Åtgärder

Söderhavets religion

Från Skolbok

Version från den 19 maj 2017 kl. 12.10 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Maui)

De människor som seglade över hela Stilla havet utan andra hjälpmedel än de som naturen visade blev experter på att tolka naturen, och då speciellt allt i havet. Därför är det inte konstigt att mycket av deras myter och legender kring gudarna är kopplade till havet.

Ett problem är att legenderna ser olika ut från ö till ö, och det finns många öar i Söderhavet. Samma gud kan vara på ett sätt på en ö, och på ett helt annat sätt på en annan ö.


Maui

I filmen "Vaiana" som Disney gjorde 2017 är Maui den som beskrivs bäst, men vem var han? Enligt legenderna var han en ganska ung pojke, inte alls som i filmen. Han var busig och besvärlig. Han brukade plocka av fiskarna från sina bröders fiskkrokar tills hans mamma, som var en vanlig människa, blev så trött på honom att hon skickade hem honom till pappan, Makea - underjordens kung. Efter att ha blivit bestraffad fick han en egen, magisk krok av sin pappa. Ändå var inte hans bröder nöjda. De förbjöd honom att åka med i kanoten när de fiskade. Han åkte iväg i en egen kanot och drog upp så mycket fisk att de blev till öar. Med kroken högg han också tag i solen för att få den att gå långsammare över himlen så att dagarna blev längre.

Maui slutade sina dagar när han kröp in i könsorganet på gudinnan Hine-nui-te-po, som styrde över natten och döden. Men när hon upptäcker att Maui krupit in i henne dödar hon honom. I en version biter hon av honom i två delar med sina tänder av svart vulkanglas. I en annan kniper hon ihop låren så hårt att han krossas.

Hina

Hina är Mauis syster. Det är tillsammans med henne som Maui gör många av sina underverk. I alla fall på Nya Zeeland. På Hawaii är hon istället mor till Maui. Hon är viktig och finns bland de främsta gudinnorna över hela Stilla havet, men hennes roll är litet olika på varenda ö.

I Filmen Vaiana finns hon inte med, annat än omnämnd i Mauis sångtext. Det har varit kritik mot det, men filmskaparna menade att filmen bara hade plats för en enda stark flicka och det fick bli Vaiana/Moana. Detta trots att ett av Hinas namn är just Moana - havet.

Rangi och Papa

Rangi är himlaguden. Han blev förälskad i Papa, jordgudinnan. De var så hårt omslingrade i en passionerad omfamning att de inte märkte när deras barn, Rongo, Tane och Tu, föddes fram. Tane försökte pressa sig ut mellan föräldrarna. Han tryckte och tryckte i dagar, veckor och år, tills ljus för första gången slutligen sipprade fram mellan föräldrarnas kroppar och växter började växa. Papa och Rangi blev så upprörda över separationen att Rangis tårar blev oceanerna och Papas suckar blev dimmor och moln.

Tane

Tane har litet olika namn men finns över hela Söderhavet. Han är ljusets gud och släpper in ljuset i världen varje morgon när han lyfter upp hörnet på natthimlen.


Rongo (Lono)

Rongo är skördens gud och den man tillber för att få många kokosnötter. På Hawaii heter han istället Lono. Han är en fridsam gud som hellre dansar hula hula än slåss. Enligt legenden kom han till jorden genom att glida ner på regnbågen. Han gillar god mat och är förtjust i sötpotatis/batat. När man ber till honom sjunger och dansar man gärna samtidigt.


Pele

Pele är vulkangudinnan. Runt hela Stilla havet ligger eldcirkeln, en krans av vulkaner. Det är inte märkligt att de dyrkade en så våldsam kraft som vulkaner kan visa upp. Pele påstås bo i en vulkankrater på ön Kilauea på Hawaii.

I filmen Vaiana är filmens Te-Fiti samma gudinna som Pele i sin vulkanform Te-Ka.


Hiiaka

Hiiaka är Peles lillasyster. Hon kläcktes ur ett ägg som Pele bar omkring i armhålan. Sedan fick hon bli sin storasysters tjänarinna. En gång skickades hon ut för att hämta en vacker prins som make till Pele. Problemet var att när hon väl hämtat honom dödades han gång på gång när demoner anföll dem. Varje gång fick Hiiaka samla ihop honom och återuppliva honom. När de slutligen kom fram till Pele var hon så svartsjuk över att det tagit så lång tid och att han verkade trivas så bra i lillasysterns sällskap att hon täckte båda med glödande ava. Återigen dog prinsen och Hiiaka återupplivade honom en sista ång innan de rymde tillsammans ut i världen för att aldrig hittas av Pele.

Moai

Moai är den gud som finns avbildad i form av enorma stenstatyer på Påskön. Vem han var, gud eller människa, är dock okänt.


Kakamora

I filmen Vaiana är Kakamora konstiga kokosnötsliknande pirater. På riktigt var de omnämnda som ett kortväxt folk på Samoa som var så primitiva att de inte visste hur man gjorde upp eld.


Källor

http://www.smithsonianmag.com/smithsonian-institution/how-story-moana-and-maui-holds-against-cultural-truths-180961258/

http://decider.com/2016/11/28/the-legends-behind-disneys-moana/