Åtgärder

Björnstad - lektion 4

Från Skolbok

Frågor till kapitel 7-9, beräknad arbetstid 60 min

  • Kapitel 7

1 (lätt) Backman skriver om Kevin: "Kevin går alltid på toaletten precis innan han och Benji drar till skolan. Han gillar inte att gå på toaletterna i skolan, inte för att de är äckliga utan för att de stressar honom." - Fråga: många elever använder inte skolans toaletter på hela dagen, och det är ett problem. Finns det något man kan göra för att få toaletterna trivsammare?

2 (lätt) Backman skriver "På platser som Björnstad blir de populäraste barnen kaptener tidigt, lagen väljs osynligt redan på lekplatsen. Amat, Lifa och Zacharias var den sortens ungar som blev över." - Fråga: har du själv sett om de populära inte släpper in de töntiga i sitt gäng? Finns det något man kan göra åt det?

3 (lätt) Backman beskriver Bobo: "Bobo är störst av dem allihop, bred som en ladugårdsdörr och så ful att han kan få råttor att flytta." - Välj ut en kändis ur ditt minne och beskriv honom/henne på liknande vis med en enda mening.

4 (mellansvår) Backman om Kevin i lågstadiet: "Han gick vilse och kom fem minuter för sent tillbaka till bilen. Hans pappa hade åkt då. Kevin fick gå hela vägen tillbaka till Björnstad ensam i mörkret. Snödrivorna i vägdiket nådde honom till låren, det tog honom halva natten att komma hem. Han stapplade blöt och utmattad in i ett tyst hus. Föräldrarna låg och sov. Pappan ville lära honom värdet av att passa tider." - Fråga: varför är det så viktigt att passa tider? kunde pappan gjort på något annat sätt?

5 (mellansvår) Backman om Maya som hört Amat hälsa: "Hon vänder sig som hastigast, noterar hans närvaro och ingenting mer. När man är femton år kan en blick inte göra mer ont än så". - Varför gör det så ont? hon säger ju ingenting.


  • Kapitel 8

6 (lätt) "David masserar sina tinningar. Ser sig själv i speglingen i datorskärmen, det röda rufsiga håret och de utmattade ögonen. Han reser sig och går mot toaletten. Kräks igen." - Fråga: varför kräks David?

7 (mellansvår) Backman skriver: "David tycker att Sune ska låta honom göra sitt jobb, Sune tycker att David missförstått vad som ÄR hans jobb." - Fråga: vilken av de två tränarna tycker du verkar vara bäst? varför?

8 (lätt) Vad menar Backman, om Peter: "Man kan inte se gravstenar i ögonen och be om ursäkt"?

9 (lätt) Vad gjorde Sune för fel med Robban Holts, så att han aldrig blev en stjärna?


  • Kapitel 9

10 (lätt) Miras mamma räknade in barnen varje kväll: "”En, två, tre, fyra, fem, sex”, hörde Mira henne viska genom huset (...) Det är ett av hennes vackraste barndomsminnen." - Fråga: hur gör din mamma/pappa på kvällarna? finns det någon ceremoni med inräkning, kram eller liknande?

11: (lätt) Varför valde Maya att bli bra på att spela gitarr istället för att vara bra på en sport?

12: (lätt) Backman skriver om Mira: "Om hon gör allting rätt på sitt jobb så går allting oftast som planerat, men det spelar ingen roll om hon gör allting i hela universum rätt som mamma: Allt det absolut hemskaste kan hända ändå." - Fråga: vad var det som hade drabbat Mira? orsaken till att de flyttade hem till Sverige igen.

13 (svår) Mira sa om Peter: "Du var en bortkommen liten bondgrabb från skogen men jag visste att någon som precis blivit näst bäst i hela landet och ändå sitter och gråter för att han är så rädd att göra människor han älskar besvikna, han kommer bli en bra man. Han kommer bli en bra pappa. Han kommer skydda sina barn. Han kommer aldrig låta något hända sin familj.” - Fråga: vad är en bra pappa enligt dig?


Tillbaka