Åtgärder

Ukrainas och Rysslands historia - vikingarna och Ruriks familj

Från Skolbok

Version från den 3 juli 2023 kl. 11.14 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Kommer du ihåg i mellanstadiet när ni pratade om vikingar som seglade i österled? På floder genom det inre av Europa, ner till Svarta havet och Miklagård? De vikingarna var de som grundade den första staden i det som skulle bli Ryssland, och staden hette Novgorod. Från början en omlastningsplats söder om sjön Ladoga.

Ända från tiden före vikingatiden, fram till nutid, har floderna genom Ryssland och Ukraina varit bland de viktigaste transportlederna. Orsaken till det är att den här delen av Europa är extremt platt. Floderna blir därför långa, innehåller mycket vatten, men rinner långsamt. Det gör dem lämpliga för både pråmar och för segelbåtar med låg köl, som vikingaskeppen som kunde använda seglen så vikingarna slapp ro på de största floderna.

Paton Bridge, the Dnieper River and the Berezniaky neighbourhood at sunset. Kiev, Ukraine.jpg

Floden Dnjepr, som rinner förbi Kiev i Ukraina

Vi är så vana att se Sveriges karta från norr till söder. Men om man istället vrider den så att väster kommer uppåt blir det tydligt hur lätt det var att färdas från Gamla Uppsala ända in bland floderna i Ryssland. Avståndet mellan Mälarens mynning och Finlands kust är faktiskt kortare än avståndet mellan Mälarens mynning och Blekinge eller Skåne. Det naturliga för vikingar i Mälardalen var därför att handla med folken österut, och inte söderut.

Enligt legenderna kunde hövdingarna i området runt Novgorod, eller Holmgård som vikingarna kallade staden, inte komma överens. Därför bjöd de in svenska vikingar att härska över dem istället. Som det står beskrivet:

De jagade bort varjagerna över havet och gav dem ingen skatt och började själva härska. Men det fanns ingen rätt bland dem och släkt reste sig mot släkt och det blev inbördes kamp emellan dem och de började kriga mot sig själva. Och de sade till varandra: Låt oss söka oss en furste som skall härska över oss och döma rätt. Och så blev Rurik, av vikingasläkt, den första kungen av Novgorod.

Dessa vikingar, som bjöds in att härska, kallades Rus av befolkningen och från det anser många att ordet Ryssland (Rus-land) kommer från. Området söder om Novgorod fick namnet Gårda rike av vikingarna, eftersom det uppstod så många små samhällen, som levde på handel, längs floderna.

Till en början var familjebanden med Sverige kvar. Medlemmar i rika familjer i Novgorod och runt Mälaren gifte sig med varandra. Men när katolsk kristendom blev vanlig i Sverige och ortodox kristendom blev vanlig i Novgorod klipptes långsamt familjebanden. Den svenske kungen Erik den heliges korståg mot Finland och Novgorod i mitten av 1100-talet, när "hedningarna" straffades och landet plundrades, innebar slutet på vänskapen.

Kievriket eller Kievrus

År 886 attackerade Oleg den vise, en släkting till Rurik, staden Kiev vid Dnjeprs strand. Staden hade grundats långt tidigare av Khazarer, ett annat folk, och var känd som en rik och viktig stad. Makten flyttade dit istället för att ligga i Holmgård, Novgorod försvann inte utan fortsatte att vara en viktig stad, men Kiev blev huvudstaden fram till 1200-talets början när olika furstar försökte ta makten i Kiev samtidigt som mongolerna kom från öst och härjade landet.

Kievriket var stort och mäktigt, ett av de största i hela Europa. Det var fint att samarbeta med dem. Men det var fortfarande hedniskt. När kung Vladimir I fick chansen att gifta sig med en prinsessa från Bysans, som dessutom var syster till en kejsare, i utbyte mot att ändra religionen i landet till ortodox kristendom, tvekade han inte och gifte sig med Anna Porphyrogeneta av Bysans år 989.

En annan känd person i Kievriket var Vladimirs son Jaroslav I som gifte sig med en kvinna med de svenskklingande namnet Ingegärd, dotter till kung Olof Skötkonung i Sverige. Den kung som införde kristendomen i vårt land. Tillsammans fick de bland annat dottern Anna, kallad Anna av Kiev. Anna gifte sig senare med Frankrikes kung och blev drottning av Frankrike.

Statue-Senlis Anne de Kiev.JPG

Anna av Kiev

På senare tid har ledningen i Ryssland försökt bygga upp en myt om att de även härskade över Kiev under denna tid för att visa att Ukraina alltid varit en del av Ryssland. Rysslands ledning har bland annat satt upp statyer i Moskva över både Jaroslav I och Anna av Kiev och vid statsbesök i Frankrike har Putin poängterat Frankrikes och Rysslands gemensamma rötter i Anna av Kiev. Men detta är inget annat än lögn och politisk propaganda. Härskarna i Kievriket hade inget med de senare härskarna i Moskva att göra eftersom Kievriket fanns långt innan Moskva var en viktig stad.


Mongolerna

Boevye kholopi 1556 Gerbersteyn.jpg

Mongoler, ett fruktat ryttarfolk från Mongoliet och Kina

Mongolerna, eller tatarerna som Rus kallade dem, strömmade in österifrån under 1200-talet. De städer som gjorde motstånd plundrades och brändes. Kiev förstördes av mongoler 1240. En stad som gav upp istället för att kämpa var Novgorod och dess prins Alexander Nevsky. Därför klarade sig staden och Nevsky fick istället ta över ledningen över de riken mongolerna erövrat i Kievrus. Nevsky besegrade också en armé ledd av katolska, tyska korsriddare som trängde in genom Baltikum. Efter detta har Nevsky blivit nationalhjälte i Ryssland.

German National People's Party Poster Teutonic Knights (1920).jpg Hermann Brommer Orden.jpg

Tyska orden har använts som symbol in i modern tid; både som symbolisk försvarare av allt tyskt och genom att deras kors bland annat använts på olika medaljer under världskrigen

De fiender som dök upp i väst, tyska korsriddare och svenska trupper, var lite för mäktiga och huvudstaden flyttades längre österut, till Moskva, Alexander Nevskys son var den första att bestiga tronen i den nya huvudstaden.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Alexander Nevsky

Mongolerna själva placerade sitt eget centrum nära nuvarande Volgograd (Stalingrad förr). De brydde sig inte särskilt mycket om vad som hände i Moskvariket, så länge de betalade skatt. Däremot gjorde mongolernas invasion att handel och kultur i Moskva vände sig österut, mot Mongoliet och Kina, medan Kiev fortsatte att vara mer vänt västerut, mot Europa.

Muscovy 1390 1525.png

Moskvas territorium 1390-1525


Krimtatarerna

Ett bestående arv från mongolerna var krimtatarerna. De var en grupp av mongoler som enade de olika folkgrupperna på Krimhalvön i Svarta havet under en khan, en mongolisk ledare. Folket på Krim bestod främst av folk besläktade med de som bor i Turkiet idag och det gemensamma namnet för dem var krimtatarer. De blev kvar på Krim ända till efter andra världskriget när ledarna i Sovjetunionen tvångsförflyttade krimtatarerna till Asiens inre.

William Simpson. A Tartar Village of Warnoutska - Crimea 1858.jpg

Krimtatarer, 1858


Det tredje romarriket

År 1204 plundrades Konstantinopel av katolska korsriddare. Det gjorde att många flyktingar tog sig upp längs floderna till Rus kungadöme. När senare muslimerna i det Osmanska imperiet (nuvarnada Turkiet) erövrade det som var kvar 1453 försvann Östrom, "det andra romarriket", helt. Delar av kungafamiljen flydde dock norrut, upp mot Moskvas område där det redan fanns många ortodoxt kristna. När det även ordnades bröllop mellan Ivan III och Sophia, den sista kejsaren av Bysans systerdotter, blev Ivan samtidigt härskare över det tredje romarriket.


S.paleolog reconstruction03.JPG

Sophia Palaiologina, systerdotter till Östroms sista kejsare och maka till Ivan III


De sista vikingarna

Rus, vikingarnas, familj härskade i Moskva fram till 1500-talet. Den sista av Ruriks familj var Feodor I. Son till en av Rysslands mest hänsynslösa ledare, tsar Ivan IV, den förskräcklige. Feodor dog 1598. Då hade Ruriks familj härskat över Holmgård, Kiev och Moskva från 886 till 1598. En av de längsta perioder en familj behållit makten i Europas historia. Efter en period av strider om makten kom istället familjen Romanov att bli Rysslands härskare. De skulle sitta på tronen i Moskva från 1613 ända till kommunisterna avrättade den sista familjen, under ryska revolutionen, i början av 1900-talet.

Kejsare i Rom kallades Caesar, efter den första kejsaren Julius Caesar. Efter att mongolerna tappat greppet om Ryssland krönte sig Ivan IV och efterföljande ryska härskare till Tsar istället för kung. Ordet finns även i svenskan som kejsare och tyskan som kaiser.

IoannIV reconstruction by Gerasimov02.jpg

Ivan den förskräcklige, rekonstruktion


Källor

https://www.history.com/news/vikings-in-russia-kiev-rus-varangians-prince-oleg

https://courses.lumenlearning.com/atd-herkimer-westerncivilization/chapter/crisis-and-fragmentation/

https://oxfordre.com/literature/view/10.1093/acrefore/9780190201098.001.0001/acrefore-9780190201098-e-1243

http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages%5CK%5CY%5CKyivanRushDA.htm

http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages%5CY%5CA%5CYaroslavtheWise.htm

http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages%5CA%5CN%5CAnnaYaroslavna.htm

https://foreignpolicy.com/2017/05/30/and-now-a-brief-explanation-as-to-why-russia-and-ukraine-are-fighting-on-twitter/

https://www.expresstorussia.com/experience-russia/the-mongol-invasion.html

https://dbpedia.org/page/Sophia_Palaiologina

https://www.britannica.com/biography/Fyodor-I


Bildkälllor

Alla bilder från Wikimedia Commons


↩ Tillbaka till temasidan