Åtgärder

Moses

Från Skolbok

Version från den 19 januari 2019 kl. 10.25 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Hur gick det för Jacobs släktingar, Israels folk, i Egypten?

Tiden gick. Faraoner dog och föddes. Ingen kom längre ihåg Josef, drömtydaren. Istället oroades egyptierna över israelerna. De blev fler och fler, mäktigare och mäktigare. Hur skulle man göra för att förhindra att de blev alltför mäktiga?

Farao kom med en idé: Vi förslavar dem!

Och så blev det. Israels folk sattes i tvångsarbete och de fick bygga byggnader, röra till murbruk och tillverka tegel. Men det hjälpte inte, de blev ändå bara fler och fler.

Då fick farao en ny idé. Inga nyfödda pojkar av Israels folk skulle få leva utan gossebarnen skulle kastas i den stora floden Nilen.


Vem var Mose?

Faraos dotter och Moses

Faraos dotter och Moses

En liten nyfödd israelisk pojke hette Mose. Hans mamma ville inte att han skulle dränkas utan försökte gömma honom, men när han var tre månader gammal var det omöjlig att gömma honom längre. Då tog hans mamma ett förtvivlat beslut och tillverkade en korg av vass och tjära. I den korgen lade hon sitt barn och skickade ut den i Nilen i närheten av den plats där faraos dotter brukade bada i hopp om att hon skulle hitta barnet och ta hand om det.


Det gick som planerat. Dottern hittade korgen med barnet och tog hand om det som om det varit hennes eget. Hon hade ingen egen mjölk men Moses mamma ställde upp och blev hans amma. På det viset växte Mose upp vid faraos hov som en adelsman, samtidigt som han fick höra berättelser från sin riktiga mamma om hur svårt Israels folk hade det.


Hur gick det för Moses när han blev vuxen?

Mose dödar en slavdrivare

Mose dödar en slavdrivare

Moses växte upp till en vacker ung man. En dag såg han hur en egyptier slog en slavarbetare av Israels folk. Moses blev så upprörd att han råkade slå ihjäl egyptiern. Ryktena om hans brott spreds fort och det fanns bara en sak han kunde göra – fly ut i öknen.

Han kom efter ett tag till grannlandet Midjan där han sökte skydd och arbetade som en enkel fåraherde. Här kunde berättelsen tagit slut om inte ett lamm sprungit bort …


Vad var den brinnande busken?

I sitt sökande efter det bortsprungna lammet såg han något märkligt, en brinnande buske! När han närmade sig den hördes en mäktig röst:

  — Mose! Mose!

   Han svarade:

  — Här är jag. Då sade Gud:

  — Ta av dig skorna, för platsen där du står är helig mark. Jag är din faders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud.

Gud gav Mose ett uppdrag: att resa tillbaka till Farao och ta med sig Israels folk ut ur Egypten. Mose visste inte riktigt vad han skulle säga men när gud lovade att både Moses bror Aron och Gud själv skulle hjälpa honom kunde han inte annat än säga ja till uppdraget.

mosesDM0403_468x602.jpg


Vad hände när Moses kom tillbaka till Egypten?

Israels folk blev glada när Mose kom tillbaka och berättade om den brinnande busken och det uppdrag han och Aron fått från gud. Farao blev inte lika glad. Mose och Aron vågade inte säga till Farao att de ville att Israels folk skulle lämna Egypten utan började med att berätta att Israels folk behövde få ledigt från det tunga slavarbetet och komma ut i öknen för att be till sin Gud. Men farao var ingen dumbom. Han genomskådade listen och tvingade istället Israels folk att arbeta ändå hårdare.


Då fick Mose kraft från Gud och kunde plåga Egyptens folk. Nilens land blev till blod. Fiskarna dog. paddor och insekter översvämmade allt. Boskapen dog. Människor drabbades av bölder och sjukdomar. Det haglade och väldiga gräshoppssvärmar åt upp skördarna. Varje gång Mose plågade Egyptens folk lovade farao att släppa dem fria, men varje gång som plågan förvann tog han tillbaka sitt löfte. Till sist kom den mest ondskefulla av plågor som Gud kunde skapa: alla förstfödda, både djurungar och människobarn, skulle dö.

passover9.jpg


Hur klarade sig Israels barn?

I alla familjer av Israels folk slaktade man ett lamm. Sedan målade man dörrposterna med blod. Då skulle dödsängeln gå förbi dörren och de djur och barn som levde i huset skulle överleva. När faraos son, prinsen, dog gick farao slutligen med på att släppa Israels folk ur fångenskapen i Egypten. Alla skyndade sig att packa. Man ordnade en sista måltid men det var så bråttom att man inte ens lät brödet jäsa innan det gräddades. De åt av lammet de slaktat och knaprade i sig det osyrade/ojästa brödet. Mitt i natten bröt de upp, tog med sig det de kunde bära och sina djur, och begav sig mot Kanaans land. Ett land ingen av dem någonsin sett utan bara hört talas om.


Vad hände vid Röda havet?

Moses-parting-red-sea.jpg

Moses klyver Röda havet

Efter några dagar kom folket fram till Röda havet där de slog läger. När de trodde de var trygga kom plötsligt ett varningsrop. Farao hade återigen ångrat sig och skickat ut sina soldater för att ta tillbaka Israels folk till slaveri och fångenskap. Då hörde Mose hur Gud talade till honom. Rösten sa att han skulle hålla vandringsstaven över vattnet. När han gjorde så delade sig plötsligt vattnet så att Israels folk kunde gå på den torrlagda bottnen. Faraos armé följde efter, men hann inte fram. När de sista Israelerna kom upp på den andra stranden vände havet tillbaka igen och alla de egyptiska soldaterna dränktes. Nu var äntligen hotet från Farao borta, men ett annat hot låg framför dem. vandringen genom Sinai öken.


Vad hände under ökenvandringen?

Öknen är en farlig plats för ett folk på marsch. De kunde inte gå rakt fram utan var tvungna att ta en omväg mot Kanaans land. Folket blev törstigt och hungrigt, det var brist på både mat och vatten. Ofta klagade de inför Mose och undrade vad Gud kunde göra för att hjälpa dem. Många tyckte att det var bättre i Egypten än ute i öknen och ångrade att de gav sig av. Trots att dt var svårt såg ändå gud till så att de hade mat och vatten så de klarade sig, och gud var med dem. Gud syntes som en molnpelare framför dem på dagen och som en eldpelare på natten.


Hur fick Mose "tio guds bud"?

TenCommandments2062311.jpg

Moses med stentavlorna

Ute i Sinaiöknen finns et berg som heter Sinai berg. När man kom fram till berget slog folket läger. Gud, i form av en molnpelare, kom till lägret och hela berget gömdes i rök. Det både dundrade och blixtrade och ljud från en basun hördes över öknen. Mose fick gå upp på berget medan folket stannade nedanför. Under fyrtio dagar och fyrtio nätter var Mose borta, innan han åter kom ner från berget.


Under tiden han var borta blev Israels folk otåliga. De visste inte var Mose tagit vägen och trodde att han övergett dem. istället samlade de ihop allt guld de hade med sig och tillverkade en staty av en guldkalv. Sedan dansade de runt kalven medan de tillbad den och sa att de hade valt den som ny gud istället för Gud.

goldencalf-300x245.png

Dansen runt guldkalven


Moses återände till slut och blev inte glad när han såg vad folket gjort. Med sig från Gud hade han två stentavlor med tio guds bud nedskrivna på. det var Guds lag och folket lovade att följa lagarna. I gengäld lovade Gud att Israels folk skulle vara hans eget, utvalda folk. Så slöts förbundet mellan Israels folk och Gud.


Gud beordrade sitt folk att bygga ett stort, fint tält. Det döptes till tabernaklet och skulle påminna folket om att Gud alltid var med dem. Längst inne i tabernaklet skulle de två stentavlorna förvaras. Man tillverkade en speciell kista som stentavlorna skulle förvaras och den döptes till arken.

tabernaculo011.jpg

Tabernaklet

Tabernaklet gick att montera ihop och folket tog med sig det vart de än gick. Överstepräst i tabernaklet fick Mose bror Aron bli. Han var den enda som hade tillåtelse att gå in i det allra heligaste rummet i tabernaklet. Aron bad en bön för Israels folk som används än idag:

Herren välsigne dig och bevare dig.

Herren låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig.

Herren vände sitt ansikte till dig och give dig frid.


Vad hände när de kom fram?

En trolig vandringsväg genom öknen


Israels folk hade vandrat i Sinai öken i fyrtio år innan de slutligen kom fram till Kanaans land. Mose hade blivit gammal under färden. Han såg in i Kanaans land från toppen av ett berg, men dog strax efteråt utan att ha kommit fram. Folket fick en annan ledare, Josua, som tog med sig Israels folk på ett erövringskrig i ett land där befolkningen glömt att ett annat folk en gång bott.


Är historien om Mose sann?

Nej, det är troligen inte sant. Historien skrevs ner under den babyloniska fångenskapen nästan 1000 år senare. I Babylonien fanns en saga om en kung, Sargon, som sattes av sin mamma i en korg i floden Tigris och som blev hittad av drottningen i landet. Fast det skulle ha skett nära 1000 år innan berättelsen om Moses.

Det finns andra saker som inte heller stämmer:

  • Egyptens kung kallades inte för farao då
  • Egyptierna hade inte slavar
  • Det finns inga spår av någon större grupp människor från Kanaan som arkeologer hittat.
  • Trots att pyramiderna är fantastiska byggnadsverk nämns de inte en enda gång i bibeln.
  • Det är drygt 30 mil och tar ungefär två veckor som mest att gå från Egypten till Kanaan. Kanske det dubbla om man är 1 000 000 personer. Men knappast 40 år.

Vissa inslag i historien går att koppla till naturliga händelser som vulkanutbrott och tsunamis efter jordbävningar. Men varför skrevs historien? Det troliga är att prästerna suttit i fångenskapen i Babylon och funderat på hur en gemensam historia för deras folk skulle kunna se ut. Sedan har de tagit bitar av olika berättelser och skrivit ihop dem till en spännande historia.

Kilskriftstavla med sagan om Sargon i korgen


Källor

Bibeln: http://www.bibeln.se/

Religion och liv v. II, Natur och Kultur SOL 2000, ISBN 91-27-74994-0

Religionskunskap 4-6 PULS, NoK. ISBN 91 27 62764-5


Åter till registersidan för judendomen