Åtgärder

Söderhavets religion

Från Skolbok

De människor som seglade över hela Stilla havet utan andra hjälpmedel än de som naturen visade blev experter på att tolka naturen, och då speciellt allt i havet. Därför är det inte konstigt att mycket av deras myter och legender kring gudarna är kopplade till havet.

Ett problem är att legenderna ser olika ut från ö till ö, och det finns många öar i Söderhavet. Samma gud kan vara på ett sätt på en ö, och på ett helt annat sätt på en annan ö.

Maui

I filmen "Vaiana" som Disney gjorde 2017 är Maui den som beskrivs bäst, men vem var han? Enligt legenderna var han en ganska ung pojke, inte alls som i filmen. Han var busig och besvärlig. Han brukade plocka av fiskarna från sina bröders fiskkrokar tills hans mamma blev så trött på honom att hon skickade hem honom till pappan, Makea - underjordens kung. Efter att ha blivit bestraffad fick han en egen, magisk krok av sin pappa. Ändå var inte hans bröder nöjda. De förbjöd honom att åka med i kanoten när de fiskade. Han åkte iväg i en egen kanot och drog upp så mycket fisk att de blev till öar. Med kroken högg han också tag i solen för att få den att gå långsammare över himlen så att dagarna blev längre.

Tane

Tane har litet olika namn men finns över hela Söderhavet. Han är ljusets gud och släpper in ljuset i världen varje morgon när han lyfter upp hörnet på natthimlen.

Pele

Pele är vulkangudinnan. Runt hela Stilla havet ligger eldcirkeln, en krans av vulkaner. Det är inte märkligt att de dyrkade en så våldsam kraft som vulkaner kan visa upp. Pele påstås bo i en vulkankrater på ön Kilauea på Hawaii.

Hiiaka

Hiiaka är Peles lillasyster. Hon kläcktes ur ett ägg som Pele bar omkring i armhålan. Sedan fick hon bli sin storasysters tjänarinna. En gång skickades hon ut för att hämta en vacker prins som make till Pele. Problemet var att när hon väl hämtat honom dödades han gång på gång när demoner anföll dem. Varje gång fick Hiiaka samla ihop honom och återuppliva honom. När de slutligen kom fram till Pele var hon så svartsjuk över att det tagit så lång tid och att han verkade trivas så bra i lillasysterns sällskap att hon täckte båda med glödande ava. Återigen dog prinsen och Hiiaka återupplivade honom en sista ång innan de rymde tillsammans ut i världen för att aldrig hittas av Pele.

Moai

Moai är den gud som finns avbildad i form av enorma stenstatyer på Påskön. Vem han var, gud eller människa, är dock okänt.