Åtgärder

Bokprojekt - Jag är Zlatan

Från Skolbok

CINvLAG 2019-06-22 - Zlatan Ibrahimović (51167871716).jpg


Vi räknar tre lektioner läsning och den fjärde lektionen gruppsamtal eller annan övning kopplad till det vi läst.

Det ger 15-18 sidor om 300 ord/lektion om 50-60 minuter, vilket är rimligt i år 9. Total tidsåtgång blir 28 lektioner, 2.5 månaders undervisning.

För den som läser snabbare än så finns extrauppgifter kopplade till varje kapitelgrupp

Delar av frågorna baseras på arbete gjort av Peter Andersson.

Den lättlästa versionen, och den extra lättlästa versionen finns bägge att lyssna på online på bibliotekets hemsida. Det enda som krävs är ett lånekort. Länk till den lättlästa här nedanför. Originalboken finns dock inte att lyssna på.

Zlatan på Legimus: https://www.legimus.se/search?query=jag+%C3%A4r+zlatan&sort=Relevance&searchtype=Biblioteket&snabbsokknapp=S%C3%B6k


Grundupplägget är att eleverna läser ett antal kapitel under lektionstid. När kapitlen är lästa delas klassen in i grupper om 4-5 elever som diskuterar fyra frågor kopplade till det de läst. Sedan besvarar eleverna en mer djuplodande fråga individuellt och lämnar in.

Hela momentet avslutas med genrepedagogik kopplad till Zlatan och hur en argumenterande text skrivs.


Lektionsnummer: kapitel - sidor - (sidantal)


Lektion 1-3: kapitel 1-4 sid 51-101 (50 sidor)

4: Gruppdiskussion/övning

Bild från gångbro i Rosengård

Kap 1: Vad menar Zlatan med ”du kan ta killen från ghettot men du kan aldrig ta ghettot från killen”? och vad i första kapitlet tycker ni visar det?


Kap 2: Hur upplever Zlatan sin barndom? Ge gärna exempel ur kapitlet.


Kap 3: Vad menade Johnny med att ”alla kan inte vara vattenkammade”?


Kap 4: Varför blev Zlatan rädd inför mötet med Roland?


Fördjupningsfråga

"Vi från förorten flöt aldrig in riktigt" skriver Zlatan, i samband ned att han började gymnasiet. Varför är det viktigt att "flyta in" i gymnasiet? Duger det inte att bara vara sig själv? Ta gärna med exempel på hur Zlatan gjorde för att "flyta in" och varför du tycker det var bra eller dåligt.


Lektion 5-7 kapitel 5-7 sid 102-150 (48 sidor)

(Inga gruppuppgifter, istället arbetar vi två lektioner med sociolekter och sexolekter)


Lektion 8: Lektion om sociolekter och sexolekter, med exempel ur boken

Värsta språket S01E08 : https://www.svtplay.se/video/26825433/varsta-spraket/varsta-spraket-sasong-1-avsnitt-8?info=visa

Dialekter har du säkert hört talas om, att vi pratar lite olika beroende på varifrån man kommer i Sverige. Vi har också sociolekter. Sociolekter är skillnaden mellan olika samhällsklasser. En invandrarkille från Rosengård talar annorlunda än en bankdirektör i Askim.

I boken används till exempel ord som ”tända”, olika svordomar och kaxiga uttryck som man förknippar med Zlatan. Boken innehåller alltså ett flertal ”dialektslang” ord där Zlatan använder uttryck som ”tända” som synonym till arg och ”brasse” för brasilianare. Någonting en bankdirektör knappast skulle göra.


1 Zlatan använder en hel del “slang”, det vill säga; ord som är typiska för den med litet ordförråd. Ge exempel på typisk “rosengårdssvenska” ur kapitel 1-7 som du läst nu.
Ex från kapitel 1-3 en välutbildad person från Lidingö inte skulle säga:
“Jag kan ju inte vara värsta tönten.”
“Du har inga pungkulor.”
“Hämta mjölken din idiot”
"Jag gick igång, det var en hel del såna prylar."
“Jag ska knulla din morsa i häcken.”
“Jag ska bli proffs, gå och dränk er.”
2 När du är klar skriver du en förklaring på vad de orden/meningarna betyder på vanlig “rikssvenska”.
3 Tycker du att Zlatan använder “grabbigt” språk? Ge exempel på ord eller uttryck du inte tror att en tjej skulle ha använt i samma situation.
4 När du är klar skriver du vad du tror en tjej skulle ha sagt istället, i samma situation.


Överkurs, sociolekter

Om du inte läser den lättlästa versionen och blir klar i förväg ska du besvara följande frågor ur kapitel 5-7.

Kapitel 5: Vad menade man med att Zlatan var ”en oslipad diamant”?
Kapitel 6: Vad skrek Zlatan när han gjorde sitt mål inför ögonen på Ajax´ scouter?
Kapitel 7: Vad var det som Zlatan tackade nej till innan han skulle lämna Malmö?


Lektion 9 lektion om Sexolekter

Kvinnor och män pratar inte på samma sätt. Det tar Fredrik Lindström fasta på i sitt avsnitt om "Värsta språket" om sexolekter, när olika kön pratar på olika sätt.

Värsta språket S02E08 : https://www.svtplay.se/video/13928172/varsta-spraket/varsta-spraket-sasong-2-vad-ar-typiskt-manligt-och-kvinnligt-i-spraket?info=visa

1 Pratar kvinnor och män på olika vis?
Ja Nej
2 Manligt eller kvinnligt?
Manligt Kvinnligt
är inriktade på relationer och känslor när de pratar
avbryter ofta den som talar
använder ofta uttryck för försiktighet
pratar ofta länge när de börjat prata, vill behålla ordet
är inriktade på att lösa problem och att prata om fakta
ger mer uppmuntran till den de pratar med
uttrycker ofta sin åsikt och vill ofta visa att de vet
är bättre på att anpassa sitt sätt att prata till situationen
Mer vårdat språk, färre svordomar
Mer invecklat meningsbyggnad
4 Tycker du att det finns skillnad mellan hur pojkar och flickor talar?
Nej Ja
5 Pratar pojkar eller flickor mest i klassrummet? Varför är det så?
6 Har flickor ett mer vårdat språk med färre svordomar, än pojkar? Varför är det så?

(Extra - se filmen på Youtube) https://youtu.be/VeUxzGv719c

7 Stämmer det du hör dem säga i filmen, om hur män och kvinnor talar? (motivera)

.

Lektion 10-12: kapitel 8-10 sid 151-201 (50 sidor)

13: gruppdiskussion/övning

1 Varför fick Zlatan bara en femma i betyg trots fem mål? Och hur gjorde han för att bli bättre?


2 Under en tid blev Helena viktig för Zlatan. Vad var speciellt med henne, jämfört med alla andra tjejer som Zlatan träffade?


3 “Vem ska jag lyssna på, en legend eller en van Gaal?” sa Zlatan under mötet. Gjorde Zlatan rätt som dissade van Gaal, hans chef, totalt? Vad kan det ha för nackdelar att öppet gå emot klubbdirektören? eller vilken chef som helst, och kan det ha några fördelar?


4 Och vad var det som gjorde att Zlatan trivdes så bra med agenten Mino Raiola, trots att Raiola ansågs som “mafioso” av vissa?


Fördjupningsfråga

Zlatan skriver väldigt mycket om alla olika bilar han har, eller önskar att han hade, i de här kapitlen. Vilka bilar kör han? Varför är bilen så viktig för Zlatan? Har det någon betydelse vilken bil man (du/Zlatan/vem som helst) kör omkring i? Gör valet av bil någon skillnad om man är kille eller tjej?


Lektion 14-16: kapitel 11-13 sid 202-248 (46 sidor)

Lektion 17: gruppdiskussion/övning (Sjuk lärare, uppgift utgick)

1 "Ska någon skämmas är det Aftonbladet" säger Zlatan i kapitel 11. Vad hade Aftonbladet gjort mot Zlatan och varför tyckte Aftonbladet att Zlatan skulle skämmas?
2 När Zlatan driver igenom kontraktet med övergången från Ajax till Juventus har han inte bara Mino till hjälp, han har också sin pappa inne i lokalen medan man trixar med en boll och med både allvar och skämt får ihop ett bra kontrakt. Sedan skriver Zlatan: “Jag var särskilt glad att farsan var där och såg alltihop, ‘Stolt över dig’ sa han.” Varför var det så viktigt för Zlatan? Vad är det som gör det så viktigt för oss att vi gör just vår mamma och pappa stolta, trots att vi ofta har konflikter med dem. Speciellt i tonåren och ungdomsåren?
3 Capello blev vansinnigt arg på Thuram för att Thuram själv bytt spelare som han bevakade och följde ur motståndarlaget. Vad gjorde det, egentligen?
4 Zlatan skaffade sig många tatueringar, bland annat “Only God can judge me”. Vad tror du/ni han menade med den tatueringen? Vad kan Gud säga när han dömer honom?


Fördjuningsfråga

Zlatan var stolt som kunde göra "konstmål". Det viktigaste för honom, i början var inte att det blev mål, utan att det blev snygga mål, säger han själv. Men med tiden ändrade han sig. Varför? vad tycker du? är det bättre att göra många mål, utan finess, eller lite färre mål, men mycket snyggare? Om du tränar någon annan sport (handboll, innebandy osv.) hur resonerar du då om målen?


Lektion 18-20 kapitel 14-17 sid 249-301 (52 sidor)

Lektion 21: gruppdiskussion/övning - frågor

1 Juventus aktier störtade i värde på börsen på grund av Moggi. Vad var det egentligen för "Moggigate" som förstörde för hela laget?
2 Zlatan säger om tränarna Roland Andersson och Leo Beenhakker att de var speciella för honom. Zlatan säger: "De trodde på mig när andra tvivlade" och "Jag hoppas kunna göra liknande grejer själv när jag blir äldre. Inte bara gnälla på dem som är annorlunda." Vad tycker ni krävs av en tränare, eller liknande person som inte är era föräldrar, för att ni ska känna att det är någon som blir så viktig för er att den personen påverkar hela ert liv?
3 När det blev alltför jobbigt kring Zlatan - han stoppades från att spela mot Liechtenstein, det var skriverier i tidningarna och samtidigt var hans son sjuk - började Zlatan maniskt spela Call of Duty dag och natt på sin Xbox istället. Varför är inte det ett bra sätt att komma undan problem och varför är det ändå så vanligt att främst ungdomar gör så?
4 Zlatan har en tavla med sina smutsiga fötter uppsatt i sitt hus. Vad skulle du vilja ha för tavla som representerar dig, din personlighet, när du flyttar till ett eget boende i framtiden?

Fördjuningsfråga

Zlatan valde att spela match, trots att hans nästan nyfödde son Maximilian just då genomgick en operation som han kanske inte skulle överleva medan Helena satt förtvivlad i rummet intill utan någon att tala med. Gjorde Zlatan rätt som valde fotbollen, och laget, före familjen? Vad skulle du gjort? Motivera svaret.


Lektion 22-24: kapitel 18-22 sid 302-350 (48 sidor)

Lektion 25 gruppdiskussion/övning - frågor

1 “En fotbollsspelare på min nivå är lite som en apelsin” förklarar Zlatan när han tvingas spela trots skadat knä. “Klubben kramar ur den tills det inte finns någon vätska kvar, och det är dags att sälja killen”. Samtidigt var Zlatan den dyraste fotbollsspelaren i världen just då. Varför var inte klubben mer rädd om honom då?
2 När de sökte ny barnflicka utgav de sig för att vara ambassadörer. Vad hade de fått för svar om de varit ärliga och skrivit att det var Helena och Zlatan som sökte barnflicka? Och kunde de inte lika gärna ha barnen på förskola som alla andra?
3 Varför var det inte bra för Zlatan att ha var dyraste spelaren någonsin, när han ville byta klubb? Och vad är det egentligen för skillnad mellan dagens handel med fotbollsspelare och handeln med slavar, eller gladiatorer, förr?
4 Hur fick till slut Zlatan “stenansiktet” Mourinho att bli lycklig och jubla som en skolunge? Och varför inte tidigare, trots Zlatans alla försök? Ledtråd https://www.youtube.com/watch?v=5r1atlRt460


Fördjupningsfråga:

Zlatan beskriver Inters ödesmatch 1998. Domaren blåste inte av när Ronaldo blev tacklad. Matchen fortsatte och Ronaldos lag förlorade. Inte bara matchen utan det missade även möjligheten att vinna ligan. "Det var Inters onda sekund" sa Zlatan. Har du själv varit med om något tillfälle, eller hört talas om något, när en enda sekund - ett ögonblick - förändrade händelserna på ett dramatiskt sätt. Kanske så att en vinst förvandlades till en förlust, som Inter. Eller den dagen du insåg att Tomten var morfar, eller något annat som förändrat livet för dig eller andra.


Lektion 26-29: kapitel 23--28 sid 351-415 (64 sidor) (en extra lektion läsning pga sidmängden)


Lektion 30-37: avslutningsuppgift - genrepedagogik

Fas 1 - introduktion om debatterande text

Eleverna sitter parvis med exempel ur "Jalla 1" och funderar på vad man debatterar i insändare och debattartiklar.

Fas 2: - Parvis analysera insändare (en lektion) och debattartikel (en lektion) ur "Jalla".

Material har plockats ut ur Jalla 1 och Jalla 2, insändare om läraruniformer och debattartikel om läshundar.

Fas 3 (2 lektioner) gruppskrivning av insändare:

 • Ni delas upp i grupper om 4-5 elever/grupp, som under muntliga NP.
 • Ni ska, skriva en insändare i grupp.
 • Insändaren bör vara minst 250 ord/en halv A4, i längd och bör inte vara mer än 500 ord/en hel A4.
 • Insändaren ska skrivas som en insändare med tre argument och även ett motargument. Argumenten behöver inte vara alla tre olika sorterna men det får inte vara tre faktaargument, då blir det för enkelt.
 • Signaturen ska passa till texten.
 • Ni ska välja mellan någon av följande teser, (ingenting annat):
1 Mer pengar till fotboll och andra fritidsaktiviteter.
2 Mjukare killar! Kaxigt är inte manligt.
3 Varför köper man en Ferrari?
4 Vi klarar oss inte utan turkarna, somalierna, juggarna och araberna
5 Därför kommer de bästa från förorten
6 Orimliga löner till fotbollsspelare!

Fas 4 (3 lektioner) individuell uppgift:

Ska vi ha en staty av Zlatan i Malmö?

 • Du väljer nu om du vill skriva en insändare, eller en debattartikel.
 • Eftersom en insändare är så mycket kortare är det svårare att uppnå högre betygsnivåer, jämfört med debattartikel.
 • Både insändare och debattartikel ska skrivas enligt de regler du lärt dig. Bägge ska ha tre argument, ett av varje sort, och ett motargument.
En staty av Zlatan i Malmö restes ungefär samtidigt som det restes en staty av en Puma, den så kallade Metoo puman för kvinnors rätt att inte bli sexuellt trakasserade, i Umeå. Bägge kostade samma summa, 500 000. Efteråt har Metoo-puman tagits om hand på ett bra sätt medan Zlatanstatyn blivit vandaliserad flera gånger och ligger numera i ett förråd. Beräknad kostnad före reparationer av Zlatan-statyn är en kvarts miljon kronor.
 • Din tes ska vara för eller emot att Zlatanstatyn sätts upp igen, oavsett om du skriver en insändare eller en debattartikel
 • Metoo-puman ska nämnas i din text någonstans.
 • Ta gärna argument för/mot kopplat till Zlatans liv, som du läst om i Zlatan-boken.
 • En debattartikel ska innehålla alla tre argumenttyperna medan en insändare ska ha minst två olika argumenttyper.
Om Metoopuman: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/metoo-puman-pa-plats-pa-radhustorget
Zlatanstatyns kostnad: https://fotbolldirekt.se/2019/09/09/500-kilo-zlatan-pa-gang-sa-ska-statyn-se-ut
placering: https://www.expressen.se/sport/fotbollsvm/stora-kaoset-runt-statyn-av-zlatan/
vandalisering: https://fotbolldirekt.se/2020/01/24/kostnaden-for-zlatan-statyn-drygt-en-kvarts-miljon
Zlatanstatyns uppgång och fall: https://docplayer.se/199147489-Zlatan-statyns-uppgang-och-fall.html

240px-Broken-image-389560.svg.png 240px-Broken-image-389560.svg.png

Den vandaliserade Zlatanstatyn, och Metoo puman