons


Åter till geografibokens register

Åter till historiebokens register,