Åtgärder

Hinduism Hinduiska högtider

Från Skolbok

Hinduismen är en stor religion som funnits mycket länge. Därför är det inte märkligt att det finns mängder med olika högtider. Många är lokala för en enda stad eller by. Andra firas över hela Indien. Här nedan finns fyra av de största festerna som de flesta hinduer firar.

Diwali

Diwali

Diwali börjar firas i slutet av oktober eller början av november. Diwali är ljusets högtid. Man brukar säga att det är den viktigaste hinduiska högtiden. Namnet är en förkortning av ordet Deepavali som betyder "en rad ljus". Diwali är som nyår. Till skillnad från vårt nyår varar Diwali under fem dagar.

Hur man firar högtiden skiljer sig lite beroende på var i Indien man befinner sig. Det vanligaste är att man städar sitt hus och smyckar det med blommor och pappersgirlanger. Man hänger ut oljelampor i huset, på taken, i trädgården och på verandan. Det är viktigt att vara fin. Man tar på sig nya kläder och firar tillsammans med sin släkt och sina vänner.

Anledningen till att man firar högtiden från första början är att man firas Guden Ramas hemkomst till Ayodhya efter att han vunnit kriget mot den onda demonen Ravana. Diwalis budskap är att de goda segrar över de onda. Ljuset segrar över mörkret. Det är därför den kallas ljusets högtid.

Gudinnan Lakshmi brukar hedras under Diwali. På den tredje dagen öppnar man upp alla dörrar och fönster för att bjuda in Lakshmi. Lakshmi symboliserar lycka och välstånd, därför vill man att hon ska komma in och välsigna hushållet.

Den fjärde dagen anses som den lyckosamma dagen. Då samlas släkten, ger varandra presenter och skjuter upp fyrverkerier. Man äter god mat, dansar och sjunger tillsammans.

Diwali



Holi

Holi är färgernas högtid. Den firas under våren, oftast i mars. Vanligtvis pågår den under två dagar.

Högtiden firas dels för att välkomna våren. Holi firas också för att hedra Holika, som var syster till demon-kungen Hiranyakashipu. Demonkungens son Prahlad bad till Vishnu, mot sin pappas vilja, och vägrade att sluta trots att Hiranyakashipu hotade honom. Därför blev kungen fruktansvärt arg och utmanade Prahlad till att sätta sig i ett bål tillsammans med kungens syster Holika, som påstods vara immun mot eld. Prahlad klarade av utmaningen men det gjorde dessvärre inte Holika. Trots att hon var immun dog hon.

Under första dagen av Holi tänder man en stor brasa. Den ska symbolisera det bål som Holika brändes till döds i. Man tror att eldens aska skyddar mot sjukdomar.

På den andra dagen gör man det som är anledningen till att den kallas färgens högtid. Alla går runt och kastar färg på varandra. Man tar färgpulver som man blandar med vatten och kastar sedan på förbipasserande och på varandra. Holi är väldigt populär hos barn och ungdomar.


Ganesh Chaturthi

Detta är en högtid för att fira Guden Ganeshas födelsedag. Den pågår i upp till 10 dagar. För de som bor i Mumbai, som är Ganeshas födelsestad, är denna festival extra högtidlig.

Det man gör först är att man placerar ut färgglada och dekorerade statyer av Ganesha runt om i städerna. Varje familj har dessutom en egen minde staty i hemmet. Statyerna varierar väldigt mycket i storlek. De som finns i hemmen är ofta bara ett tiotal centimeter höga medan de gemensamma statyerna, de som placeras ut runt om i städerna, kan vara flera meter höga. Statyerna tillverkas av obränd lera.

Under dagarna som följer genomför man olika ceremonier för att dra till sig Ganeshas närvaro. Dessutom ber man till honom.

När det har gått elva dagar ska alla Ganesha statyer, även de gemensamma, föras ner till någon närliggande flod eller sjö. Alla människor går tillsammans i långa tåg genom staden och alla är mycket glada och upprymda. Väl framme sänks statyn ner i vattnet och leran blir en del av kretsloppet igen.


Raksha Bandhan

Raksha Bandhan är exempel på en mindre högtid.

Namnet betyder "skyddets band" på sanskrit och är en högtid man firar med sitt syskon, bror eller syster.

Den sker vid fullmånen. Under månen binder systern en helig tråd som kallas rakhi runt sin brors handled. Därefter ger brodern en present till sin syster och lovar att se efter och skydda henne.

Även om ritualen egentligen ska ske mellan syskon, måste det inte vara så. Det kan även ske mellan en kvinna som ber om beskydd och en man hon inte är släkt med.

Den som startade traditionen var en prinsessa som hette Rani Karnavati. Hon skickade en rakhi till en av Indiens dåvarande härskare eftersom hon kände sig hotad av en furste. Härskaren, som var påväg ut i krig, avbröt fälttåget och red till Rani för att skydda henne.


Källor

SO Direkt Religion 3, Bonnier 1998 ISBN: 91-622-2024-1

http://hindutjejen.webblogg.se/2013/february/beskriv-tre-viktiga-traditionerhogtider-inom-din-religion.html

http://hindutjejen.webblogg.se/2013/january/hur-kan-jag-komma-i-kontakt-med-min-gud-2.html


Bildkällor

Alla bilder från wikimedia commons.


Åter till religionsbokens register,