Åtgärder

Al-Qaida och 11:e september

Från Skolbok

UA Flight 175 hits WTC south tower 9-11 edit.jpeg

World Trade Center i lågor efter andra kraschen, 11:e september

al-Qaida genomförde ett flertal terrordåd före 11:e september, men även om de orsakade stora skador på främst USA:s militär, fick de inte särskilt stor uppmärksamhet. Usama bin-Ladin tänkte ut en plan. En tredelad, samordnad attack inne i själva USA, liknande Japans anfall på Pearl Harbor. En attack skulle ske mot USA:s affärscentrum, en mot USA:s militära centrum och en sista, kanske på USA:s lagstiftande centrum. Eller på USA:s president. Ingen vet säkert vilken den sista måltavlan den 11:e september 2001 var.


Hur bildades al-Qaida?

al-Qaida kan stavas på många olika sätt, al-Quida och al-Qaeda är också vanliga. På arabiska stavas det al-Qāʿidah - "basen".

Osama bin Laden portrait.jpg

Usama bin-Ladin, ca 1998

al-Qaida grundades av Usama bin-Ladin i Afghanistan i slutet av 1980-talet. Rörelsen fick stöd och hjälp i form av vapen, utrustning, pengar och utbildning från bland annat USA, i kampen mot de sovjetiska inkräktarna.

Efter krigsslutet i Afghanistan spred sig al-Qaida till andra delar av världen och skapade på det viset ett när av militanta islamistiska grupper i olika världsdelar. Alla med samma mål:

  • Att motarbeta USA och den amerikanska livsstilen, eftersom den inte följer Koranens bud om hur man ska leva och USA ger öppet stöd till Israels kamp mot palestinierna. Med våld, om det är nödvändigt.
  • Att sprida extremistisk sunnitisk islam baserad på Koranens sharialagar, till de som ännu inte valt den vägen.

bin-Ladins rörelse fick olika namn på olika platser, men det är hela tiden al-Qaida som driver rörelserna i bakgrunden. Därför kallar man al-Qaida för ett terrornätverk. Kärnan för al-Qaidas verksamhet har legat i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan. Området är officiellt kontrollerat av Pakistan, men inofficiellt är det olika klanhövdingar som bestämmer där, vilket gör området till laglöst land. En perfekt plats för terrorister att bygga träningsläger för att lära upp nya terrorister i.


Vilka var de första attackerna?

USS Cole (DDG-67) Departs.jpg

USS Cole, skadorna vid vattenlinjen, efter självmordsbombaren, syns tydligt

De första internationellt uppmärksammade attackerna som al-Qaida utförde skedde redan 1998 när amerikanska ambassader i Kenya och Tanzania attackerades. Nästa uppmärksammade attack skedde år 2000. Då anfölls ett amerikansk stridsfartyg, som nästan sänktes, av självmordsbombare utanför Jemens kust. Attackerna var betydelsefulla, men fick inte det internationella genomslag som bin-Ladin hade hoppats på. Amerikanerna blev inte lika rädda och otrygga i USA, som afghaner och irakier ständigt kände sig i sina hemländer. Någonting mer radikalt krävdes.


Vad hände 11:e september?

Film som visar hur radiotrafiken mellan flygledningen avspeglas i attacken på WTC


Film som visar hur flygplanen kraschar in i WTC

På morgonen den 11:e september 2001 flög ett kapat passagerarplan, American Airlines Flight 11, rakt in i en av de två skyskraporna på Manhattan i New York, som bildar World Trade Center, eller WTC. Först trodde tidningar och nyhetskanaler att det var en olycka. Flygplan hade flugit in i skyskrapor i USA tidigare. Men sedan flög ett annat kapat passagerarplan, United Airlines Flight 175, in i den andra skyskrapan. Attacken på USA:s ekonomiska centrum var ett faktum. Bägge skyskraporna fattade eld på grund av all flygfotogen i de kapade planens bensintankar och branden gjorde sedan att skyskraporna kollapsade. Nästan tre tusen människor, som elden hindrade att nå trappor och andra utrymningsvägar, dog i lågorna eller när de hoppade ut ur fönstren mot en snabb och säker död.

I Washington flög ett kapat plan, American Airlines Flight 77, rakt in i Pentagon. Även om skadorna inte blev särskilt omfattande, var det uppenbart att det var ett sätt att visa USA att landet inte kunde skydda sitt militära centrum.

US Navy 020206-D-0000G-004 Repairs to Pentagon after 9-11 terrorist attack.jpg

Reparation av Pentagon efter flight 77 flugit in i byggnaden 11:e september

Samma dag vände "United Airlines Flight 93" i luften, för att sedan kraschlanda ute på en åker. Alla dog. Samtal mellan flygplanet och marken tyder på att planet kapades men att passagerarna försökte övermanna kaparna, och att det slutade i att de som styrde flygplanet tappade kontrollen. Det har spekulerats en hel del över vad som kunde ha varit planets måltavla:

  • Det kunde ha varit Vita huset, presidentpalatset där presidenten George W Bush bodde
  • Det kunde ha varit kongressen, där USA:s beslutande makt finns
  • Det kunde ha varit Högsta domstolen, där USA:s högsta lagstiftande församling finns.

Alla tre skulle ha varit lika bra mål för den som vill visa att USA inte kan skydda de som har makten över samhället i landet.

Flight93Crash.jpg

Nedslagsplatsen för Flight 93


Vad hände direkt efter attackerna?

Direkt efter attackerna tvingades alla flygplan i luften ovanför USA att landa. Det infördes rigorösa kontroller av passagerarna så att de inte kunde ta med sig minsta lilla föremål som kunde användas för en flygplanskapning. Många av de restriktionerna finns kvar på olika flygplatser i världen än idag.

Resterna av kaparna i de kraschade planen samlades ihop. Spåren ledde först till Saudiarabien, eftersom nästan samtliga kaparna var från Saudiarabien, men i andra hand kunde ledtrådarna följas till al-Qaida, och Usama bin-Ladin.

Några av flygplanskaparna


Vad hände under krigen mot Afghanistan och Irak?

USA:s president krävde att Afghanistan skulle lämna ut ledaren för al-Qaida, Usama bin-Ladin, men Talibanerna, som kontrolleradee merparten av Afghanistan, vägrade. Istället tog USA kontakt med Norra alliansen, den tidigare ledningen för Afghanistan som tvingats bort av talibanerna till de nordligaste områdena i Afghanistan. Under förevändning att "hjälpa Afghanistan" anfölls talibanregimen i en gemensam attack från ett flertal länder tillsammans med de trupper Norra alliansen fortfarande hade. al-Qaidas träningsläger i gränszonen mot Pakistan stängdes och talibanerna jagades bort från städerna, ut på landsbygden.

SaddamStatue.jpg

Staty av Saddam Hussein välts efter USA:s seger

Sedan vände USA blicken mot Irak. Ingen förstod riktigt varför eftersom det inte fanns någon koppling mellan Irak och al-Qaida och inget tydde på att Irak skulle hjälpa olika terrororganisationer genom att utrusta dem med massförstörelsevapen. I slutändan var det i praktiken enbart USA och Storbritannien som gemensamt erövrade Irak 2003.


Vad hände med Usama bin-Ladin?

Osama bin Laden compound1.jpg

Usama bin-Ladins hus 2011

Trots att USA:s säkerhetstjänst lade ner enorma summor pengar på att försöka hitta Usama bin-Ladin misslyckades de. De flesta i Mellanöstern såg inte bin-Ladin som en skurk, utan som en hjälte som vågat ge sig på en stormakt som USA och dessutom lyckats så bra i attackerna. Därför var det fler som ville skydda honom än som ville förråda honom.

Först 2011 spårades bin-Ladin upp i sitt hem, i ett hus fem mil från Pakistans huvudstad Islamabad. Efter en kort strid mellan amerikanska styrkor och bin-Ladins familj dödades han. Kroppen dumpades senare i havet från en helikopter, enligt amerikanska källor. Det USA kritiserats för är att det av någon okänd anledning inte finns ett enda bevis för att bin-Ladin skulle vara död. Inte ett foto, inte en film, togs vid attacken. Trots att alla andra deltagare i de krigUSA varit inblandat i, som fångats in eller avrättats av amerikanska soldater, fått sitt infångande eller sin död noga dokumenterad.


Vad hände med al-Qaida?

Terrornätverket finns kvar, i en enklare form utan tydliga ledare. al-Qaida opererar främst i Afrika, men det finns grupper i alla större muslimska länder i världen. Och målen finns kvar: att bekämpa USA, även med våld, och att sprida en extremistisk sunnitisk variant av islam.

Al-Qaida crée une brigade dirigée par des Touaregs (8246938011).jpg

Krigare från al-Qaida i Sahel i Afrika 2012


Källor

https://www.britannica.com/topic/al-Qaeda

https://www.foxnews.com/story/summary-of-flights-hijacked-on-9-11

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm51SPa6.htm

https://www.history.com/topics/21st-century/flight-93


Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

Flygplanskaparna: cdn.history.com/sites/2/2017/09/GettyImages-1164019.jpgÅter till "Kriget mot terrorn".