Åtgärder

Björnstad - lektion 10

Från Skolbok

Läs vidare till och med kapitel 42

Dela upp klassen i läsgrupper om 4-5 elever. Utse en sekreterare per grupp som ska skriva ner det de kommer fram till.

Låt eleverna besvara följande frågor:

1 Kevins mamma har gått från rum till rum i huset. Städat Kevins rum, gjort sig av med alla lakan och örngott, slängt alla tröjor och jeans från tvättkorgen i klädinsamlingar långt från deras egen adress. Hon har dammsugit upp alla eventuella blusknappar och spolat ner alla eventuella spår av marijuana i toaletten. Är det rätt eller fel av henne att göra så här?


2 Kevins pappa är rik och ger Amat ett erbjudande Amat knappt kan säga nej till. Ett bra jobb för hans mamma och fem tusen kronor. Undermenat får Amat allt detta i utbyte mot att vara tyst om vad han sett. Hur skulle du ha gjort i den situationen? Hur tror Amat kommer att göra?


3 Mira springer ikapp de som kastade sten genom Mayas fönster och ett slagsmål uppstår. Dagen efter diskuterar Mira och Peter:
Peter och Mira sitter i köket, håller varandras händer.
– Tycker du att jag är omanlig, för att jag inte kan slåss? viskar han.
– Tycker du att jag är okvinnlig, för att jag kan? frågar hon.

Vad tycker ni? Är det manligt att slåss eller inte slåss? Är det kvinnligt att slåss eller inte slåss? Och vad finns det som är värt att slåss för?


4 Mira pratar med sin kollega på kontoret i Hed, Mira skriker:
– DET ÄR MITT JÄVLA BARN!
Kollegan sluter ögonen. De sitter brett isär.
– Det kanske är just då du måste veta skillnaden mellan hämnd och rättvisa.

Vad är det för skillnad mellan hämnd och rättvisa i Miras fall? Skulle du kunna skilja på hämnd och rättvisa om någon stjäl din cykel och du ser den dagen efter? Vad vill du göra då och vad får du göra då?Tillbaka