Åtgärder

SEO-optimering

Från Skolbok

SEO optimering (SEO = Search Engine Optimization, konsten att skapa din sida så att den kommer så högt upp på Google och Bings söksidor som möjligt)

I dagens Internetanvändande samhälle är det livsviktigt att du har en korrekt sökmotoroptimering för din hemsida. Det gör detsamma om du har en blogg eller ett företag, om du inte får upp länken på din sida nog högt i Googles eller Bings rankningar så är du osynlig. Är du osynlig får du inga besökare och i slutändan sitter du där med en sida som kan vara mycket snyggare och bättre än någonting som konkurrenterna kan visa upp, men vad gör det om ingen annan än du någonsin tittar på den?


Sökord eller länkar?

Google rankar din sida på två olika sätt. Dels tittar den på själva sidan: www-adressen, de sökord som används och vilka titlar som finns i texten. Dessutom försöker Google avgöra om din sida är en seriös sida eller en spam-sida som enbart skapats för att sälja reklam. Förutom det tittar Google också på om det finns andra sidor som länkar till din sida, ju fler som länkar till sidan på andra ställen på Internet, ju högre upp på rankningslistorna kommer du. Ju fler länkar som kommer från andra sidor som ligger högt på listorna, ju bättre kommer det att gå för din sida.

Vilka sökord?

Med sökord menas de vanligaste orden i titlar och rubriker samt de allra första orden i en text på en sida. När det gäller att hitta sökord finns det ett utmärkt verktyg inbyggt i Google som heter ”Keywords tiool”, du måste ha ett Google konto för att använda det: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

Du går två steg in, men avbryter innan du kommer till betalning, för att se vilka sökord som fungerar eller inte.

Genom Adwords kan du välja ut olika sökord som du tycker passar för din sajt eller blogg och se hur de fungerar i en Google sökning. Jag testade till exempel sökorden ”skolan” och ”skolk”.

Skolan = 1 220 000 sökningar senaste månaden
Skolk  =     4 400 sökningar senaste månaden

Skall du välja rubrik i din text eller titel på din sida är det därför bättre att ha ordet ”skolan” i rubriktexten än ordet ”skolk” eftersom skolan är ett så mycket mer populärt ord och fler intresserade har chans att få upp just din sida.

Titeln på sidan

Sidans titel kan vara den allra viktigaste platsen att placera sökord på. De två viktigaste reglerna kring en sidtitel är:

  • Ta med nyckelord och meningar du vill skall synas i sökningar efter din sida
  • Utforma din titel så att den du skriver sidan för fastnar för sidtiteln när de ser på Googles söksida

Vilka länkar?

Det är superviktigt att allt innehåll på sidan är ditt eget och att det är rättstavat och snyggt uppställt. Skriv helst all text i ett ordbehandlingsprogram som Word där det finns en rättstavningsfunktion innan du lägger ut texten.

Kopiera aldrig text från andra platser på Internet!

Google märker direkt om du kopierar text från andra sidor och pressar bort din sida från toppen.

Du skall skriva egen text, men länka till de sidor som du hittade informationen på (källorna). På det sättet hjälps både din sida och källsidorna på rankningslistorna. Skriv gärna i botten av din egen text att du vill att andra som tycker att din text är intressant skall länka till din sida, sk. Inlänkning.

Domännamnets betydelse

Domännamnet är det som kommer efter www. – i adressen http://www.google.se är domännamnet google.se och du registrerar ett domännamn hos t.ex. Loopia för en hundring per år. Det är viktigt att ditt domännamn verkligen visar vad som finns på din sida. Kontrollera med Googles sökordstestare först och se om du får många träffar på namnet. Ofta är .se domännamnen redan tagna, men det kanske går att registrera ett .tk .net .org osv. domännamn? Hos Go Daddy är det lätt att hitta namn på sidor och se om de är fria och vad de kostar. https://se.godaddy.com/

ÅÄ och Ö i domännamnet

Numera kan du registrera domännamn med svenska tecken, men undvik det helst. Även om det går att surfa till domänen i Sverige kan man inte göra det i andra länder där de svenska tecknen inte finns som standard på tangentbordet. Dessutom brukar det följa med e-mailkonton vid en domänregistrering, men e-mailkontona kan inte innehålla svenska tecken vilket skapar förvirring.

Registrera din sida

Före Google fanns ”telefonkataloger” på Internet där man registrerade sin sida. Numera är dessa litet bortglömda, men de finns fortfarande kvar och det skadar inte att registrera din sida hos t.ex. infoo.se


Källor

http://www.seo-guide.se/