Åtgärder

Icke-linjär novellskrivning med Twine

Från Skolbok

Twine är ett enkelt sätt att skriva icke-linjära noveller. Du kan skriva direkt i webläsaren. Du kan spara den fil du tillverkat och du kan läsa in filen nästa gång du vill fortsätta areta med den. OBS! stänger du webläsarfönstret utan att ha sparat ner filen försvinner arbetet för evigt.

Du hittar on-lineversionen här: http://twinery.org/2/#!/stories

Som standard används Harlow 2.0 i on-lineversionen, om du söker hjälp i hjälpfiler. Vill du fördjupa dig i hur texterna byggs upp och smyckas ut mer i detalj finns hjälpfilen här: https://twine2.neocities.org/

Om du inte vill gå runt och se vad eleverna skapat utan istället vill titta på dem i lugn och ro uppstår ett problem. Endera får du ladda upp dem en och en i on-lineversionen. Eller så får du öppna dem lokalt på en egen dator, och det är inte helt enkelt. Den fil som skapas går nämligen inte att bara öppna i en webläsare på din egen dator, den måste öppnas genom en webserver. Endera får du ladda upp den på en privat webserver på Internet, eller så får du installera Apache genom t.ex. XAMPP på en dator i klassrummet och öppna Twines filer genom den.


Förkunskap

Du måste kunna de allra enklaste html-kommandona för att skapa t.ex. fet eller kursiv stil. Du måste kunna de allra enklaste sätten att skriva wiki-text för länkarna. Det är allt. Läs mer om hur du skriver enkel html-kod här: Skapa hemsida


Färginställning

Standardinställningen är svart bakgrund med vit text och blå länkar. Med pi en längst ner till vänster ändrar du det med hjälp av CSS (andra alternativet uppifrån). Skriv t.ex.

tw-story {
background-image: url("sökväg_till_bild_inklusive_http_i_början");
background-color: #e6e6ff;
color: #5B99FF;
}
tw-link {
color: #0000FF;

}

Då har du en liten bild som bakgrund (om du vill) en annan färg än svart som bakgrund (om du vill) en annan textfärg och en annan länkfärg. De vanligaste färgerna kan skrivas i text, black istället för #000000 t.ex.

Det går att göra hur mycket förändringar som helst, rent grafiskt, men de här är de allra viktigaste och de enda du egentligen behöver kunna.


Första sidan

När du börjar ett helt nytt projekt bildas en ruta du kan redigera.

  • TAG behöver du inte bry dig om det används främst för olika javascript eller om en specifik sida t.ex ska ha annan bakgrund
  • Rubriken överst är den du länkar till mellan sidorna, men länka alltid genom att skapa en länk i texten.


Andra sidan, och alla andra sidor Twine var ursprungligen en Wikimotor. Det märks på sättet man skapar sidor. istället för att skapa en ny sida med "skapa ny" knappen, är det enklare att skapa en länk till en ny sida. När du sedan sparar skapas automatiskt en ny sida som överensstämmer med länken. Då blir det aldrig fel. Det kan bli fel om du skapar sidorna med knappen.


Twine är så snäll att den skapar pilar mellan alla textstycken som hör ihop med varandra, undrar du hur de hör ihop är det bara att titta på hur pilarna kopplar samman sidorna.


All text på samma sida

Att få all text på samma sida istället för att hoppa runt ser mycket snyggare ut än en ny sida för varje klick. Det fungera genom en "replace", dvs den text som finns byts ut och ny text läggs till istället för den gamla. Har du mängder med kopplingar fungera inte det utan detta är ett sätt som bäst lämpar sig för t.ex. dikter. Skriver du en novell är du tvungen att stå ut med att varje textavsnitt du klickar fram visas på en egen sida. Det finns dock tillägg som automatiskt väljer att lägga allt du öppnar i samma dokument, men det är överkurs.


Bilder

Vill du lägga i bilder ska de endera finnas i samma mapp som Twinefilen, eller så måste du ange hela sökvägen inklusive http i början. Annars fungerar det inte.


Exempel - "Pälsen"

Här har du ett exemmpel på hur den kända novellen "Pälsen" kan se ut efter bearbetning med Twine och två alternativa slut, beroende på hur läsaren valt väg genom berättelsen:

http://kristinedal.info/svenska/P%C3%A4lsen%20-%20en%20annorlunda%20novell.html