Åtgärder

Resurser

Från Skolbok

Version från den 4 oktober 2010 kl. 09.39 av Ingemar (Diskussion | bidrag)

Grundskoleboken är tänkt att vara ett substitut eller komplement till de grundböcker som används i de olika ämnena. Det är lät att bli överkreativ och börja skriva lektionsplaner, begreppsförklaringar osv. Men gör inte det. Det finns redan en uppsjö med platser på Internet som hjälper lärare i sin gärning. Dessutom finns det även en del program man kan ha nytta av, beroende på ämne. Här finns en liten förteckning över användbara gratisresurser:

http://www.lektion.se Lektion.se är en gratis medlemssajt för lärare där man lägger in lektionsplaner som man är nöjd med. Det är en bra plats, men den största nackdelen är alla lektioner som baseras på specifika läroböker som inte används på alla skolor. En tanke med denna wiki är att komma runt det problemet.

http://www.glosboken.se Glosboken finns som en helt reklamfri sajt, eller en gratissajt med reklam. Tanken med den är att man på ett enkelt sätt skall kunna plugga på glosor i olika språk. En stor fördel är att man kan dela glosböcker mellan användarna så det räcker med att en lärare skapar glosorna för ett kapitel för att alla elever i en klass skall kunna använda sig av dem.

http://sv.wikipedia.org Wikipedia, uppslagsboken på Internet. Den har oförtjänt dåligt rykte, i alla fall vad det gäller det man ofta kallar ”allmänbildning” där många läsare kan gå in och räta felaktigheter.

http://www.ne.se Nationalencyklopedin på Internet, gratisversionen har litet information om allting, betalversionen leder till de mer utförligt beskrivande artiklarna.

http://d-maps.com/ Gratis blindkartor, både nutida och historiska, som kan användas utan copyright.

Film

http://www.youtube.com En sajt man kan lägga upp korta filmsnuttar på. Vissa är riktigtanvändbara i olika sammanhang för att förstärka övrig undervisning.


Bilder

http://www.panoramio.com Den sajt som Google earth länkar sina bilder ifrån. Privatpersoner har lagt upp bilder från olika platser och det finns hur mycket bilder som helst över kända platser och även en hel del över okända platser.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page Wikimedia är den plats som Wikipedia tar sina bilder ifrån. Merparten kan användas i ickekommersiella syften.

http://www.flickr.com En plats där du helt gratis kan lägga upp vilka bilder du vill och dela dem med resten av världen, dessutom en guldgruva när det gäller att hitta bilder till lektioner. Det finns en hel del bilder här som är fria att använda hur du vill bara du ställer om sökalternativet till ”Creative Commons”.

http://search.creativecommons.org/ Här kan du söka fram bilder som är helt fria att använda.

http://www.photobucket.com En plats där du helt gratis kan lägga upp vilka bilder du vill och dela dem med resten av världen.

http://www.photoshop.com En plats där du helt gratis kan lägga upp vilka bilder du vill och dela dem med resten av världen.

http://www.queeky.com/ En plats där man kan göra egna bilder online. Dessutom (vilket är det bästa) kan man se hur andra konstnärer gjort sina bilder genom att varje steg i skapelseprocessen spelas upp som en film. Ett fantastiskt hjälpmedel för bildärare.


Program

http://www.dropbox.com En underbar plats om du släpar material mellan hemmet och skolan, eller har stora filer du vill dela med dina kollegor i ett projekt. Det finns möjlighet att spara 1 GB material och det är lika lättåtkomligt som om man använt utforskaren i Windows. Programmet är gratis.