Åtgärder

Söderhavets religion

Från Skolbok

240px-Broken-image-389560.svg.png

Vaiana och Maui

De människor som seglade över hela Stilla havet utan andra hjälpmedel än de som naturen visade blev experter på att tolka naturen, och då speciellt allt i havet. Därför är det inte konstigt att mycket av deras myter och legender kring gudarna är kopplade till havet.

Ett problem är att legenderna ser olika ut från ö till ö, och det finns många öar i Söderhavet. Samma gud kan vara på ett sätt på en ö, och på ett helt annat sätt på en annan ö.

Disneys film "Vaiana" från 2016 ("Moana" i USA) utspelar sig i Polynesien och därför är det bra att jämföra filmen med verkligheten för att skillnader och likheter ska kunna ses med olika exempel.


Rangi och Papa

240px-Broken-image-389560.svg.png

Rangi och Papa

Enligt deras gudavärld började allt med Rangi och Papa.

Rangi är himlaguden. Han blev förälskad i Papa, jordgudinnan. De var så hårt omslingrade i en passionerad omfamning att de inte märkte när deras barn, Rongo, Tane och Tu, föddes fram. Tane försökte pressa sig ut mellan föräldrarna. Han tryckte och tryckte; i dagar, veckor och år, tills ljus för första gången slutligen sipprade fram mellan föräldrarnas kroppar och växter började gro. Papa och Rangi blev så upprörda över separationen att Rangis tårar blev oceanerna och Papas suckar blev dimmor och moln.


Tane

Tane har litet olika namn, som Kane på Hawaii, men finns över hela Söderhavet. Han är ljusets gud och släpper in ljuset i världen varje morgon när han lyfter upp hörnet på natthimlen.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Tane när det första ljuset kom


Hine-Titama blev Hine-nui-te-po, Dödens gudinna

240px-Broken-image-389560.svg.png

Hine-nui-te-po

När Tane bad sin mor Papa om en maka, visade hon hur han skulle skapa en kvinna av röd jord.Tane skapade då Hine-ahuone ("den av jord formade jungfrun"), och fick med henne dottern Hine-Titama, "den flammande gryningens jungfru", som han sedan gifte sig med.

Hine-Titama visste inte att Tane var hennes far. När hon fick veta att hennes make och far var samma person, fylldes hon av avsmak och flydde till underjorden. När Tane följde henne, stoppade hon honom vid porten till underjorden och bad honom återvände och uppfostra deras barn; själv skulle hon ta emot dem efter döden. Hon hade därmed blivit underjordens drottning och dödens gudinna Hine-Nui-Te-Po.


Rongo (Lono)

240px-Broken-image-389560.svg.png

Lono


Rongo är skördens gud och den man tillber för att få många kokosnötter. På Hawaii heter han istället Lono. Han är en fridsam gud som hellre dansar hula hula än slåss. Enligt legenden kom han till jorden genom att glida ner på regnbågen. Han gillar god mat och är förtjust i sötpotatis/batat. När man ber till honom sjunger och dansar man gärna samtidigt.

Gudinnan Laka är både skogens, växtlighetens och liksom Lono är dansens gud är hon hula-dansens gudinna.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Hula-dansare på Hawaii


Pele

240px-Broken-image-389560.svg.png

Pele, en vacker kvinna enligt polynesierna


Pele är vulkangudinnan. Runt hela Stilla havet ligger eldcirkeln, en krans av vulkaner. Det är inte märkligt att de dyrkade en så våldsam kraft som vulkaner kan visa upp. Pele påstås bo i en vulkankrater på ön Kilauea på Hawaii.

I filmen Vaiana är filmens Te-Fiti samma gudinna som Pele i sin vulkanform Te-Ka.


Te-Ka och Te-Fiti

240px-Broken-image-389560.svg.png 240px-Broken-image-389560.svg.png


Hiiaka

240px-Broken-image-389560.svg.png

Hiiaka med sin prins

Hiiaka är Peles lillasyster. Hon kläcktes ur ett ägg som Pele bar omkring i armhålan. Sedan fick hon bli sin storasysters tjänarinna. En gång skickades hon ut för att hämta en vacker prins som make till Pele. Problemet var att när hon väl hämtat honom dödades han gång på gång när demoner anföll dem. Varje gång fick Hiiaka samla ihop honom och återuppliva honom.

När de slutligen kom fram till Pele var hon så svartsjuk över att det tagit så lång tid och att han verkade trivas så bra i lillasysterns sällskap att hon täckte båda med glödande lava. Återigen dog prinsen och Hiiaka återupplivade honom en sista gång innan de rymde tillsammans ut i världen för att aldrig hittas av Pele.


Maui

240px-Broken-image-389560.svg.png

Moana och Maui, från Disneys film Vaiana


I filmen "Vaiana" är Maui den som beskrivs bäst, men vem var han? Enligt legenderna var Maui en smal tonåring, med håret uppsatt i en knut på huvudet, Jämför med Vaianas frisyr i striden mot Te-Ka. Maui var både busig och besvärlig och gjorde ofta som han själv ville.

Han brukade kroka av fiskarna från sina bröders fiskkrokar tills hans mamma, som var en vanlig människa, blev så trött på honom att hon skickade hem honom till pappan, Makea - underjordens kung. Efter att ha blivit bestraffad fick han en egen, magisk krok av sin pappa. Ändå var inte hans bröder nöjda. De förbjöd honom att åka med i kanoten när de fiskade. Då åkte Maui iväg i en egen kanot och drog upp så mycket fisk att de blev till öar. Med hjälp av kroken kunde han även dra upp ögruppen Hawaaii till ytan. Med kroken högg Maui också tag i solen för att få den att gå långsammare över himlen, så att dagarna blev längre.

Disneys version av Maui har fått mycket kritik från polynesierna för att filmens bild av polynesier spär på fördomar om att polynesier är både feta och lata.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Maui enligt legenderna, en tonåring med man-bun


Maui slutade sina dagar när han kröp in i könsorganet på gudinnan Hine-nui-te-po, som styrde över natten och döden. Maui ville stjäla kunskapen om hur människor får evigt liv från gudinnan. Men när hon upptäcker att Maui krupit in i henne dödade hon honom. I en version bet hon av honom i två delar med sina tänder av svart vulkanglas. I en annan knep hon ihop låren så hårt att han krossades.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Maui dödas


Hina

Hina är Mauis syster. Det är tillsammans med henne som Maui gör många av sina underverk. I alla fall på Nya Zeeland. På Hawaii är hon istället mor till Maui. Hon är viktig och finns bland de främsta gudinnorna över hela Stilla havet, men hennes roll är litet olika på varenda ö.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Maui och sin syster Hina


I Filmen Vaiana finns hon inte med, annat än omnämnd i Mauis sångtext. Det har varit kritik mot det, men filmskaparna menade att filmen bara hade plats för en enda stark flicka och det fick bli Vaiana/Moana. Detta trots att ett av Hinas namn är just Moana - havet.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Moana/Vaiana


Kakamora

240px-Broken-image-389560.svg.png

Kakamora ur filmen Vaiana

I filmen Vaiana är Kakamora konstiga pirater klädda i kokosnötsliknande pansar. På riktigt var de omnämnda som ett kortväxt folk på Samoa som var så primitiva att de inte ens visste hur man gjorde upp eld.

På andra öar var de en sorts onda dvärgar, ungefär som våra vättar eller troll.

Troligen var de en rest från den allra första vågen av människor som kom till Oceanien från Afrika, för drygt 50 000 år sedan.


Och mer?

Det fanns mängder av gudar som inte har någon koppling till Vaiana. Dels små på en enda ö, och dels mäktiga som dyrkades över hela Stilla havet. Namnen kan skilja liks vad de kan vara gudar över, men likheterna är många och det är uppenbart att samma gudar och gudinnor en gång i tiden dyrkades över hela Still havet.

240px-Broken-image-389560.svg.png

Ett urval av Polynesiernas gudar


Källor

http://www.smithsonianmag.com/smithsonian-institution/how-story-moana-and-maui-holds-against-cultural-truths-180961258/

https://steemit.com/history/@len.george/the-death-of-maui

http://decider.com/2016/11/28/the-legends-behind-disneys-moana/