Åtgärder

Trettioåriga kriget

Från Skolbok

Snabbfakta


Varade mellan: 1618 – 1648


Vilken svensk regent var i krig: Gustav II Adolf och Drottning Kristina


Vilka krigade Sverige mot: Ett antal furstar och länder i Europa


Vad var krigets mål: Försvara Sverige protestantiska värden och erövra hamnar runt Östersjön för att kunna ta ut tull till Sverige.


Även om Trettioåriga Kriget började 1618 blev inte Sverige delaktigt i det förrän 25/6 1630 då Gustav II Adolf landsteg på tysk mark i Pommern med sina trupper. I slaget vid Breitenfeld krossade de svenska trupperna sin motståndare Tilly, som ledde den katolska ligans trupper. Resultatet ekade i Europa och det var nu kontinenten fick upp ögonen för Sverige, den nya stormakten i norr. Motståndare och allierade imponerades av den effektiva och snabba svenska armén. Efter det vunna slaget i Breitenfeld fortsatte Gustav II Adolf och Sverige sitt segertåg. Inte förrän slaget vid Lützen fick Sverige problem. Rejäla problem.


1632

Historiska årtal är oftast inte något som elever lägger på minnet. Året 1632 är troligen undantaget som bekräftar den regeln. Årtalet är återkommande under hela livet, från vaggan till graven, i allt från skolprov till nöjesprogram. 1632 var året då Gustav II Adolf stupade vid slaget i Lützen. I ärlighetens namn var det troligen Gustav II Adolf:s dumdristighet, eller mod för den som föredrar det, som blev hans fall. Det är allmänt känt att Gustav II Adolf ansåg att Gud var hans rustning och vilken kunde då stoppa honom? Gustav II Adolf träffades av ett skott i lungan och hans häst Streiff släpade honom en bit bort varpå Gustav II Adolf föll av och blev liggande. Under tiden fick han flera värjstick.


Åter till historiebokens register,