Åtgärder

Diskussion

Andra världskriget, krigsutbrottet

Från Skolbok

Detta är kanske en av de mest kända bilderna när tyskar förstör en gränsbom, men tyvärr är den falsk och iscensatt av nazisternas fotografer för sin propagandaindustri.

highres_30002211%20copy.jpg

german-invasion-poland-september-1939-german-soldiers-break-border-post.jpg


Det finns ett flertal myter kring striderna i Polen:

  • Polskt kavalleri, soldater på hästar, anföll tyska pansarvagnar.

Detta finns det inget bevis för.

  • Det polska flyugvapnet blev förstört innan det ens hann flyga iväg mot tyskarna.

Helt fel, polackerna slogs i luften mot Luftwaffe i närmare två veckors tid och sköt ner över 300 tyska flygplan, men de polska flygplanen var ändå för få och för dåliga i förhållande till tyskarnas flygplan.

  • Polackerna gav upp med en gång.

Polen slogs hela tiden och skrev aldrig någonsing under ett fredsavtal, tvärtom försökte man föra ut så mycket soldater och krigsmateriel som möjligt när man insåg att Polen inte gick att rädda så att de soldaterna kunde fortsätta att slåss i andra arméer. Många piloter i engelska RAF var polska. Redan 20/8 körde man iväg delar av både den militära polska flottan och polska handelsflottan när man var övertygad om att ett krig var oundvikligt. fartygen blev en del av den engelska flottan under resten av kriget.

  • Blixtkrig användes för första gången i Polen

Idén bakom blixtrkriget var engelsk, men tyskarna var först med att försöka använda det på riktigt. I polen var det däremot främst Luftwaffe tillsammans med mängderna av artilleri som gjorde att polackerna besegrades så fort, inte pansartrupperna. Det riktiga blixtkriget användes i Tysklands attack på Frankrike.


Källa: http://www.thefullwiki.org/Invasion_of_Poland_(1939)