Åtgärder

Andra världskriget, Låtsaskriget 1939-40

Från Skolbok

Låtsaskriget är den sex månader långa period när Storbritannien, Frankrike och fler länder längre bort, som Australien, förklarat krig mot Tyskland men få krigshandlingar skedde. Enda markattacken skedde när Frankrike skickade in en mindre militärstyrka i området Saar vid tyska gränsen, men när det kom tyska förstärkningar drog sig fransmännen tillbaka, ovilliga att börja ett krig utan att den franska industrin var inställd på det.

Franska trupper i Saar, 1939


Engelska bombplan flög in över Tyskland, men släppte inte bomber. Istället släpptes miljoner flygblad med uppmaningar till det tyska folket att sluta följa Hitler. Engelska soldater skeppades över till norra Frankrike för att hjälpa Frankrike med försvaret, precis som de hade gjort inför första världskriget.

Till havs började tyska ubåtar att sänka både franska och engelska fartyg. Mest kända attackerna är dels attacken i den skotska hamnstaden Scapa Flow, där en tysk U-båt slank in under natten och sänkte det brittiska slagskeppet HMS Royal Oak i hamn, och dels när man lurade kaptenen på det tyska fickslagskeppet Admiral Graf Spee att sänka sitt eget skepp i Montevidos hamn, december 1939.

Admiral Graf Spee, på väg ner under ytan vid Montevideo, Uruguay


För engelsmännen i hemlandet var det en period när de förstärkte sitt försvar istället för att de förberedde en attack mot Tyskland. Och vad gjorde de?

Glasgowbor skyddar universitetets fönster med säckar fyllda med sand


Engelsmännen skaffade spärrballonger som de skickade upp runt fabriker och viktiga områden i städer för att hindra tyska bombplan. Precis som de hade gjort under första världskriget. Flera hundra miljoner säckar fylldes med sand som pallades upp framför husfasader och användes som skydd mot bombsplitter vid butiker, kyrkor och andra viktiga byggnader. Nästan 40 000 000 gasmasker delades ut till befolkningen, om tyska bombplan skulle släppa gasbomber. I städerna infördes 'mörkl'ggning. inget ljus fick synas som kunde visa tyska bombplan var städerna låg på natten. Gatlyktor liksom bilbelysningar släcktes och träluckor eller tjocka gardiner hängdes upp framför fönstren i hemmen..

Under våren 1940 var folket i England trötta på att inget hände. De slutade bära med sig gasmaskerna och lättade på sandsäcksmurarna för att visa skyltfönstren i butikerna igen. Människor, främst barn, som flytt storstäderna för att tillfälligt bosätta sig på landsbygden återvände till städerna igen.Man lättade på reglerna om mörkläggning och ljuskällor på bilar och gatljus tändes igen för att minska antalet trafikolyckor mellan bilar och fotgängare som mörkläggningen skapat. Engelsmännen var övertygade om att Tyskland inte tänkte starta några fler krig.

Den 8 april började brittiska flottan att minera havet utanför norska hamnar, trots att Norge var neutralt. Dagen efter anföll Tyskland både Norge och Danmark. Låtsaskriget var över. Det riktiga kriget började..


På engelska kallas perioden "The Phoney War" = låtsaskriget

På tyska kallas samma period "Sitzkrieg" = sitt-kriget

På franska kallas perioden "drôle de guerre" = det roliga kriget


Källor:

https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/the-phony-war.html

http://www.primaryhomeworkhelp.co.uk/war/phoneywar.htm

Bildkällor

Franska trupper i Saar: www.warhistoryonline.com/wp-content/uploads/2018/09/french-soldiers-in-front-of-a-guesthouse-in-lauterbach-during-september-1939-741x521.jpg

Sandsäckar i Glasgow: www.universitystory.gla.ac.uk/images/UGSP00243_m.jpg

Graf Spee: www.warhistoryonline.com/wp-content/uploads/2018/09/admiral-graf-spee-shortly-after-her-scuttling.png

Affisch: www.warhistoryonline.com/wp-content/uploads/2018/09/british-ministry-of-home-security-poster-of-a-type-that-was-common-during-the-phoney-war-438x640.jpgÅter till registersidan för andra världskriget