Åtgärder

Rom kejsartiden

Från Skolbok

Version från den 25 oktober 2023 kl. 07.00 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Roms största utbredning år 117 e.v.t.

Roms största utbredning år 117 e.v.t. Alla Medelhavets kuster behärskades av Rom.

Den tid som hela romarriket styrdes av kejsare kallas oftast för ”kejsartiden”. Den börjar med Julius Caesars systerson Octavianus som blir kejsare år 44 f.kr och slutar med att romarriket först splittras i två delar, Västrom och Östrom, år 395 e.v.t. Sedan bryter Västrom samman år 476.


Vilka var de första kejsarna?

Augustus

Statue-Augustus.jpg

Octavianus ändrade sitt namn till Augustus. Det påstås att han sa att han ”kom till en stad av tegel och lämnade en stad av marmor”. Med det menas att Rom byggdes upp till en modern, lyxig stad under den tid han härskade. Augustus var kanske inte världens bästa general, men han var en fantastisk administratör och under hans ledning förbättrades romarriket mycket. Han var klok nog att låta sina mer krigskunniga generaler sköta krigen åt honom så att han själv fick tid att bygga upp landet. Bland annat byggde han en mängd vägar för att lättare kunna skicka soldater till olika erövrade områden i Europa. Han erövrade flera viktiga länder som t.ex. Egypten. Han skapade ett fungerande postsystem så att det gick att skicka brev inom riket. Han byggde ett flertal akvedukter för att Rom skulle ha tillgång till rent vatten och han såg till att straffen för mutor höjdes för att få en senat och folkförsamling han kunde lita på.

Det är även Augustus som omnämns i Lukasevangeliet som den som ville skattskriva hela världen vilket tvingade Josef och Maria att sova över i ett stall i Betlehem trots att Maria var höggravid

Nativity scene @ Eglise Notre Dame du Rosaire @ Porte de Vanves @ Paris (30836577063).jpg

Augustus var populär och han levde länge. Vi brukar kalla honom för Roms första kejsare, men han utnämnde sig aldrig till kejsare utan var bara ledare för många olika viktiga ämbeten. Augustus var rädd att bli sedd som en ny kung, och han mindes vad som hände sin morbror Julius Caesar. Augustus dog, år 14 e.v.t.. vid 75 års ålder.

Pax Romana och Mare Nostrum

Roms största utbredning år 117 e.v.t.

Soldaterna betalades med solidus i guld, som kunde användas överallt inom imperiet.

Från Augustus kommer två begrepp inom det romerska imperiet. Det första är "Pax Romana" eller "den romerska freden".. Under drygt 200 år rådde fred inom imperiets gränser. Det var tryggt att färdas från stad till stad på de romerska vägarna. Samma valuta användes överallt. Samma lagar gällde inom imperiets alla delar och latin var ett språk som talades överallt.

Det andra var "Mare Nostrum" eller "vårt hav". Under ungefär samma tid ägde Rom alla områden runt Medelhavet. Medelhavet var verkligen romarnas hav, eftersom oavsett vilken hamn ett fartyg anlände till, var det en romersk hamn.


Tiberius

Roms största utbredning år 117 e.v.t.

Efter Augustus kom nya härskare. Tiberius som egentligen inte ville vara kejsare var tvungen att skilja sig från den fru han älskade för att gifta sig med Augustus släkting för att bli landets kejsare. Han dog, en del misstänker att han kvävdes till döds med en kudde, 78 år gammal.


Caligula

Efter Tiberius kom Caligula, tämligen galen enligt samtida författare. Han dödades år 41 vid 29 års ålder av sina egna livvakter. Han hade bara varit kejsare i fem år men redan hunnit med att bl.a. utnämna sin häst till senator, bytt ut huvuden på statyer av gudar med huvuden som föreställde Caligula och ha ett förhållande med sin egen syster Drusilla.

Caligula

Claudius

Efter mordet på Caligula blev Claudius kejsare. Han var egentligen inte känd för någonting, men var familjens sista överlevande manliga släkting och utnämndes till kejsare av livgardet direkt efter det att vakterna dödat den förra kejsaren Caligula. Claudius var den förste kejsaren att verkligen erövra England/Britannien, även om Caesars soldater varit i de södra delarna tidigare. Claudius utvidgade också rikets gränser åt andra håll genom flera erövringar. Trots att han fick makten genom statskupp blev hans tid som kejsare lyckad, men han fick aldrig riktigt med sig senaten och Claudius dog, troligen förgiftad med svampstuvning med giftsvamp, år 54.

Proclaiming claudius emperor.png

Den kejserliga livvakten utser Claudius till kejsare.

Nero

Kejsaren Claudius hade varit gift med sin egen systerdotter Agrippina och i det äktenskapet hade han fått sonen Nero. När Claudius dog var Nero den enda lämpliga, vuxna mannen av Julius Caesars familj och han blev kejsare. Claudius hade visserligen en son, Britannicus, men han var för ung för att bli kejsare och han blev senare förgiftad på Neros order år 55. År 64 brann Rom. Det påstås att det var Nero själv som sett till så att staden började brinna och att han satt på taket till sitt palats och spelade luta medan han såg på hur staden brann ner. Han skyllde branden på de kristna i Rom och en hänsynslös jakt på kristna tog sin början. Kristna slängdes till vilddjuren på arenan för att ätas upp levande inför romarnas jubel och kristna sveptes in i pälsar som dränktes i olja och användes som lyktor när de brändes levande i Neros trädgård.

Nero var ingen bra administratör och ingen bra militär ledare. Det var flera uppror i riket under Neros tid som kejsare, ett av de mer kända leddes av drottning Boudicca i England/Britannien. Nero började tappa kontrollen över sina soldater och till slut var han tvungen att fly från Rom med ett pris på sitt huvud. År 68 tog han självmord, 31 år gammal. Han var den sista personen som varit direkt släkt med Julius Caesar och efter hans död bröt ett inbördeskrig ut i riket då ingen självklar ledare kunde ta över kejsarmanteln. Istället var det fyra olika män som slogs om makten över Rom.

Boudicca

Boudicca, största hotet mot Rom i Storbritannien

Efter Nero

Inbördeskriget tog slut efter ett år och en ny familj, den Flaviska tog över makten. Därefter blev kejsare efter kejsare ledare över Rom fram till delningen år 395. Några var bra, de flesta var dåliga. Bland de mer kända var Vespasianus som byggde Colosseum i Rom under åren 72-80. Hadrianus som byggde muren tvärs över England/Britannien till skydd mot de vildsinta skottarna år 122. Konstantin som införde kristendomen som statsreligion i hela romarriket år 313 och byggde upp Konstantinopel som huvudstad i Roms östra delar.

Colosseum

Colosseum, nutid


Varför bröt Västrom samman?

Folkevandringene.jpg

Karta över folkvandringstidens förflyttningar av olika folkgrupper, mot Rom

Det finns inte en enda förklaring, utan många. Den främsta förklaringen beror dock på klimatet:

  • Klimatet ändrades, det blev kallare. Skördarna minskade och orsakade fattigdom och svält.
  • Beridna krigare från Asiens inland pressade på österifrån och tvingade olika redan svältande folkgrupper mot Roms gränser.
  • Romerska soldater var oftast inte romare längre. De kom från andra folkgrupper. Deras vilja att slåss och dö för en stad de aldrig sett var liten
  • Att folkgrupper tvingades bort från sina gamla områden in i nya, så att de som bodde där tvingades flytta - ända tills de trängde in i romarriket, kallas folkvandringstiden
  • Invaderande grupper härjade i byar och städer och inte ens Rom sparades. Staden plundrades vid tre tillfällen.

Till det kommer ekonomin. Rom fick inte tag på nya slavar och hela ekonomin byggde på billiga varor som odlats eller tillverkats av slavar. Det drabbade framförallt jordbruket. Folket i provinserna, Gallien, Britannien, Egypten osv. behöll det de odlade och kunde dessutom tillverka många varor billigare än i Rom. På så vis konkurrerade de ut romerska handelsmän samtidigt som romare fick allt svårare att få tag på billig mat.

Som om inte det var nog, var samtliga kejsare på slutet dåliga ledare som inte hade folkets förtroende.


Slutet

Romarriket hade allt svårare att försvara sina gränser och de kejsare som härskade mot slutet brukar kallas för ”barackkejsarna”. Mellan åren 235-284 hade nämligen Rom inte mindre än 14 olika kejsare som samtliga hade utsetts av armén, men vanligtvis dödades de också av egna soldater när de inte höll måttet.

Den allra sista kejsaren över Västrom var Romulus Augustus. Han härskade över Rom under ett enda år, hösten 475 till hösten 476, innan han blev besegrad av gotiska hövdingar och västra delen av romarriket gick under. Av den anledningen brukar medeltidens början i Europa räknas från år 476 e.v.t. Östrom skulle bestå några hundra år till, tills Osmanerna erövrade riket år 1453.

Colosseum

Folkgruppen Vandaler var de som plundrade Rom år 455. Staden "vandaliserades"


Källor

http://www.lucidcafe.com/library/95sep/augustus.html

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Rome

http://www.roman-empire.net/emperors/tiberius.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Caligula

http://en.wikipedia.org/wiki/Claudius

http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/nero.shtml

http://en.wikipedia.org/wiki/Colosseum

http://en.wikipedia.org/wiki/Hadrian%27s_Wall

http://en.wikipedia.org/wiki/Constantine_the_Great

http://en.wikipedia.org/wiki/Barracks_emperor

https://www.history.com/news/6-infamous-sacks-of-rome

http://en.wikipedia.org/wiki/Romulus_Augustulus

Bildkällor

Samtliga bilder från wikimedia commons.


Åter till historiebokens register,