Åtgärder

Afghanistan, mellan Talibanerna

Från Skolbok

Patria and Humvee.jpg

Konvoj med svenska bepansrade trupptransportfordon och amerikanska Humvees i Afghanistan 2006

När flygplan flög in i skyskrapor i New York 2001 hade talibanerna erövrat nästan hela Afghanistan. Nästan ... Det var bara ett litet område längs landets norra gräns som den internationellt erkända regeringen i Afghanistan, resterna av Mujahedin, som kämpade på tillsammans med en handfull militära ledare i det som kallade för "Norra alliansen".

Taliban government (early 2001).png

Norra alliansen i rött


Efter attackerna i USA föll blickarna på just Afghanistan, eftersom al-Qaida hade utbildat soldater i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan, under talibanernas beskydd. Att merparten av de inblandade i attackerna i USA inte var från Afghanistan, utan Saudiarabien, ändrade inte det faktum att USA planerade en attack.

USA hade tidigare hjälpt Talibanerna i striderna mot Mujahedin. Nu kontaktade USA Talibanerna och krävde att de lämnade ut Usama bin-Ladin, vilket Talibanernas ledning i Kabul vägrade.

Genom att Norra alliansen sågs som den lagliga regeringen, och inte talibanerna, innebar det också att Norra alliansen kunde be om internationell hjälp mot talibanerna utan att den hjälpen sågs som en invasionsstyrka. Det hade Norra alliansen gjort förr, utan att få något större gensvar, men den här gången kom verkligen hjälpen när USA bytte sida, för Norra alliansen och mot Talibanerna.

Redan 7:e oktober anföll en sammansatt armé av soldater från flera av västvärldens stormakter Afghanistan från olika håll, samtidigt. Operationen fick kodnamnet "Operation Enduring Freedom". Det tog inte särskilt lång tid att ta tillbaka ledningen för Afghanistan från Talibanerna.

Former Taliban fighters return arms.jpg

Talibaner lämnar in sina vapen till representanter för regeringen

December 2001 var talibanregimen besegrad och kriget över. USA tillsatte Hamid Karzai som ledare för Afghanistan. Han var ursprungligen från Afghanistan och dessutom tidigare chef för ett av USA:s större oljebolag. 2004 hölls det första riktiga valet i Afghanistan, och efter det blev Karzai även den demokratiskt valda ledaren för Afghanistan, till 2014 när han förlorade valet Ashraf Ghani. Ghani satt fram till 2021.

Hamid Karzai listens to Barack Obama in Kabul 2012 (cropped).jpg

Hamid Karzai

Strider mot grupper av talibaner skulle dock fortsätta ända fram till talibanernas återerövring av Afghanistan 2021.


FN och Afghanistan

För att skydda lokalbefolkningen från talibanernas övergrepp, främst på landsbygden, bildades en internationell styrka under FN. Även Sverige har haft trupper i den styrkan under flera omgångar. Som tur är, för Sverige, har svensk trupp främst placerats i den norra delen av Afghanistan, där det varit förhållandevis lugnt och få dödsoffer i konflikter mellan talibaner och FN-soldater.

Swedish medic in Afghanistan 2006.jpg

Svensk sjukvårdare i FN-truppen i Mazar-e Sharif 2006 tar hand om en skadad afghan


Vad blev bättre?

Flickor i skolbänkarna, Afghanistan

Länder i väst började skänka pengar till Afghanistans regering, eftersom afghanerna själva inte hade några direkta inkomster att betala skatt på. De flesta afghaner bor på landsbygden på ett sätt vi i Sverige levde för flera hundra år sedan och det mesta bönderna odlar äter de själva upp. Mycket lite går till försäljning.

Landet fick tryckfrihet och skolorna öppnade igen. Även om alla flickor fick rätt att utbilda sig i teorin, var det bara ungefär hälften av dem som fick gå i skolan för sin familj. Nära en fjärdedel av befolkningen förblev analfabeter, utan möjlighet att kunna läsa, skriva och räkna.

När det gällde sjukvården öppnade olika hjälporganisationer vårdcentraler och sjukhus för att ta emot en befolkning som genomlevt flera krig.


Vad blev sämre?

Heroinmissbrukare i Kabul

Talibanerna fortsatte att genomföra sprängdåd i Afghanistan för att med våld försöka föra in sharialagar i landet. Utländska trupper utbildade den afghanska militären och patrullerade men delar av landsbygden var ändå helt i Talibanernas händer. Trots att Afghanistan har en hel del naturtillgångar, främst olika värdefulla metaller, gjorde de ständiga attackerna att utländska bolag inte vågade investera i landet. Dessutom kontrollerade Talibanerna den inkomstbringande handeln med opium och heroin i Afghanistan. Så många som 10% av befolkningen var narkomaner.

Förutom talibanerna var korruptionen ett stort problem. Mutor förekom överallt i samhället. Bara att få ett jobb krävde att stora penningsummor betalades i smyg och gärna att personen kände chefen också, eller kom från samma by eller samma folkgrupp. Det var inte viktigt att kunna vad som krävdes för ett arbete, det räckte med kontakter eller att betala nog stor muta.


Usama bin-Ladin

En stor summa pengar utlovades till den eller de som avslöjade var hjärnan bakom attackerna i USA 11/9 höll sig gömd. Ändå skulle det dröja ända fram till 2011 innan amerikanska specialförband tog sig in i det hus i Pakistan, vid Afghanistans gräns, som Usama bin-Ladin höll sig gömd. Under operationen dödades Usama bin-Ladin, men det finns inga fotobevis och de amerikanska soldater som genomförde operationen hävdar att kroppen dumpades till havs.

Falsk bild som påstods föreställa en död Usama bin-Ladin, originalet bredvid


Källor

https://www.britannica.com/event/Afghanistan-War

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/talibanerna-uppges-n%C3%A4rma-sig-mazar-e-sharif-1.52653523

https://www.history.com/this-day-in-history/u-s-led-attack-on-afghanistan-begins

filmen "Afghanistan - enorma problem, från 2018 (SLI)

Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

Flickor i skolbänkarna: static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/1/13/1294941340672/Afghan-girls-receive-educ-007.jpg

Heroinmissbrukare: cdnph.upi.com/collection/fp/upi/2198/4167f641aa8e54a1d9bed0d651268c49/Heroin-Addiction-in-Afghanistan_5_1.jpg

Falsk bild på Usama bin Ladin: gdb.rferl.org/E4B7C57B-B599-4A42-ADB5-48C433B43457_w1200_r1.jpg


Åter till "Kriget mot terrorn".