Åtgärder

Religionen under jägarstenåldern i Europa

Från Skolbok

stoneagepeople.jpg

Familj som målar grottmålningar

Vad skiljer oss människor från djuren, egentligen? Ser vi på de människotyper om fanns före oss finns två stora skillnader; vi skapar bilder och vi begraver våra döda. Det ger oss också ledtrådar till hur de äldsta människorna tänkte och trodde kring liv, död, gudinnor och gudar.


Vad gjorde de andra människorna med sin döda?

Under äldre stenåldern eller jägarstenåldern var man inte bofast utan flyttade runt efter de djur man jagade. Det gör att det är svårt att hitta spår av människor från den tiden eftersom det inte finns några rester av hus eller byggnader kvar. De äldsta invånarna i Europa är inte vi "moderna" människor utan några som kallas "neandertalmänniskor".

Man har hittat en enda grav med en begravd neandertalmänniska med blommor runt sig. den hittades i Shanidargrottan som ligger i Irak och är 60 000 år gammal. Frågan är om det verkligen är en grav, eller en sopgrop man dumpat kroppen i och sedan har det blåst in blomrester som landat på kroppen. Ett faktum är att man inte verkar ha brytt sig speciellt mycket om de döda före oss. De har lämnats där de dog, slängts bland soporna eller ätits upp. Annars verkar det som om det bara är vi ”moderna” människor som begravt de döda med olika gravgåvor. Att man begraver någon tillsammans med en gåva innebär samtidigt att man tror att det finns något efter döden. Det är första steget till en religion.

Graven i Shanidar


Engelsk kortfilm med stenåldersbegravning


Vilken tro hade jägarna?

Vi vet väldigt litet om vad de trodde på. Man har hittat grottmålningar från istiden i både Spanien och Frankrike. De områdena var så pass varma att de aldrig täcktes av is. Inne i grottorna har människor använt färg baserad på djurfett, sot och röd jord (rödockra) för att skapa bilder av djur i svart och rött. Varför gjorde man det? Forskarna tror att det har med offer och magi att göra. Jägarna kunde påverka djuren genom att skapa bilder av dem, skada bilderna med spjut eller offra till dem. Det finns få bilder på människor på de europeiska klipp- och grottmålningarna, till skillnad från de man hittat i Afrika.

Den äldsta graven med en "modern" människa i är runt 100 000 år gammal. Den hittades i Skhul-grottan i det som nu är Israel. Av resterna kunde man se att kroppen var täckt med rödfärg, något som följer med i begravningsritualerna under tusentals år ända fram till bronsålderns början.


Vad är ett offer?

Man vet att jägarna offrade, antagligen till gudarna. Ett offer innebär att man skänker något man själv behöver till gudarna för att få dem mer vänligt inställda. Vanliga offer är vapen eller mat. Man har t.ex. hittat skelett av renar i en uttorkad flod som alla hade stenar inuti bröstkorgarna. En jägare hade sänkt dem i floden på stenåldern, troligen som offer till någon gud som är okänd för oss.


Vilka djur avbildade man?

Man avbildade samma djur som man jagade. Under istiden var det mammutar, ullhåriga noshörningar vildhästar och andra stora gräsätande däggdjur. Väldigt få rovdjur avbildades.

Vildhästar, från Lascauxgrottan i Frankrike


Bison/vicent från Altamira i Spanien


Vilka människor avbildade man?

I princip inga alls. En av få bilder är ”schamanen” i Lascauxgrottan. Man tror att det är en präst iklädd djurpälsar, eller en man som håller på att ändra form till ett djur. Den riktiga meningen med bilden är, och förblir, okänd.

Shamanbilden, originalet och tolkningen


Avbildade man djur och människor på annat än grottväggar?

Ja, med färg och inristningar avbildade man djur, eller skapade bara mönster. Vanligtvis kopplar man det till någon form av religiös jaktmagi. I Huseby på Orust har man t.ex. hittat målade delfinben från stenåldern, något man tror är kopplat till jakten på valar, tumlare och delfiner.

Benbit med inristad ren

Kortfilm med bilder från Lascaux-grottan, Frankrike


Kortfilm med bilder från Chauvet-grottan, Frankrike


Källor

Religion och liv Version II högstadiet, NoK ISBN 91-27-74994-0

Om delfinben: http://www.corren.se/nYhEteR/artikel.aspx?articleid=4548896

Shanidargrottan: http://en.wikipedia.org/wiki/Shanidar_Cave

http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_religion


Bildkällor

Alla bilder från Wikimedia Commons utom:

Familj målar grottmålning: 3.bp.blogspot.com/-G8LjPNJ-Zbk/TXLHRJ_CX4I/AAAAAAAAAdo/-BlXYFzwi2c/s1600/stoneagepeople.jpg

Bild på Shanidargrav: live.mrf.io/statics/i/ps/cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2020/02/neanderthal-burial-scene-Shanidar-cave-631.jpg

Bild på shaman: www.athame.it/wp-content/uploads/2013/05/pax-sorcerer.gif

Bild på inristad ren: static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/2/5/1360076135294/a-reindeer-carved-into-a--010.jpg