Åtgärder

Mediekunskap - avslöja bilder

Från Skolbok

Version från den 22 december 2017 kl. 06.57 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Hur avslöjar du en manipulerad bild?

Bilder kan vara manipulerade för att få oss att tro att något är sant. Eller så har man tagit en bild ur ett sammanhang och placerat den i ett annat sammanhang för att få oss att tro att en lögn är sann. Därför är det viktigt att veta hur man kan göra för att avslöja bilder som används på ett felaktigt vis.


Har bilden publicerats någonstans tidigare?

Enklast kontrollerar du detta i webläsaren Chrome som har inbyggt stöd för bildsökning. Högerklicka på en bild och välj alternativet "Sök på Google efter den här bilden".

Om du tar turisten på taket t.ex.:

Tourist_guy.jpg

Högerklicka och välj att du vill söka efter den, så ser du var den finns på nätet och kanske också hur den kan ha sett ut i litet olika versioner. Klicka på den allra översta bilden så skapas en ny sökning med enbart den bilden.

Det finns bildsökningstjänster som kan göra sökning åt dig. Här finns två olika att välja på:

https://www.imageraider.com/

https://www.tineye.com/


När publicerades bilden först?

TinyEye t.ex. (länk ovan) är en enkel tjänst. TinEye låter dig sortera bilder från äldst till nyast, men kan bara se när deras tjänst först såg bilderna och inte när de först lades upp. Det kan ge en fingervisning men räcker inte alltid.

Genom att söka efter bilder på Google kan man välja att söka efter bilder som lagts upp under en viss tidsperiod. Det gör du genom att under sökfältet välja ”sökverktyg” och sedan klicka på ”tid”. Sedan väljer du mellan vilka tidpunkter du vill att bilden skall kontrolleras.


Kolla bildens EXIF-data

16300.png

Bilder som tas med mobiler eller kameror, men inte skärmdumpar på en dator, får med sig extra information, EXIF information. Det visar vilken kamera eller mobil som använts men ofta även annan information som vilken tid på dagen som bilden togs och vilka GPS koordinater fotografen befann sig på. Med hjälp av dem kan man t.ex. avslöja att en bild som påstås vara tagen i Syrien egentligen kanske är tagen i Spanien.

Det finns web-tjänster för att visa EXIF data i bilder också. En har du länk till här:

http://regex.info/exif.cgi

Överkurs: ELA-analys av bilder

När man manipulerar bilder genom att t.ex. klistra in bitar från andra bilder lämnas spår av färgförändringar. Dessa kan man spåra genom att hitta förändringar av färger i bilden genom en ELA-analys. Vilket betyder Error Level Analysis. En tjänst på Internet för att göra ELA-analyser hittar du här:

http://fotoforensics.com/


Källor

http://www.metro.se/nyheter/guide-sa-viralgranskar-du-bilder-4-enkla-steg/EVHogh!DJYjZ2EIvnIqI/

EXIF bild: addons.cdn.mozilla.net/user-media/previews/full/16/16300.png