Åtgärder

Björnstad - lektion 7

Från Skolbok

Läs vidare till och med kapitel 24

Dela upp klassen i läsgrupper om 4-5 elever. Den här gången är det extra viktigt att alla grupper innehåller både pojkar och flickor. Utse en sekreterare per grupp som ska skriv ner det de kommer fram till.

Låt eleverna besvara följande frågor:

1 Boken handlar mycket om vänskap: Efter matchen åker Amat till festen hos Kevin. Backman skriver: "Zacharias kommer aldrig fråga Amat om han glömde bort honom eller om han helt enkelt sket i honom. Men en går, en står kvar. Och ingenting blir riktigt detsamma igen" - Hur illa kan man behandla en vän och samtidigt behålla vänskapen? var går gräsen för när man inte längre kan vara vänner?


2 Maya blir våldtagen. Sättet det sker på är troligen ett av de vanligaste. "Det är bara ingen som berättar att det kan vara såhär: Med någon hon känner. Litar på. Har skrattat med." Men vem bär skulden? Kevin? Maya? Kevins föräldrar som lämnade huset åt pojken? eller Mayas föräldrar som var fullt medvetna om att flickorna inte skulle åka och jobba med läxor?


3 Vad menar Maya med att ingen kommer att tro henne i den här dialogen?

  (Maya) – Det spelar ingen roll, Amat. Det spelar ingen roll vad jag säger, ingen här kommer tro mig ändå.
  (Amat) – Varför inte?
  (Maya) – För att det här är en jävla hockeystad, viskar hon.


4 Både Kevins mamma och Mayas mamma hanterar oron på samma satt. De frågar ingenting utan åker iväg med bilen och sätter sig ensam med sina funderingar. Hur tycker du att mammorna borde ha gjort? Hur mycket, och om vad, kan en mamma fråga innan hon blir "en tjatig ocool mamma"?

Tillbaka