Åtgärder

Buddism - Delningen i olika varianter

Från Skolbok

Vilka olika varianter finns det av buddism?

Även efter Ashokas död fortsatte buddismen att sprida sig. En gren spred sig i Sydostasien. En gren spred sig bland de små kungarikena i Himalaya, och en sista gren spred sig in i Kina och vidare upp till Japan. Dessa tre grenar utvecklades till tre olika varianter av buddism.


Vad är Hinayanabuddism?

Thai - Buddha at the Moment of Victory - Walters 542775.jpg

Typisk mager thailändsk budda

Hinayana, eller Lilla vagnen, även kallad Theravada, är den äldsta varianten av buddism och det var den som spred sig i Sydostasien. Den största skillnaden jämfört med andra buddister är att de tror att bara munkar kan nå Nirvana. För en rättrogen hinayanabuddist finns inga nunnor. Ursprunglige utsåg Budda vilka som skulle bli munkar och nunnor. Det krävs fem munkar eller nunnor för att grunda ett kloster, men rätt tidigt i deras historia dog eller dödades nunnor tills det inte längre fanns fem stycken. Då Budda redan dött, och därför inte kunde utse fler kvinnor som nunnor, ansågs det omöjligt för kvinnor att bli nunnor.


Vad är Mahayanabuddism?

Fat Buddha.JPG

Fet och glad Budda, typisk för Kina

Mahayana, eller Stora vagnen, är den version av buddism som spred sig in i Kina runt 200 e.vt. Där blandades buddismen upp med lokala religioner. Bland annat kopplades Budda ihop med en fet liten skördegud. Det gjorde att det vanligen är mahayanabuddister som avbildar Budda som en fet man. Hinayanabuddister brukar visa upp honom som en rätt mager person. Mahayanabuddister anser att alla buddister kan nå Nirvana, bara de har nått rätt insikt. En annan stor skillnad är att mahayanabuddister tror på att det finns människor som skulle kunna nå Nirvana, men som frivilligt väljer att återvända till jordelivet för att hjälpa andra att nå Nirvana. Dessa heligaste av de heliga kallas bodhisattvor.


Vad är lamaism?

Tenzin Gyatso - 14th Dalai Lama (14577543881).jpg Buddhist Monks performing traditional Sand mandala made from coloured sand.jpg

Dalai Lama, en bodhisattva - och en typisk mandala

Lamaism, eller vajrayanabuddism, är den variant av buddism som spred sig i Himalaya runt 700 e.vt. Det är en variant av mahayanabuddismen och de tror, liksom dem, på bodhisattvor. Fast de anser att några av dessa existerar som lamor och lever sida vid sida med sitt folk. Tibets förre härskare Dalai Lama, som lever i exil, anses av dem som en bodhisattva. Inom lamaismen finns tre särdrag: de tror på mantror - att mumla samma ord eller ramsa medan de mediterar. De använder mandalor - vackra konstverk ofta gjorda av färgad sand som målas upp på golvet och hjälper dem att meditera. Och de använder mudror - att ha händer och kroppen i speciella positioner under meditation för att förstärka den, ett arv från hinduismen som också kan använda dem. Lamaismen är även känd för sina bönekvarnar. Troende snurrar på dem för att få hjälp och vägledning samtidigt som det rasslande ljudet skrämmer bort onda andar.

Prayer wheels in Samye.jpg

Bönekvarnar


Vad är zenbuddism?

A samurai in formal dress with a drawn dagger and an inset o Wellcome V0047394.jpg

Även för Japans samurajer var zenbuddismen viktig

Zenbuddism är en variant av mahayanabuddism som främst förekommer i Japan. Den har kommit till oss i väst genom olika japanska kampsporter som alla har zenbuddism som bas för meditation och levnadsregler. Viktigast för zenbuddister är att uppnå ett tillstånd där de inte tänker på någonting, eller genom att använda gåtor utan svar, så kallade koan, få insikt i sådant de inte kan förstå med ord.

Tre kända koan-gåtor är:

Vilken färg har vinden?
Du vet hur det låter när du klappar händer, men hur låter det när du bara klappar en hand?
Låter det något när ett träd faller i skogen, om ingen hör det?


Källor

SO Direkt Religion 3, Bonnier 1998 ISBN: 91-622-2024-1

https://sv.wikipedia.org/wiki/Buddism

https://rlp.hds.harvard.edu/religions/buddhism/expansion-buddhism

https://rlp.hds.harvard.edu/religions/buddhism/vajrayana-diamond-vehicle


Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia CommonsÅter till religionsbokens register,