Åtgärder

Att vara ungdom

Från Skolbok

Kunde du arbeta var du vuxen, eller i alla fall en liten vuxen, för hundra år sedan


För hundra år sedan fanns inga "ungdomar". Då var du endera ett barn eller så var du vuxen. Så vad var det som hände när vi fick en ny grupp i samhället som vi kallar "ungdomar"? och varför verkar den gruppen ta allt större plats i samhället?


Vad är det som avgör om du är just en "ungdom?

Edgy Teens.jpg

Typiska ungdomar?

  • beror det på åldern?
  • beror det på utseendet?
  • beror det på vilka kläder man har?
  • beror det på vilken musik man lyssnar på?
  • beror det på vilket arbete man har?

Det finns inget riktigt bra svar på frågorna. Det är ju så att en person kan vara en ungdom utifrån sin ålder, lika gärna som en person kan anse sig själv vara ungdom utifrån hur han eller hon känner sig inombords. Precis som en ungdom kan känna sig "vuxen" även om den fortfarande är tonåring.


Vad är definitionen av "ungdom"?

Grandmother and granddaughter.jpg

En definition de flesta är överens om är att ungdom är den period då en person går från att vara barn, till att bli vuxen. Men hur är en brådmogen tonåring? Är det en ungdom? Är en barnslig vuxen en ungdom? Eller bara omogen?

Den period som vi säger att en person är en "ungdom" skiljer sig dessutom mellan olika kulturer. I vissa kulturer på andra platser på jorden finns den inte alls.

Warsaw Pillow Fight 2010 (4487959761).jpg

Är en barnslig vuxen verkligen vuxen?


Vad är definitionen av "vuxen"?

Pentecost Land Diving II.JPG Landdiving1.jpg

Bungy Jump var ursprungligen en övergångsrit, ett sätt för barn att visa att de var vuxna genom att hoppa från ett trätorn med lianer knutna runt fotlederna

I Sverige är du vuxen när du fyllt 18 år. Då får du ta en vuxens ansvar i allt som rör dig själv. Men det finns andra åldersgränser som också påverkar ditt liv:

13 - får sommarjobba
15 - ta körkort för att köra moped, eller A-traktor, ha sex, bli straffmyndig
16 - köra lätt motorcykel/snöskoter (A-körkort)
19 - köra tung lastbil (C-körkort)
20 - köpa sprit på systembolaget, köra buss

Så om du blir vuxen vid 18, när slutar du då att vara ett barn? Är det när du:

är färdigutbildad?
har ett fast jobb?
har egen lägenhet?
har egna barn?
är rik?
är erfaren?

Eller har det bara med din ålder att göra om du är ett barn eller om du är vuxen?


Hur var det förr?

Förr i tiden fanns inga ungdomar eller någon särskild ungdomskultur. De som levde då var barn tills de blev vuxna. Det som avgjorde när ett barn blev vuxet var oftast någon form av övergångsrit som barnet måste gå igenom för att anses vuxen. Dessa var farliga, inte alla överlevde.

I Sverige har det varit 21 års ålder för män. Flickorna kunde giftas bort efter att menstruationen börjat men efter att de genomgått konfirmationen. Vanligtvis skedde det vid 14-16 års ålder. Flickor blev aldrig myndiga förr i världen i Sverige.

Själva begreppet “ungdomar” kom i inte förrän i början av 1900-talet, och blev inte en del av vår kultur förrän under 1950-talet.


1950-talet

1950s in retrospect - Modern Screen, Jan. 1960.jpg

Elvis Preasly på 1950-talet

Under 1950-talet uppstod en speciell “ungdomskultur” i Sverige. En starkt bidragande faktor var dem amerikanske sångaren Elvis Presley som sjöng en helt ny typ av musik, rockmusik. Det var en tuffare musikstil än tidigare, med mycket gitarrer, trummor och ett högt tempo, som bröt mot hur musiken brukade vara. Det var en musikstil som gillades av svenska ungdomar som samtidigt tog till sig andra delar av amerikansk kultur, som jeans, T-shirt osv.

Det blev viktigt för ungdomarna att vara rebeller. Att göra uppror mot att vara som mamma eller pappa och att hitta en egen, mer amerikansk, stil. Eftersom musiken var så viktig del av ungdomskulturen, blev det ett "måste" att äga en egen skivspelare att spela skivor på.

Två olika rörelser som uppstod bland ungdomar under den här tiden var dels "raggarna". Ungdomar som gled omkring i amerikanska bilar, spelade rockmusik och tog till sig den amerikanska kulturen. Sedan fans det även de som var "rockabilly". I praktiken samma sak som raggarna, fast utan de amerikanska bilarna.


1960-talet

Rolling Stones in Hyde Park (2013).jpg The Rolling Stones (19021594456).jpg

Rolling Stones med skrikande tonårsflickor i publiken

Ungdomskulturen utvecklades i takt med att andra musikstilar kom. På 1960-talet var det engelska popbandet Beatles omåttligt populärt. De sjöng en lite lugnare, mer schlagerlik rock, än Presley gjorde. Ett annat känt rockband, som fortsatt att sjunga ända in på 2000-talet, var "Rolling Stones". Deras musik var häftigare än Beatles och många identifierade sig endera som rockare, som lyssnade på amerikansk rock, eller beatniks, såna som lyssnade på Beatles.

Bägge popgruppernas konserter fylldes med skrikande tonåringar och ett fenomen med att tonåringar förälskade sig i sina idoler så till den grad att de grät och svimmade på konserterna spred sig.


Att vara "biker" innebär frihet, att kunna köra iväg vart man ville

Nu blev det viktigt att vara "ungdom". För den tidens tonåringar innebar det: att ha friheten att göra vad man vill. Att vara stark och självständig och inte behöva lyda föräldrar, lärare och chefer. Dessutom skulle ungdomar ha valmöjligheter i livet. Det var inte längre självklart att pojkar skulle ha samma yrke som pappan hade och flickor samma som mamma, eller bli hemmafruar. Nej, ungdomar skulle ha en egen identitet.


Vad är en identitet? och vad är en norm?

60's car, unknown model and a raggare at Power Big Meet 2005.jpg

Typisk raggare

En identitet är kort sagt hur en person uppfattar sig själv. Ond, god, snäll, elak, äventyrlig, hjältemodig osv. Men identitet handlar också om gruppidentitet. Att ta till sig vissa normer och värderingar från en grupp för att passa in i gruppen, även om de kanske inte alltid är samma som de egna värderingarna. Alla raggare kanske inte gillar amerikanska bilar, eller tycker dansbandsmusik är bättre än rock, men det passar inte i den gruppen värderingar att vara en raggare som kör omkring i en Fiat och lyssnar på Lars Ingvars. Då bryter den raggaren en "norm". Normer är oskrivna regler över hur en person förväntas bete sig, som vi lär oss av släktingar och vänner. Normer är inga lagar. Det finns inget straff om de bryts. Men den som bryter en grupps normer kan inte vara med i den gruppen.


Att skapa din egen identitet

Så vad är det som skapat din identitet? Vilka normer är det som du följer?

Det är människor runt dig som du påverkas av som skapar identiteten. Men som ung är det väldigt viktigt att inte vara som mamma eller pappa. Det ingår fortfarande, precis som på 1950 och 1960-talet, att vara rebellisk och vilja gå sin egen väg. Bort från det föräldrar och lärare tycker är bra.

Går du din egen väg för att skapa din egen identitet, måste du också göra egna val i livet. Men det är lätt att göra fel val, bara för att kompisar trycker på att du ska säga, göra, eller bara vara något annat än det du egentligen är.


Den synliga identiteten - det du visar utåt

Punks-concierto.jpg

Punkrockare

Typiskt för ungdomar är att de ändrar sitt utseende. Endera för att passa in i en grupps norm, eller bara för att visa att de inte är som mamma eller pappa. Håret kanske färgas grönt eller rakas bort helt. Udda smycken blir vanliga. Det är viktigt med att ha prideflaggor på allting osv.


Den nationella identiteten

SRM demo1.jpg

För tex Nordiska motståndsrörelsen är det viktigt att bara riktiga svenskar kallar sig svenska.

För många är det viktigt att visa vilken nationell tillhörighet man har. Personer som bor i Sverige men som har en familj från andra länder kan tycka att det är viktigt att flagga med den nationens flaga, heja på den nationens fotbollslag osv. För vissa svenskar är det viktigt att vara "svensk", att vara födda i Sverige och ha en svensk, nationell identitet. Annars är man inte en riktig svensk. Detta är typiskt för politiska organisationer ute på högerkanten. För andra räcker det med att bo i Sverige för att känna sig som en riktig svensk.


Den religiösa identiteten

Elizabeth Taylor 1971.jpg Female hijab in Islam.jpg

I Sverige är vi inte särskilt religiösa av oss. I många andra länder är religionen viktigare än livet för många människor. För många religiösa är det viktigt att visa utåt vilken religiös identitet den har. Kristna bär gärna ett kors runt halsen. Andra döljer den för att inte bli förföljda. Få judar i Sverige visar utåt att de är judar för att undvika att bli påhoppade av de som inte tycker om judar i samhället. Inom religionerna är det vanligt att bära vissa kläder. Buddistmunkar har ofta gula kläder. Kristna nunnor klär sig i svart och vitt med dok på huvudet. Muslimska kvinnor bär ofta slöja osv.


Den sexuella identiteten

Same-sex-marriage-taiwan.jpg

Lesbiskt bröllop i Taiwan

Det finns två biologiska kön men ett flertal olika sociala kön, det kön människor anser tillhör deras identitet. De flesta av svenskarna är cis, dvs. de följer normen för en heterosexuell människa. Men så finns också normbrytarna. De som är homosexuella, transsexuella eller på något annat vis fötts med en annorlunda sexuell identitet. Det är viktigt att det övriga samhället behandlar dem med en normbrytande sexuell identitet på samma sätt som de behandlar vilken människa som helst.


Bad boy eller girl, att vara "tuff"

Det finns vissa normer som är typiska för tonåren. En är att ta rollen av att vara den "tuffa killen", en "bad boy". Det är en kille som bryter mot olika normer, bara för att vara “tuff”. Han kommer ofta för sent till lektionerna, har en "anti-pluggkultur" där det är viktigt att inte göra läxor, låter väldigt mycket i olika samtal, lyssnar på "gangstermusik, har gärna på sig läderjacka, tatueringar, piercningar osv. som samhället i övrigt kopplar ihop med kriminalitet och dåligt uppförande. Den här identiteten brukar försvinna när killen får ett jobb och blir vuxen, men har han otur finns det saker som han gjort i tonåren som följer med hela livet, som skadestånd eller obetalda böter efter att gjort något olagligt som spårat ur.

Precis som det finns en "bad boy" identitet finns det en "bad girl" identitet. Det skiljer inte mycket mellan dem, men tjejer brukar inte begå brott i samma utsträckning för att visa att de är "bad". För bägge identiteterna är det viktigt att vara attraktiv och sexig. Killar pumpar skrot och tränar medan tjejer experimenterar med smink och kläder.

Både för killar och tjejer ingår att tillhöra ett gäng, och att vara den "värsta" i gänget. Utanför gänget finns ingen att vara "bad" inför och då faller hela identiteten.


Pluggisen - motsatsen

Test (student assessment).jpeg

Motsatsen till en "bad boy" eller "bad girl" är pluggisen. Det är också en identitet som är tydlig just i tonåren, under högstadiet och gymnasiet. En pluggis bryter inga normer alls. Istället är det väldigt viktigt att smälta in i skolvardagen och inte sticka ut. Skolans regler och normer följs noga. Om det är viktigt för en "bad boy", liksom för många tonårskillar i allmänhet, att ha en anti-pluggkultur, är det istället väldigt viktigt för pluggisen att göra alla läxor och oftast plugga flera dagar inför ett prov. Det enda betyg som är viktigt, är det högsta betyget, i alla ämnen.

Eftersom bad boy/girl identiteten är så motsatt pluggis identiteten händer det ofta att pluggisarna blir utsatta för hån och mobbning från bad boy/girl personerna i grundskolan. I gymnasiet däremot brukar de gå helt skilda program och där brukar pluggisarna hamna i hela klasser med likasinnade.


Den osynliga identiteten

AnorexiaPaint.jpg

En typisk anorektiker ser sin kropp som för fet, oavsett hur den egentligen ser ut

Slutligen finns det en viss typ av identitet som inte visas upp utåt. Det kan vara tonårsflickan som låtsas vara en tvåbarnsmamma på ett föräldraforum bara för att hon är nyfiken på mammalivet. Det kan vara en tonåring som skär sig i armarna för att uppleva en starkare yttre smärta än den de känner inom sig. Det kan vara en tonåring som lider av anorexi eller bulimi och tycker att den kropp de har är fruktansvärt fet och äcklig trots att de är normalviktiga.

De ungdomar som har en osynlig identitet gör allt vad de kan för att den inte ska upptäckas, för blir den känd försvinner den identiteten från dem.


Centralt innehåll, samhällskunskap 7-9

LGR11: Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

LGR 2021: Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet


Källor

Utkik 7-9 Gleerups, första upplagan

Liber SOS samhälle 7-9

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ldersgr%C3%A4nser_i_Sverige

Tonårstid : Utveckling, problem och psykoterapeutisk behandling, Björn Wrangsjö · 2010

Vuxnas sexuella kontakter med barn via Internet: David Shannon 2007


Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons, utom:

Arbetande barn: cdn.acidcow.com/pics/20100726/american_children_of_the_past_58.jpg

Biker: i.pinimg.com/736x/36/63/7e/36637e26ff678f081828bf100223a1c2--outlaws-motorcycle-club-motorcycle-clubs.jpg

Tuffa killar: pbs.twimg.com/media/CXaR0UkUMAEy9GZ.jpg

Tuff tjej: bloggar.expressen.se/hanni/files/2014/06/20140628-180405-65045377.jpg