Åtgärder

Buddism - Konflikter mellan buddister och andra religioner

Från Skolbok

Hinduiska trupper, målning ur Bhagavad Gita


Hinduer mot buddister

Den första konflikten mellan andra religioner skedde när buddister tydligt visade att de började avvika från hinduismen för över 2000 år sedan. Inom hinduismen finns ett kastsystem. Fyra olika nivåer som avgör människors värde. Det infördes när arierna trängde in i Indien från norr ca 2000 f.v.t. Arierna såg till så att de, och inga andra, fick tillhöra de tre mest värdefulla kasten. På det viset hölls ursprungsbefolkningen nere eftersom de bara fick tillhöra det sämsta kastet och arbeta som tjänare, bärare, hushållerskor och liknande.

Buddister struntar i kastsystemet. För buddister har alla människor samma värde. Det utmanade ariernas maktställning i Indien vilket ledde till många konflikter mellan hinduiska småkungar och buddistiska församlingar. Att buddistklostren ofta var fulla av rikedomar minskade inte de hinduiska kungarnas intresse för att krossa buddismen. Många hinduiska furstar har sett på buddismen som en variant av hinduismen och därför låtit buddisterna var, medan andra som kung Shashanka, grundaren av Gauda dynastin på 600-talet, betalade pengar för varje huvud från en buddistmunk som lämnades in till honom.

Guldmynt med präglad bild av Shashanka (även Sasanka).


Konflikter mellan buddism och de muslimska mogulerna

Från 1500-talet fram till 1800-talet när britterna kom, blev stora delar av Indien erövrade av muslimska härskare. Så kallade "moguler". Muslimerna var inte toleranta mot andra religioner. Hinduerna klarade sig ganska bra från förföljelse eftersom de var många och kunde försvara sig. Buddisterna var redan få, de var som starkast i norra Indien där muslimerna började sin erövring och buddismen är en mer fridfull religion än hinduismen. Allt detta tillsammans gjorde att islam tog över de områden i Indien som varit buddistiska. Buddismen har haft svårt att komma tillbaka till Indien.


Konflikter mellan buddism och kommunism

När Kina ockuperade Tibet 1950 gjorde Kina samtidigt allvarliga försök att få bort buddismen. Speciellt de buddistiska ledarna och lamorna. Mest känd är Dalai Lama som tvingades att fly från Tibet 1959. Under strider mellan kommunister och buddister som sedan följde drabbades den buddistiska lokalbefolkningen hårt och under åren 1966-1976 skall mer än 6 000 kloster ha förstörts i Tibet.

Hundratusentals civila har dödats, i strider eller i fängelser, av kinesiska regeringssoldater sedan 1950-talet. Amnesty international har fått in många rapporter om tortyr med närmast medeltida metoder i de tibetanska fängelserna. Senast det var allvarliga oroligheter med demonstrationer i Tibet mot den kinesiska ockupationen var 2008.

Smygtagen bild på torterad buddistisk demonstrant i tibetanskt fängelse


Konflikter mellan buddism och islam

Thailand

Jihadister i södra Thailand

I södra Thailand finns en muslimsk minoritet i de tre sydligaste landskapen. Sedan 2004 har det förekommit en muslimsk rörelse som kämpar för att de landskapen ska få självständighet, efter att ha erövrats av Thailand 1785. Ungefär 7000 civila och 23 buddistmunkar har dödats i striderna som fortfarande pågår.

Myanmar

Medlemmar av Rohingya på flykt undan Myanmars soldater'

I Myanmar, som är buddistiskt, pågår en etnisk rensning av den muslimska minoriteten Rohingya. Dessa har i åratal nekats medborgarskap och tillgång till tjänster som sjukvård. eftersom regeringen i Myanmar betraktar dem som olagliga invandrare från Bangladesh. Attackerna mot Rohingya började 2012 och pågår fortfarande även om det var som värst mellan åren 2017-18. Nära 700 000 muslimer har flytt undan striderna till grannländerna. Främst Bangladesh, där flyktinglägret Cox’s Bazar vuxit obehindrat. Oräkneliga Rohingya-byar har bränts och antalet dödade av Myanmars regeringstrupper är svårt att uppskatta, men uppgår antagligen till flera tusen. Den etniska rensningen är upprörande av en annan orsak, att landets statskansler Aung San Suu Kyi har fått Nobels fredspris 1991 för sin kamp mot den tidigare militärledningen av landet.

Afghanistan

Det har inte skett någon direkt konflikt mellan buddister och muslimer på väldigt länge i Afghanistan. Däremot har talibanerna, under sin tid vid makten, förstört oräkneliga konstverk och statyer av skapade under den tid Afghanistan var buddistiskt. Främsta orsaken är för att statyerna och konstverken föreställt människor och det är förbjudet enligt Koranen. Den mest kända förstörelsen skedde i Bamiyandalen där två 1500 år gamla, enorma statyer föreställande Budda sprängdes i småbitar och lika gamla målningar på väggarna i grottor i området systematiskt förstördes.

Taller Buddha of Bamiyan before and after destruction.jpg Smaller Buddha of Bamiyan.jpg

Den större (55 m hög) och den mindre (38 m hög) buddastatyn i Bamiyandalen, före- och efter talibanernas förstörelse av dem


Konflikter mellan buddistmunkar och regeringen

I Sydostasien har buddistmunkar ofta blandat sig i de olika ländernas politik. När fransmännen förde krig i Vietnam och den sittande regeringen i Vietnam införde hårda regler mot landets kloster blev buddistmunken Thích Quảng Đức världskänd 1963 efter att ha tänt eld på sig själv inför TV-kamerorna.

Thích Quảng Đức self-immolation.jpg

Thích Quảng Đức bränner sig levande i protest


Källor

http://www.catarinariedel.se/religionskunskap/religionskunskap1/buddhism/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kulturlandskapet_och_fornl%C3%A4mningarna_i_Bamiyandalen

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tibets_historia

https://www.theglobeandmail.com/news/world/the-rohingya-crisis-inside-the-camps-where-thousands-of-refugees-still-live-in-limbo/article38193463/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Aung_San_Suu_Kyi

https://en.wikipedia.org/wiki/South_Thailand_insurgency

http://www.asianews.it/news-en/Thai-government-to-protect-Buddhist-monks-under-attack-46030.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Th%C3%ADch_Qu%E1%BA%A3ng_%C4%90%E1%BB%A9c


Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

Bild ur Bhagavad Gita över hinduiska trupper: askvinni.com/wp-content/uploads/2016/01/Hrishikesh1-e1453639451530-1024x389.jpg

Guldmynt med Shashanka: s3-ap-southeast-1.amazonaws.com/mint-news/shashanka-the-lord-of-gauda-kingdom.jpg

Torterad tibetan: tibettruth.files.wordpress.com/2013/07/torture.jpg

Jihadister i södra Thailand: media.pri.org/s3fs-public/styles/story_main/public/photos/2014-December/thailand_facebook_jihad.jpg

Rohingya på flykt: images.theconversation.com/files/191712/original/file-20171024-30587-71jcbf.jpg


Åter till religionsbokens register,