Åtgärder

Vad är liv?

Från Skolbok

Version från den 10 november 2010 kl. 21.05 av Doktor Deo (Diskussion | bidrag) (Början på kapitel. Har ingen aning om vilket stadium det passar för, men kanske mellanstadiet?)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Se dig omkring. Vad ser du? Kanske ser du några växter, som blommor, träd eller gräs. kanske ser du någon annan människa, och troligen ser du dig själv. Om du sitter hemma kanske du har husdjur, eller så finns det djur du kan se om du tittar ut genom ett fönster, som fåglar till exempel. Sen finns det också saker du inte kan se, för att de är för små för att de ska synas. Bakterier, till exempel, är väldigt små. Sedan ser du givetvis också andra saker, som kanske stolar, lampor, bord eller stenar. Vissa av de här sakerna du ser har något gemensamt, nämligen att de lever. Dit hör till exempel du själv, fåglarna och gräset. Andra saker, som stenar och bänkar, lever inte. Men vad har du gemensamt med ett grässtrå som skiljer er båda från en sten - egentligen? Vad är egentligen liv?

Du har en hel del gemensamt med andra människor. Ni ser ut på ungefär samma sätt, ni kan röra er, andas och äta. En fågel eller ett djur kanske inte riktigt ser ut som du, men den kan också röra sig, andas och äta. Både du och fågeln kan märka vad som händer omkring er, och reagera på det. Om något skrämmer fågeln flyger den. Ett grässtrå däremot har du kanske mindre gemensamt med. Det känns kanske som att grässtrået har mer gemensamt med en sten. Varken stenen eller grässtrået går att prata med. Ingen av dem kan röra sig (grässtrået kan ju röra sig om det blåser till exempel, men då är det ju vinden som rör grässtrået snarare än det som rör sig självt).

Kännetecken på levande varelser

Något som lever, eller en organism som man säger med ett finare ord, har vissa saker gemensamt med annat som lever, som skiljer det från stenar och parkbänkar. En sådan sak är att en levande organism kan föröka sig, den kan bli fler. En annan sak är att de har en arvsmassa, som vi ska förklara närmare lite längre ner. En tredje sak är att de har en ämnesomsättning och en fjärde sak är att de kan reagera på vad som händer omkring dem. Vi ska gå igenom vart och ett av dessa sakerna för sig.

Levande organismer kan föröka sig

Människor och djur kan få barn, till exempel. Ett grässtrå kan inte få barn på samma sätt, men även grässtrån kan bli fler. Om man sätter ett grässtrå i marken kommer gräset med tiden att sprida sig så att man får fler grässtrån, och till slut får man en hel gräsmatta. En sten blir däremot inte till fler stenar av sig själv. Gräs sprider sig med frön. En del små organismer, som till exempel bakterier, som är så små att man inte kan se dem med blotta ögat men som finns överallt ändå, blir fler genom att dela sig på mitten helt enkelt. En bakterie delar sig och blir två. De kan sedan dela sig och bli fyra, och var och en av dessa fyra bakterier kan dela sig igen så att det blir åtta bakteroer, och så vidare.

Levande organismer har en arvsmassa